Upokojenski novi val

Oddaja
17. 4. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Penzija
Protest proti pokojninski reformi v Zagrebu
 / 22. 10. 2018

Nesoglasje med Zvezo društev upokojencev Slovenije, krajše ZDUS, in Mestno zvezo upokojencev Ljubljana, krajše MZU, ki je hkrati tudi Osrednjeslovenska zveza društev upokojencev, dobiva svoj epilog. Prihodnji mesec bo namreč vodstvo ZDUS-a odločalo o izločitvi MZU Ljubljana s 25 tisoč člani iz krovne organizacije, ki povezuje okoli dvesto tisoč slovenskih upokojencev.

Odnosi med vodstvom največje pokrajinske organizacije upokojencev in vodstvom nacionalne organizacije so sicer skrhani že več let. Predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana Marjan Sedmak opozarja, da ZDUS ne upošteva zakona o društvih in ga poskuša z internimi akti razvrednotiti.

Izjava

V lanskem letu je ZDUS izločil nekatere svoje člane, ki so hkrati člani MZU Ljubljana. MZU Ljubljana je zaradi te prakse podala tudi tožbo na okrožno sodišče, saj naj bi bili člani kaznovani zaradi opozarjanja na nezakonito delovanje uprave ZDUS. Sedmak.

Izjava

ZDUS v parlament vložil predlog novele zakona o volitvah
 / 28. 3. 2013

Konkretno se trenutni spor nanaša na volilni pravilnik Zveze društev upokojencev, ki zahteva določeno stopnjo izobrazbe za kandidaturo za nekatere funkcije volilne komisije. To je kljub obrazložitvi ZDUS-a, da jih zanima predvsem usposobljenost funkcionarjev, ki morajo biti do neke mere pismeni, po mnenju Sedmaka nezakonito, saj gre za diskriminacijo na podlagi izobrazbe.

Izjava

Mestna zveza upokojencev Ljubljana je bila del krovne organizacije od same vzpostavitve ZDUS-a 1946. To je po mnenju Marjana Sedmaka zadosten razlog, da MZU ne more biti izključen iz ZDUS-a, če ne pride do večje kršitve dolžnosti članstva v zvezi.

Izjava

O institucionalizirani oskrbi starejših
 / 2. 2. 2017

Tudi če bo nadzorni organ ZDUS-a odkril, da MZU Ljubljana krši pravilnik članstva v zvezi, in bo uspel izključiti Osrednjeslovensko pokrajinsko zvezo društev upokojencev, je Sedmak prepričan, da to ljubljanski organizaciji ne bo škodilo.

Izjava

Dotični organizaciji sta na različnih bregovih tudi na družabnem področju. ZDUS je bil namreč do letos 18 let zapored soorganizator Festivala za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na zadnjem festivalu je prišlo do spora med vodstvom ZDUS in privatnim soorganizatorjem Proevent d. o. o., bojda zaradi finančnih in vsebinskih nesoglasij. Predzgodovino spora opiše Davor Dominkuš, predsednik programskega sveta Festivala za tretje življenjsko obdobje.

Izjava

Dominkuš razloži, da so razlogi za umik ZDUS-a iz organizacije festivala precej enostranski in predstavljajo finančne interese zveze.

Izjava

Praznino v organizaciji bo letos zapolnila Mestna zveza upokojencev Ljubljana, ki bo sodelovala s podjetjem Proevent in z Mestno občino Ljubljana. Kljub vsemu pa je v programskem svetu festivala še vedno veliko članov ZDUS-a. Kot pove Dominkuš, je festival namenjen vsem upokojencem, ne glede na to, kako in v kakšni obliki se združujejo.

Izjava

Po odstopu Zveze društev upokojencev Slovenije od organizacije festivala si je vodstvo hitro omislilo primerno nadomestilo. V sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije in Študentsko organizacijo Slovenije bodo namreč organizirali Dneve medgeneracijskega sožitja. Dominkuš vidi težavo predvsem v vsebinski raznolikosti festivalov, saj meni, da je ZDUS prevzel program Festivala za tretje življenjsko obdobje in ga organiziral v novem okviru.

Izjava

Zveza društev upokojencev Slovenije se v zadnjih letih sooča z upadom članstva. Marjan Sedmak je prepričan, da je razlog za to sprememba načina povezovanja upokojencev v društva, ki ne temeljijo več na geografski pripadnosti, temveč se osredotočajo na svoje interese.

Izjava

Kljub temu pa je Sedmak optimističen in verjame v prihodnost Zveze društev upokojencev Slovenija, če se bo ta pripravljena prilagoditi trenutnim družbenim gibanjem.

Izjava

Medsebojne kritike upokojenskih društev nas navdajajo z upanjem po vrnitvi revolucionarnega duha tudi v organizacijah, ki združujejo neupokojence. Na starih svet stoji!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness