V tretje gre rado

Oddaja
letileti
5. 5. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Odprto pismo lekt. dr. Nine Gorenc
 / 16. 4. 2021
Sindikat zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, krajše SVIZ, je napovedal začetek zbiranja podpisov k pozivu za odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. V Svizu trdijo, da je po enem letu jasno, da ministrica ni kos svojim nalogam, prav tako pa naj bi njeno delovanje »škodilo kakovosti vzgoje in izobraževanja«. Za zvrhano mero kredibilnosti poziva naj bi poskrbelo dejstvo, da bodo lahko svoj podpis oddali zgolj zaposleni v sindikatovem matičnem cehu, torej vzgoji in izobraževanju. Več o tem Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza.

Izjava

V Svizu ministrici prav tako očitajo podrejeno vlogo pri oblikovanju ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa.

Izjava

Odprto pismo dijakov, ŠOS na sestanku s predstavniki ministrstev in NIJZ-ja, duševne stiske mladih
 / 12. 4. 2021
Nepovezano z ukrepi proti virusu, a prav tako zaradi nasprotovanju vladi, sta bila letos primorana ministrstvo zapustiti državni sekretar Jure Gašperič in direktorica direktorata za visoko šolstvo Jana Javornik. Gašperič je bil s položaja razrešen po obtožbi predsednika vlade Janeza Janše, češ da naj vlada ne bi pravočasno prejela dokumentacije o vpisnih razpisih na visokošolske zavode, kar je služilo kot izgovor za nepodano soglasje vlade k razpisu. V istem času je bila brez navedenega razloga razrešena tudi Javornik. Gašperiča je nadomestil Mitja Slavinec, dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, kot vršilec dolžnosti direktorja direktorata pa je Javornik nadomestil Franc Janžekovič, redni profesor na isti fakulteti. Slednji meni, da ministrstvu nagajajo mediji z neupravičeno negativnim poročanjem. Sledi izjava z včerajšnje okrogle mize o študentstvu v času epidemije.

Izjava

Po besedah Štruklja so razlogi za kadrovske menjave na ministrstvu precej jasni.

Izjava

V šest mesecev trajajočem zaprtju države je pouk na vsej izobraževalni vertikali potekal na daljavo. Kot kaže, je ministrstvu še največjo težavo predstavljalo prav odprtje, saj se je ob tem porodilo vprašanje, kako na varen način izvesti maturo. Po mnenju ministrice se bo to »uredilo samo od sebe«. Kustec je sicer včeraj na obisku Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju delo ministrstva v zadnjem letu ocenila za bolj kot ne uspešno. 

Izjava

V Svizu se z rečenim ne strinjajo. Pri oblikovanju rešitev naj namreč ne bi imeli dovolj besede. Pojasni Štrukelj.

Izjava

Ali gre v tretje rado ali ne, bomo videli. Ministrica Kustec se je namreč že v začetku leta soočila z interpelacijo in jo tudi uspešno prestala. Z bližanjem mature in nekaj neposrečenimi ministričinimi izjavami o tem so jo k odstopu nato skušale pozvati opozicijske stranke v okviru odbora za izobraževanje, a odbor predloga pričakovano ni izglasoval. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.