Ven iz Tuša

Okrogla miza, intervju ali pogovor
30. 6. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

V Sindikatu Tuš so v začetku tega meseca začeli zbirati podpise za peticijo, s katero želijo izboljšati pogoje dela in plačo delavk in delavcev v Tuševih poslovalnicah. Že konec maja pa je potekala vseslovenska akcija za krepitev sindikata v več kot petdesetih poslovalnicah Tuš po Sloveniji. V podjetju Engrotuš, ki upravlja s trgovsko verigo Tuš in zaposluje trgovke in trgovce, je sindikalno organiziranje nekaj novega. Sindikat Tuš je bil namreč s pomočjo Centra za družbeno raziskovanje, krajše CEDRA, ustanovljen šele v začetku lanskega leta. 

Trgovsko verigo Engrotuš je leta 2020 prevzel investicijski sklad Alfi, ki sodi pod okrilje svetovalne družbe KF Finance. Poleg Tuša je Alfi v procesu nakupa Merkurja, obenem pa je lastnik verige trgovin Baby Center. Ustanovitelj Mirko Tuš se je iz podjetja pred leti umaknil, prejšnji teden pa je bil zaradi pranja denarja nepravnomočno obsojen na kazen v višini 450 tisoč evrov.

Po zadnji agitaciji med delavkami in delavci v poslovalnicah po vsej Sloveniji se je sindikatu pridružilo sedemdeset novih članic in članov, tako da jih je trenutno skupaj nekaj več kot dvesto. Da bi Sindikat Tuš postal reprezentativen, kar pomeni, da bi lahko zastopal v imenu vseh zaposlenih, potrebuje še okoli petdeset novih članov. Peticijo je za zdaj podpisalo skoraj sedemsto zaposlenih, vendar še niso prešteti podpisi v vseh regijah. Sindikat delavcev trgovine Slovenije in Sindikat Tuš sta danes v Domu sindikatov Slovenije sklicala tiskovno konferenco, na kateri so bile predstavljene problematike, s katerimi se soočajo trgovke in trgovci, in delovanje Sindikata Tuš. Mirjana Janjić, predsednica Sindikata Tuš, predstavi zahteve sindikata.

Izjava

Trgovke in trgovci v Tušu se na delovnem mestu po besedah Janjić soočajo z nedopustnimi razmerami.

Izjava

Takšno stanje pa je nedopustno predvsem zato, ker se je dobiček podjetja v zadnjem času povečal, pojasnjuje generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič, ki kot zadnjo instanco delavskega boja napoveduje tudi stavko.

Izjava

Sindikalno organiziranje v Tušu se ves čas sooča tudi s tem, da delodajalec ovira njegovo delovanje. Na kakšne načine meče članom sindikata polena pod noge, pojasni Andraž Mali iz organizacije CEDRA.

Izjava

Kljub težavam, s katerimi se soočajo, pa upanje v delavsko organiziranje dajejo pogumne trgovke. Izjava Sindikatu Tuš pri delovanju veliko pomaga prav organizacija CEDRA. Njena članica, Tina Podbevšek, pojasni, kako poteka zbiranje podpisov.

Izjava

Vplive draginje, s katero se trenutno soočajo skoraj povsod po svetu, seveda kot vselej najbolj občuti delavstvo. Kljub uspešni akciji in velikemu številu podpisov peticije pa organiziranje trgovk in trgovcev ter tudi ostalih panog čaka še veliko dela. Kot smo slišali, nas zgodovina namreč uči, da se proletarke in proletarci lahko zanašajo samo nase.

Izjava

V časih, ko je delavski razred vedno bolj marginaliziran, je močno sindikalno organiziranje še kako potrebno. Zato so organizacije, kot je CEDRA, v tem smislu neprecenljive. V diskontnih trgovinah do zdaj namreč sindikatov v Sloveniji nismo poznali, s pomočjo CEDRE pa se je poleg Tuša sindikat vzpostavil tudi v Lidlu.

Za odgovore smo poklicali tudi podjetje Engrotuš, vendar nam jih do zaključka redakcije niso posredovali. Če jih bodo še poslali, bomo njihove odgovore objavili pod prispevkom današnje oddaje na spletni strani Radia Študent.

Odgovor podjetja Engrotuš: 

»Vodstvo družbe s konkretnimi zahtevami s strani sindikata ni bilo seznanjeno, je pa iz medijske nastopa predstavnikov sindikata mogoče razbrati, da gre za zahteve, ki se nanašajo na dejavnost trgovine, kot celote in ne na posameznega delodajalca. Ob upoštevanju dejstva, da konec leta poteče kolektivna pogodba na ravni dejavnosti domnevamo, da bo sindikat izpostavil svoje zahteve v okviru pogajanj za novo kolektivno pogodbo. Namen naše družbe je v tem postopku aktivno sodelovati preko pogajalskih skupin, ki se bodo oblikovale na strani delodajalcev. Naša družba deluje v skladu z veljavno kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine, katero v celoti spoštujemo.«

 

*Fotografija Sindikat Tuš

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.