Veselica socialdemokratov in fašistov

Aktualno-politična novica
29. 4. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V nedeljo so predčasne parlamentarne volitve v Španiji poskrbele za znatne spremembe razmerij moči v demokratični kraljevini. Zmago na volitvah je s skoraj 29 odstotki slavila socialdemokratska Španska socialistična delavska stranka, ki jo vodi Pedro Sanchez, premier manjšinske vlade od nezaupnice vladi pod vodstvom desničarske Ljudske stranke, ki je padla zaradi korupcijskih afer minulo poletje. Vendar pa Sanchezovi socialisti z zgolj stotriindvajsetimi poslanci od tristopetdesetih nimajo večine, niti če bi v vlado sprejeli levo stranko Podemos, ki se že ponuja v koalicijo, saj je ta osvojila le 42 sedežev - kar 29 manj kot na prejšnjih volitvah.

Španska vlada v parlamentu poražena, verjetne ponovno volitve
 / 14. 2. 2019
Desnosredinska Ljudska stranka, ki je kljub parlamentarni večini vlado pred slabim letom izgubila, je doživela skoraj 50 odstotni padec podpore in že napovedala, da bo vodila opozicijo in da koalicijsko pratnerstvo s Socialistično stranko ne pride v poštev.

Razloge za zgodovinski poraz Ljudske stranke pojasni raziskovalec z londonskega inštituta za ekonomijo in politične znanosti Jose Javier Olivas Osuna.

Izjava.

Poraz Ljudske stranke gre torej delno pripisati skrajni desnici. Prvič po koncu Francove fašistične vladavine, se je namreč v španski parlament prebila skrajno desna, le nekaj let stara stranka Vox in dosegla kar dobrih deset odstotkov oziroma 24 poslanskih mest ter se s tem hkrati zajedla v volilno bazo na desnici. Posledice porasta skrajne desnice za zmernejšo Ljudsko stranko opiše Osuna.

Izjava.

Porast skrajne desnice je po mnenju Alejandra Quiroge z Univerze Newcastle v končni fazi pripomogel k zmagi socialistov.

Izjava.

Politične napetosti v španski stranki Podemos pred majskimi lokalnimi in regionalnimi volitvami
 / 23. 1. 2019
Uspeh Socialistične stranke pa ni nič manj posledica težav na desnici, kakor tudi na levici. Še na prejšnjih volitvah je nadobudna leva stranka Podemos dosegla porazne rezultate, velik del njenih volivcev pa je najverjetneje prestopil k socialistom. Odnose na levici komentira Osuna.

Izjava.

Kako bo izgledala koalicija, je trenutno še nemogoče napovedati. Možnosti je več. Osunova predikcija je sledeča.

Izjava.

Quiroga našteje možnosti.

Izjava.

Ne glede na končno sestavo koalicije je gotovo, da Španijo v prihodnosti čakajo še precejšnje politične spremembe. V kakšno smer jo bo zaneslo, lahko trenutno le ugibamo.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness