Volja ljudstva in volja parlamenta

Aktualno-politična novica
23. 3. 2015 - 17.25
 / OFFsajd

Nasprotniki pred kratkimi sprejete novele zakona o zakonski zvezi, ki izenačuje pravice raznospolnih in istospolnih skupnosti, so začeli z zbiranjem potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma. Referendumska pobuda prihaja s strani koalicije Za otroke gre!, ki je sveto prepričana, da bo omenjeni zakon imel škodljive posledice tako za tradicionalno družino kot tudi za otroke. Ti naj bi bili po mnenju koalicije ravno ena od manjšin, ki jo ščiti štirinajsti člen slovenske ustave pred voljo večine. Svetost njihovega prepričanja potrjuje tudi katoliška cerkev, ki svojim vernikom pridiga o tosvetnih političnih zadevah.  

S pričetkom zbiranja podpisov za referendum je začela teči tudi možnost za njegov preklic. Predlagateljica novele zakona, poslanska skupina  Združene levice, je že pred časom napovedala zbiranje triindvajsetih potrebnih poslanskih podpisov za vložitev zahteve o prekinitvi zbiranja referendumskih podpisov, kar jim je na koncu s pomočjo nekaterih poslancev Desusa naposled tudi uspelo. Poleg posameznikov iz stranke upokojencev so svoje podpise primaknili tudi poslanci SD-ja in ZaaB-a, s tem pa ni bilo več ovir za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bodo poslanci odločali o prekinitvi referenduma.

Poslanec Združene levice, Matej Tašner Vatovec, razloži, da zakon odpravlja sistemske napake na več kot sedemdesetih področnih zakonih, ki diskriminirajo istospolne osebe.

izjava

Pravtako je opozoril na spornost trenutnega zakona o zakonski zvezi in opomnil, da predlagana novela nikomur nič ne odvzema, vendar popravlja neustavni zakon. Pobudniku je jasna pomembnost referendumov za delovanje moderne demokracije, vendar imajo tudi ti svojo zakonsko določeno mejo, Vatovec:

izjava

Če bodo predlagatelji v državnem zboru uspeli s predlogom za zaustavitvijo zbiranja podpisov za referendum , potem bodo imeli homofobni predlagatelji referenduma možnost za njegovo presojo pred ustavnim sodiščem. V nasprotnem primeru pa bo v skladu s spremembo devetdesetega člena ustave iz leta 2013 referendum postal dejstvo. Profesor ustavnega prava, Saša Zagorc.  

izjava

Ker ne predlagatelji zakonskih sprememb, ki odpravljajo nepravilnosti na področju človekovih pravic, ne civilna družba v primeru parlamentarne dopustitve ne morejo več preprečiti referenduma, je na poslancih toliko večja odgovornost.

izjava

Omenjeno spremembo referendumske zakonodaje je prinesla vlada Alenke Bratušek. Več o takratnih spremembah v ustavi je povedal profesor ustavnega prava, Saša Zagorc:

izjava

izjava

Ob povečani politični vlogi, ki jo ima parlament na področju odločanja o človekovih pravicah manjšine s spremenjeno uredbo na področju referendumov, ima odločitev največje vladne stranke, da zaenkrat da prednost ljudskemu odločanju in ne podpre pobude Združene levice o zaustavitvi referendumskega procesa, toliko večjo težo. Stranka, ki se sicer zavzema za spoštovanje pravnega reda, ustave, morale in še česa za pojasnila danes ni našla časa, političnih opazovalcev pa njena potezna ne preseneča. Med njimi tudi Marka Radmiloviča ne.

izjava

Vatovec se ob nenačelnem ravnanju SMC sprašuje, ali gre za politično taktiziranje.

izjava

Neodzivnost vladajoče stranke pojasnjuje tudi topika referendumske pobude, ki lahko SMC stane veliko glasov. Več o referendumskih topikah Radmilovič:

izjava

Ker so nekatere vladne stranke podprle pobudo za zaustavitev zbiranja referendumskih podpisov, poslanec Vatovec ne izključuje možnosti, da bi to zaostrilo položaj v vladni koaliciji.

izjava

Ob dejstvu, da je krizno stanje vlad tako rekoč permanentno, Radmilovič ne vidi razlogov, da bi to vprašanje utegnilo resneje ogroziti aktualno vladno koalicijo.

izjava

Offsajd neodločenih politikov sta pripravila Nejc in vajenec Miha.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness