Zaostrovanja in omahovanja v Jemnu

Aktualno-politična novica
Jemen
17. 10. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Združene države Amerike in Velika Britanija so pozvale k čimprejšnjemu prenehanju spopadov v Jemnu. Situacija v Jemnu se je v zadnjem tednu po bombardiranju pogrebne dvorane v Sani, glavnem mestu hutijskega dela Jemna, namreč zaostrila. Odgovornost za napad prejšnjo nedeljo je prevzela Savdska Arabija, ki je zatrdila, da je bil dogodek posledica napačnega obveščanja in proceduralnih napak. V naslednjih nekaj dneh so se z bombardiranjem hutijskih radarjev v spopade prvič neposredno vključile tudi ZDA. Trdijo namreč, da so bile iz ozemlja Hutijev na njihove ladje izstreljene rakete, kar pa Hutiji zanikajo.

Ameriški pozivi k prenehanju spopadov so verjetno posledica vse večjih možnosti, da se zaradi svojega podpiranja Savdske Arabije v jemenski vojni izkažejo za krive vojnih zločinov. Razloži Primož Šterbenc s Fakultete za management Univerze na Primorskem.

Izjava

Glavni razlog za siceršnjo ameriško podporo Savdski Arabiji je predvsem želja, da slednja ne bi izpodbijala njenega jedrskega sporazuma z Iranom.

Izjava

Ameriškemu omahovanju pri podpori Savdski Arabiji navkljub so se ZDA, kot že rečeno, ta teden prvič tudi neposredno vključile v spopade, četudi zgolj v obliki povračilnega bombardiranja v odgovor na hutijsko obstreljevanje ameriške mornarice. Hutijske oblasti sicer vpletenost zanikajo. Šterbenc meni, da je verjetneje, da za napadi stoji Savdska Arabija.

Izjava

Tudi Karim Kamel iz delavne skupine za Bližnji vzhod na Inštitutu Evropske Univerze, krajše EUI, meni, da Hutiji niso zakrivili bombardiranja.

Izjava

Pred dvema tednoma so Hutiji vzpostavili svojo lastno vlado, ki jo vodi premier Abdel Aziz Saleh Habtour. Na severozahodnem področju Jemna so sicer Hutiji na oblasti že od septembra 2014, ko so zavzeli glavno mesto Sano. Formaliziranje njihove oblasti po mnenju Šterbenca predstavlja zgolj odgovor na mirovna pogajanja, ki ne gredo v želeno smer.

Izjava

Kamel meni, da gre za samozavest Hutijev. Njihova strategija je po njegovem mnenju predvsem izčrpavanje Savdske Arabije v dragi in dolgotrajni vojni.

Izjava

Savdska Arabija pa poleg ZDA izgublja tudi podporo Egipta, ki je sicer del koalicije pod vodstvom Savdske Arabije. Spor med zaveznicama opiše Kamel.

Izjava

Savdska Arabija se v spopade v Jemnu vse bolj zapleta, zato izgleda, da se razmere še ne bodo kmalu umirile. Zaključi Šterbenc.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness