Zmeda na Pohorju

Oddaja
12. 9. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Mariborski mestni svet je pretekli teden na seji med drugim razpravljal in glasoval o podelitvi koncesije za upravljanje smučišča Pohorje podjetju Marprom. Občinsko podjetje, ki se sicer ukvarja z javnim prevozom v mestni občini Maribor, je smučišče v upravljanje za eno sezono dobilo že lani, ko je stečaj razglasil dotedanji lastnik koncesij Športni center Pohorje. Ukrep je bil zgolj začasen, dokler občina ne pripravi dolgoročnejše strategije. Ta do danes ni bila pripravljena; kar je bilo na strani načrtovanja narejeno, je elaborat, ki je podal smernice lastniškega upravljanja, ne pa tudi razvoja smučišča.

Na seji je potekalo prvo branje odloka, s katerim bi podjetje Marprom za smučišče Pohorje dobilo koncesijo za nedoločen čas. Svetniki so pri tem tudi zavezali občino, da preuči še dodatne možnosti za prihodnost Pohorja in pripravi morebitni razpis za koncesijo februarja prihodnje leto. Več o dogajanju na seji pojasni novinarka Večera Jasmina Cehnar.

Izjava.

Naj spomnimo, da Mariborski mestni svet deluje brez koalicije, zaradi česar so seveda tudi njegove seje bolj zanimive.

Izjava.

 

Pogodba z občinskim podjetjem Marprom za nadaljevanje upravljanja naj bi bila podpisana do sredine prihodnjega meseca. Četudi dolgoročno lastništvo koncesij podjetju ni zagotovljeno, so v njem nad sprejetimi sklepi zadovoljni. Podjetje, ki bi v prihodnosti morda prevzelo koncesijo, bi namreč moralo naložbe Marproma povrniti in zaposlene za potrebe potreb smučišča prezaposliti. Odgovarja Andrej Verlič, koordinator za Pohorje pri Marpromu.

Izjava.

 

Za zagon smučišča bi v podjetju Marprom potrebovali okoli 700.000 evrov dodatnih sredstev. Slednje bi porabili predvsem za odkup opreme za urejanje smučišča iz stečajne mase Športnega centra Pohorje. Do teh sredstev naj bi občina prišla z rebalansom proračuna, vendar na sredini seji svetniki o tem niso glasovali. Največji zalogaj pa za občino predstavlja odkup žičniških naprav, za katere bi morala po mnenju stečajnega upravitelja Darka Dubrovskega plačati dobrih 17 milijonov evrov.

Izjava.

 

Poleg zmede v mestnem svetu in nujnega odkupa opreme iz stečajne mase propadlega Športnega centra Pohorje pesti pohorsko turistično dejavnost še neusklajenost županov v regiji. Del smučišča je namreč v lasti občine Ruše, ki podjetju Marprom koncesije do sedaj še ni podelila.

Izjava.

 

Svetniki so na zadnji seji podjetje Marprom prav tako zavezali k razpisu za mesto upravljavca pohorskega Bike parka. Oskrba slednjega je namreč doživela več kritik. Navkljub številnim zapletom glede upravljanja pohorskega smuščiča pa mariborski Zavod za turizem v zadnji sezoni ni zaznal upada obiska ali prihodkov iz dejavnosti turizma. Manko dolgoročne strategije za Pohorje pa bi lahko negativno vplival na regijo v prihodnosti. Današnji Offsajd zaključuje direktorica zavoda Jana Viher.

Izjava.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness