Uncle Grasha’s Flying Circus

Tea Grahek
19. 11. 2016
 / Glasba

Uncle Grasha’s Flying Circus je nadrealističen projekt, ki ga ustvarja Wilhellm Grasslich, pesnik evropskega podzemlja. Gre za glasbeno-vizualni performans o totalitarizmu, ki po Grasslichevih besedah absorbira in se nato ponovno širi v še bolj koncentrirani vsebini najbolj absurdne slike o nečimrnosti človeštva. Ikonografije tiranskih nun in osebe iz verske mitologije so npr. pomešane s pornografskimi elementi in vojaškim fetišizmom, vse skupaj pa je seveda osnovano na ekstremni glasbi, natančneje noiseu. Leteči cirkus strička Grashe svoj navdih jemlje v japonskem harshnoiseu, britansko-ameriškem deathindustrialu, darkambientu, vojaških koračnicah oziroma martialindustrialu in v glasbenem in dada primitivizmu. Konotacija na Monthy Phyton je očitna, ampak za Wilhellma Grasslicha je bolj navdihujoč Leteči cirkus Rdečega barona Richthofna. Vizualno in kontekstualno združuje različne vizualne in ideološke vtise v en sam koncept, kar je po Wilhellmu, najboljši odraz ali obratna slika absurdnosti človeške družbe. Grasslich ne razumeva te percepcije zgolj individualno ampak vidi, da so ti, pogosto totalitarni elementi, že sami po sebi sorodni in absurdno soobstajajo tudi brez intervencije strička Grashe. 

Uncle Grasha’s Flying Circus je vzbrstel na češki alternativni sceni, natančneje na platformi Pravek. Letos je v sodelovanju s Calf, noise-rock bandom iz Grčije, izdal kasetni split imenovan The House of Thousand Testicles. Slika na prispevku na spletni strani Radia Študent je naslovnica tega splita. 

Grasha dosti potuje in večinoma ruši po centralni Evropi oz. vsepovsod, kjer so dovolj pogumni ljudje, da poslušajo in gredo poslušat noise in so se pripravljeni soočat s provokativnim nasiljem v redovniško obleko oblečenih konceptov.

Tokrat nam je predstavil dve kompoziciji. Začel je s klasično oldschool industrial harshnoise kompozicijo, katero smo ujeli tudi na video. Druga kompozicija pa je bolj v razpoloženju t.i. mad power electronics, ki ima precej možnosti, da se izpelje v neposlušljivo in celo škodljivo, tudi za aparature. 

Video na Vimeo ali YouTube kanalih.

Stay Stalinized!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.