AHMED YOUSSEF - HAMAS

Boris Vasev
26. 9. 2011

Ahmed Youssef je politični svetovalec premiera Gaze Ismaila Hanije, sicer visok član Hamasa. Pogovor se je vrtel o razlogih za nasprotovanje v Gazi vladajočega palestinskega gibanja/stranke Hamasa prošnji za članstvo Palestine v ZN, spravnem dogovoru z rivalskim Fatahom, relaciji "politično-religiozno" znotraj Hamasa in drugih temah.

Medijski prostor je za nekaj časa zasedla Palestina oziroma prošnja vodjePalestinske osvobodilne organizacije Mahmuda Abasa za polnopravno članstvo države Palestine v Združenih narodih. Čeprav imajo Palestinci podporo več kot dveh tretjin držav članic Združenih narodov, ki predstavljajo ogromno večino prebivalcev sveta, pa sami niso tako enotni, kot bi bilo pričakovati ob tako usodnih političnih potezah. 

Poleg vsebinskih kritik, ki so vsekakor vredne upoštevanja, so tu še čisto politična nasprotovanja. Ker je Mahmud Abas hkrati tudi predsednik Fataha, sekularnega palestinskega osvobodilnega gibanja, ki je imelo kot glavna palestinska politična sila dolga leta glavno besedo pri boju zoper okupacijo, prihajajo s strani rivalskega gibanja Hamas, pa ne samo njega, očitki, da je prošnja za članstvo Fatahov in ne vsepalestinski projekt. A tudi Hamas, v Gazi vladajoče islamsko uporniško gibanje, je pristal na meje iz leta 1967. 

Zakaj torej ne podpira Abasove prošnje za članstvo Palestine v Združenih narodih? Kaj bo potrebno, da bosta Hamas in Fatah končno dosegla spravo? Kakšna pričakovanja Hamasu vzbujajo arabske revolucije, še posebej tista v Egiptu? Se v Hamasu odvija bitka med njegovim političnim in religioznim krilom? O teh temah smo se pogovarjali z Ahmedom Youssefom, političnim svetovalcem premierja Gaze, Ismaila Hanije, in visokim članom Hamasa, ki je sicer znan kot njegov zmerni, naprednejši glas.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.