19. 3. 2009 – 17.45

Ivan Volarič - Feo

* Ivan Volarič Feo (Štrocki)

Ivan Volarič Feo, se je rodil 4. 9. 1948 v Sužidu pri Kobaridu kmečkim staršem. Osnovno šolo je obiskoval v Kobaridu, kjer je bil leta 1961 kot pionir določen za obisk pri takratnem maršalu Titu na dan mladosti 25. maja. Po končani osemletki je šolanje nadaljeval na gimnaziji v Novi Gorici, kjer se je po treh letih udejstvovanja v različnih športih začel ukvarjati z literaturo. Po končani srednji šoli se je vpisal na arheologijo in primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Nobenega izmed obeh študijev ni dokončal, še naprej se je ukvarjal s pisanjem poezije, se družil s takratno avantgardo v Ljubljani (Vojin Kovač Chubby, M. Hanžek, B. Ogorevc, grupa OHO,...).

V letih 1971-1974 je urednikoval pri študentskem glasilu Tribuna, reviji Problemi in bil stalni sodelavec radia Študent. Prvi javni nastop v obliki literarnega večera je imel l. 1971; bolj ali manj kontinuirano je potem nastopal vse do danes. V letih 1971-72 je živel v prvi hipijevski komuni v Tacnu. Pesniški prvenec je izdal l. 1975-po neuspešnem študiju istega leta je odšel na služenje vojaškega roka v Čačak, kjer je bil sourednik DIS-ovega glasnika. Prijateljeval je z vojvodinskim književnikom Vojislavom Despotovim s katerim sta tudi eden drugemu prevajala pesmi. Po vrnitvi iz Čačka je vse do danes opravljal raznovrstna dela.

Na glasbenem področju je po sodelovanju z ansamblom Buldožer od l. 1979 do 1983 nastopal z Markom Brecljem kot "Duo Zlatni zubi" po vsej Jugoslaviji. L. 1990 je ustanovil skupino "Feo & The Schmidt's" s katero je nastopal do l. 1998 in izdal CD z naslovom IX. Korpus Delicti . Zatem je nastopal v duetu s klaviaturistom Jožetom Zupanom in imel številne samostojne nastope. V zadnjem času nastopa s skupino Salamandra Salamandra.

Na literarnem področju je v tem času izdal še pet pesniških zbirk in zbirko kratke proze.

Pri filmu je sodeloval kot igralec z manjšimi in večjimi vlogami v približno petnajstih projektih, zadnja dva sta slovenski omnibus (Desperado Tonic), kjer ima glavno vlogo in srbski omnibus (Poslednja tri dana Andrije F.), ki se še snema.

Filmografija: "obstranska" vloga v filmu Onkraj (režija Jože Gale, 1969), epizodna vloga v filmu Krizno obdobje (režija Franci Slak, 1978), stranska vloga v filmu Butnskala (režija F. Slak, 1986), koscenarist in glavni igralec v igranem dokumentarcu Najlepša jutra so zjutraj (režija F. Slak), "obstranska" vloga v filmu Ko zaprem oči (režija F. Slak, 1993), "obstranska" vloga v TV nadaljevanki Dr. France Prešeren (režija F. Slak, 2000), epizodna vloga v filmu Kruh in mleko (režija Jan Cvitkovič, 2001), Desperado Tonic (2004).

Dodaj komentar

Komentiraj