Povzetek 10. redne seje ŠZ ŠOU in 41. skupščine ŠOS

Oddaja

FOTO: ŠOS

V torek smo prek živega prenosa na Radiu Študent lahko spremljali 10. redno sejo študentskega zbora ŠOU. Dnevni red seje je vključeval predstavitev kandidatov za generalnega sekretarja in predsednico Študentske organizacije Slovenije ter predstavitev Zakona o urejanju položaja študentov. Predstavitev slednjega so predstavniki ŠOU preložili na 41. skupščino ŠOS. Tako se je večji del seje ŠOU odvil kot razgovor med kandidatoma in opozicijskimi poslanci.

Predstavitev kandidatov za vodstvo ŠOS
 / 22. 2. 2022
Kandidatka za predsednico ŠOS, sicer predsednica sveta ŠOLS, Marike Grubar  je kot eno ključnih besed svojega mandata izpostavila transparentnost. Kot sta na seji ŠOU ta torek opozorila opozicijska poslanca Veronika Tržan  in Erik Sever, pa so bile informacije o razpisu objavljene na dokaj nerazvidnem mestu – podzavihku podzavihka ŠOS-ove spletne strani. Obenem kandidata za vodstveni funkciji ŠOS nista imela protikandidatov. V opoziciji so tako izrazili pomisleke o transparentnosti razpisa, za katerega se zdi, da je bil dostopen zgolj ozkemu krogu ŠOS. Ob tem se Tržan sprašuje, če je oseba, ki je na javno funkcijo prišla s pomočjo razpisa, za katerega širša študentska javnost ni vedela, lahko legitimni predstavnik te iste študentske javnosti. Grubar odgovarja previdno:

Izjava

Kot smo poročali v povzetku 9. redne seje študentskega zbora ŠOU, je kandidat za generalnega sekretarja ŠOS za dvoletni mandat zdaj že vsem dobro znani – Rok Petrič. Opazen član Povezanih je skozi leta opravljal že lepo število funkcij v Študentski organizaciji. Petrič je do izvolitve za generalnega sekretarja ŠOS opravljal službo generalnega sekretarja Športne zveze Univerze v Ljubljani. Kot pa izpostavljajo opozicijski poslanci, ima Petrič v širši študentski javnosti že kar zlovešč sloves.

Spremembe akta o ustanovitvi Zavoda Socialni inkubator Študentski kampus, kandidatura Roka Petriča
 / 19. 12. 2021
Kandidat za generalnega sekretarja je v času volitev v študentski zbor leta 2016 na Filozofski fakulteti koordiniral volilno kampanjo skupine Filoface. Ta je imela podporo skupin Povezani in Modro za študente. Obenem pa je Petrič na hodnikih fakultete vodil tudi »antipropagando« – spolno nadlegovanje protikandidatk. Petrič je bil zato oglobljen na podlagi 6. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. Med študentkami, ki so Petriča prijavile, pa je bila tudi Marike Grubar, ki se je po izvolitvi priključila Zagonu. A v zadnjih nekaj letih se je Grubar oddaljevala od Zagona, na sejah ta teden pa se je razkol med njimi zapisal v kamen. Grubar očitke Zagona, da se obrača po vetru, zanika. Pravi, da nikakor ne deluje iz koristoljubnosti in želi »iskati resnico in slediti resnici«. Opozicijsko poslanko Sarah Tkalec je zanimalo, zakaj Grubar svojega nekdanjega nadlegovalca danes vidi drugače.

Izjava

Opoziciji se Rok Petrič ne zdi primeren kandidat za generalnega sekretarja ŠOS zgolj zaradi njegovih dejanj v študentski politiki. Poslanka skupine Zagon Veronika Tržan je opozorila na povezave med Petričem in vodjo neonacistične skupine »rumeni jopiči« Urbanom Purgarjem. Lansko poletje je tednik Mladina poročal, da je Študentsko društvo Utrip, ki ga zastopa Petrič, v preteklosti sodelovalo z Društvom za promocijo tradicionalnih vrednot. Slednjemu je pred začetkom služenja zaporne kazni predsedoval Purgar. Skrajno desno društvo se je v vlogi za pridobitev statusa društva v javnem interesu med drugim sklicevalo na izvedbo delavnic o pomenu kulturne dediščine za Petričevo Študentsko društvo Utrip. Tržan je na Petriča naslovila vprašanje o vsebini delavnic, ki jih je Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot izvajalo za Utrip. Zanimalo jo je tudi, kakšen je njegov odnos z Urbanom Purgarjem.

Izjava

Tribuna med 2015 in 2020
 / 14. 9. 2020
2015 je predsedstvo ŠOU proti volji sodelavcev Tribune za novo urednico potrdilo Ano Pavlič, simpatizerko skupine Modro za študente. Temu je, kot izpostavlja opozicijska poslanka Anamarija Agnič, sledil bistven upad kvalitete vsebine Tribune in njen postopni zaton. Revija je končala kot spletni portal, na katerem se sporadično objavlja krajše članke. Grubar je za Tribuno začela pisati leta 2016, od leta 2017 do 2020 pa je bila njena gostujoča urednica. Grubar, sicer doktorska študentka na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, delovanje Ane Pavlič ocenjuje pozitivno.

Izjava

Opozicijski poslanec Bor Ravbar je Petriča povprašal o morebitnih možnostih konflikta interesov med njegovim delovanjem v študentski politiki in zasebnem sektorju. Ravbar je izpostavil, da je Petrič lastnik in zastopnik oglaševalske agencije Hešteg, ki je registrirana na istem naslovu kot društvo Povezani. Agencija od leta 2019 ni organizirala ničesar, kljub temu pa je v letu 2020 imela 58.000 evrov prihodkov. Petrič očitke zavrača.

Obenem je ŠOU v Ljubljani Študentskemu društvu Utrip, ki ga zastopa Petrič, od leta 2018 nakazal 43.230 evrov. Društvo je v tem času organiziralo zgolj tri dogodke, ki so jih poleg ŠOU-a financirali tudi drugi subjekti. Agnič izpostavlja, da je z ozirom na to znesek za organizacijo enodnevnega dogodka precej visok. Poleg tega je bil zadnji dogodek izveden leta 2019, zadnje nakazilo, ki ga je Študentsko društvo Utrip prejelo od ŠOU, pa je bilo izvedeno januarja 2022. Opozicijo je zanimalo, zakaj Utrip še vedno prejema sredstva ŠOU in za kakšne namene jih porablja.

Izjava

Kljub vsem ugovorom sta bila oba kandidata potrjena na 41. skupščini ŠOS naslednji večer, a ne brez zapletov. Po neuradnih informacijah so Povezani pogojevali podporo Grubar  s tem, da ta zagotovi podporo svetnikov ŠOLS-a Petričevi kandidaturi. A izkazalo se je, da velika večina ŠOLS-ovih svetnikov Petriču ni naklonjena. Tako smo lahko kmalu videli spremembe v dotlej usklajenem delovanju Grubar in Povezanih. Na kandidatko je tako začel pritiskati dotlej molčeči vodja poslanskega kluba Povezanih Aleksander Milićević. Pridružil se mu je tudi Gregor Jerebic – vodja poslanskega kluba Konstruktivnih, ki sicer veljajo za satelitsko skupino Povezanih.

Pri glasovanju glede Grubar se je v ŠOU proti izrekla večina poslancev z izjemo skupine Modro za študente. Glede na bližnje odnose Povezanih s ŠOUP-om se je pričakovalo, da bodo poslanci ŠOUP glasovali enako kot Povezani, ampak ni bilo tako. Grubar je tako dobila podporo treh entitet z izjemo ŠOU v Ljubljani, Petrič pa prav tako od treh z izjemo ŠOLS-a.

Na seji ŠOU ta torek je poleg predstavitve kandidatov sicer bila na mizi tudi sprememba Akta o ustanovitvi Radia Študent, ki je predsednik ŠZ Rok Dolenc kljub prošnji Zagona ni uvrstil na sejo. O spremembi akta, s katerim bi se zmanjšalo število predstavnikov ŠOU v svetu zavoda radia, smo že poročali. Brez te spremembe Radio Študent ne bo več mogel pridobivati sredstev na večini razpisov, ki mu zdaj zagotavljajo delovanje. Že od začetka novembra predstavnika Povezanih bojkotirata svet zavoda in onemogočata spremembo.

Glede zadeve je opozicijska poslanka Tržan zopet zastavila vprašanje Milićeviću, ki se je nazadnje izgovarjal na družinske obveznosti, tokrat pa je zatrdil, da mu direktorica radia ni poslala dokumentov, ki jih je zahteval. Pri tem ni omenil, da mu je direktorica Kandare dva dni po zahtevi odgovorila, da zahtevani dokumenti ne obstajajo. Včeraj je tako potekala še ena nesklepčna seja, ki sta jo Milićević in Smajlović bojkotirala, pogajanja med radiem in Povezanimi pa se nadaljujejo.

Na skupščini ŠOS pa so poleg volitev obravnavali še poročila dotedanjega vodstva z Andrejem Pirjevcem na mestu predsednika in Alenom Brkićem na položaju generalnega sekretarja. Pirjevec je kot ključni dosežek mandata izpostavil predlog novele Zakona o položaju študentov, ki bo v ponedeljek obravnavan na seji pristojnega odbora Državnega zbora. Sprejeli so tudi finančni načrt ŠOS, v katerem se številke spet gibljejo na podobni ravni kot v predepidemičnem letu 2019. Proračun ŠOU po drugi strani še čaka prvo obravnavo, njegova vsebina pa še ni znana.

 

Oddajo sta pripravila vajenec Tibor in Hana.

 

Gradiva seje ŠOU:

Program dela 2022-2023 - Marike Grubar

Zakon o položaju študentov

 

Gradiva seje ŠOS:

Zapisnik 40. ločene skupščine ŠOS

Finančni načrt ŠOS 2022

Akt o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o denarnih nadomestilih, sejninah in honorarjih

Pravilnik o namenski in gospodarni rabi sredstev ŠOS

Akt o spremembah in dopolnitvah poslovnika skupščine ŠOS

Akt o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o nabavi ŠOS

Prečiščeno besedilo Študentske ustave (ŠU-4)

 

Odgovori ŠOS na vprašanja RŠ glede sprememb pravilnikov:

Odgovori ŠOS

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.