15 kapljic vina

Oddaja
10. 2. 2020 - 16.00

Univerzitetna redakcija Radia Študent uvodoma pozdravlja odziv Študentske organizacije Slovenije na naš poziv, naj se odzove na študentske proteste v Indiji. V objavi 31. januarja so navedli, da podpirajo “prizadevanja indijskih študentov k enakopravni obravnavi vseh državljanov in obsoja diskriminatorne prakse, naperjene proti študentom-pripadnikom verskih manjšin.” Tako je tudi prav.

Sindikat Sviz se je v sporočilu za medije odzval na odločitev Upravnega odbora javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, da dodeli še en mandat na mestu direktorja dr. Józsefu Györkösu. Citiramo objavo: “V preteklih petih letih, ko je Agencijo vodil dr. Györkös, so raziskovalke in raziskovalci ob številnih priložnostih argumentirano opozarjali na mnoge pomanjkljivosti v delovanju ARRS: denimo na pomanjkljivo evalviranje raziskovalnih projektov in programov; na nedodelane pravilnike, ki zanesljivim kadrom dopuščajo veliko svobode pri podeljevanju javnih sredstev; in predvsem na površne in neustrezne recenzije prijav na vsakoletnih projektnih razpisih. Nadalje pa so izpostavili še dejstvo, da so se bili raziskovalke in raziskovalci “prisiljeni soočiti z elementi institucionalizirane korupcije”, saj je ARRS prirejal kriterije domnevne znanstvene uspešnosti in nekaterim programskim skupinam - z zvezami v strukturah ARRS - povečal obseg pridobljenih raziskovalnih ur in uspešnost na projektnih razpisih. Sindikat tako poziva ministra Jerneja Pikala, naj ne potrdi imenovanja novega-starega predstenika ARRS.

Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (krajše Arnes) je v uradnem listu 7. februarja objavila javni razpis za sofinanciranje nakupa dodatne aktivne omrežne opreme v okviru izgradnje brezžičnih omrežij v sklopu programa nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju. Razpis je del operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020.

Izvedba je predvidena za to leto, namen razpisa pa je razvijati sodobno učno okolje, ki lahko prispeva h kakovostnejšemu in boljšemu vzgojno-izobraževalnemu procesu mladih: učenk, dijakov, študentov, strokovnih delavk in učiteljev. Osrednji cilj je omenjenim skupinam zagotoviti izboljšanje kompetenc in boljšo usposobljenost, ki so ključni elementi za uspešnejše gospodarstvo in družbo. O tem, kako neprimerno je združevati osnovno šolo in gospodarstvo, kdaj drugič v kakšni drugi, nenovičarski formi. Rok za prejem vlog je 13. marec, razpisna dokumentacija je dostopna preko spletne strani Arnesa.

Več inovativnosti si želijo tudi na univerzi. Raziskava v okviru projekta INOVUP je namreč pokazala, da bi visokošolski učitelji v svoje delo želeli vključiti sodobnejše in inovativnejše oblike poučevanja, a jim za to zmanjkuje časa. Po navedbah vodje projekta Tomaža Delana bo za izboljšave potrebna sistemska in močna podpora visokošolskih učiteljem, zato bodo na mariborski univerzi pripravili strateški dokument usposabljanja visokošolskih učiteljev in sodelavcev za poučevanje v Sloveniji. 

Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici za naslednje študijsko leto razpisuje - poleg dodiplomskega - tudi magistrski študij. Visoka šola je bila ustanovljena leta 2006 z namenom izboljšanja izobrazbe vinogradnikov in vinarjev ter znanja povezati tako z raziskovalno dejavnostjo kot trženjem. Od leta 2013 deluje v obnovljenem dvorcu Lanthieri v Vipavi, kjer imajo študentke in študenti na voljo tudi raziskovalne laboratorije, v bližnjih Mančah pa so leta 2015 zasadili še univerzitetni vinograd lokalnih sort, kot navaja STA.

Nekdanji dekan na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani Dušan Mramor zanika očitke o zlorabi položaja pri izplačevanju dodatka za stalno pripravljenost. Ekonomska fakulteta je namreč sprejela pravilnik, na podlagi katerega je med letoma 2008 in 2013 izdala več sklepov, s katerimi je nekaj deset zaposlenim izplačevala med 100 in 800 evrov bruto dodatka mesečno. Specializirano državno tožilstvo meni, da Mramor za izdajo omenjenega pravilnika ni imel pravne podlage, za izplačevanje pa obenem niso obstajali vsebinski razlogi - STA navaja, da naj zaposleni in zaposlene ne bi izvajali stalne pripravljenosti, dodatek pa je služil le nezakonitemu povišanju plač.

Mramor se je na obtožnico odzval z odgovorom, da si je Ekonomska fakulteta želela postati ena izmed najboljših fakultet na svetu, za kar je bilo potrebno dodatno delo zaposlenih. Obenem je izpostavil še dejstvo, da je leta 2015 omenjeni dodatek prejemal vsak osmi javni uslužbenec, vsega skupaj čez 20.000 ljudi, od tega zgolj 244 na ljubljanski univerzi. Poleg Mramorja so iz istih razlogov na zatožni klopi še trenutna dekanja Metka Tekavčič ter nekdanji prodekanji Polona Domadenik in Mojca Indihar Štemberger. Tudi one obtožbe zanikajo, sodnik Zvjezdan Radonjić pa namerava zaslišati okoli 60 prejemnikov dodatka in ugotoviti, ali je fakulteta sredstva za izplačilo črpala iz javnih sredstev ali iz svoje tržne dejavnosti.

Še v tujino. Po severni Etiopiji potekajo demonstracije, saj oblasti še vedno niso uspele najti skupine 27 študentov - v večini deklet -, ki so bili ugrabljeni pred petdesetimi dnevi. Študenti in študentke, ki so del skupnosti Amhara so bili ugrabljeni, potem ko so se razbežali zaradi etničnih izgredov na univerzi Dembi Dolo . V zadnjih mesecih je po celotni regiji Oromia naraslo število nasilnih napadov, v katerih sta bila lani novembra ubita dva študenta.

Več deset tisoč ljudi se je prejšnji torek zbralo na ulicah in premiera Abiya Ahmeda obtožilo, da še zmeraj ni naredil dovolj za varno vrnitev študentov, čeprav je že pred dvema tednoma sporočil, da je dosegel vrnitev 21 študentk, ki se še vedno niso pojavile. Na twiterju se je vzpostavila tudi kampanja pod heštegom #BringBackOurStudents, spletno peticijo pa je podpisalo več kot 30.000 ljudi.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Iz Etiopije v Etiopijo. Do konca februarja je v 5. nadstropju ljubljanske Filozofske fakultete na ogled potopisna fotografska razstava Andreje Janša z naslovom Etiopija in njeni ljudje. 

V petek  in soboto, 14. 2. in 15. 2., bodo po Sloveniji potekali informativni dnevi 2020. Predstavitve programov se bodo na večini fakultet odvile v petek ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri.

Razpisano je prvenstvo Univerze v Ljubljani v biljardu, pikadu in namiznem nogometu za študijsko leto 2019/20. Tekmovanje bo potekalo v sredo, 26. 2. 2020, z začetkom ob 17. uri v biljardnici Kaval na Tacenski cesti. 

 

Na kakšno vinsko pokušnjo bi se - in se tudi bo - v Vipavo odpravila Hana.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness