15 PREVERJANJ ZNANJA

Aktualno-politična novica
1. 3. 2021 - 16.00

V tem tednu so se z zimskih počitnic vrnili učenci in dijaki zahodnega dela Slovenije, tako da so z današnjim dnem v šolske klopi sedli vsi osnovnošolci, dijaki zaključnih letnikov ter dijaki nižjih poklicnih šol. Ob vračanju h klasičnemu pouku se pojavljajo vprašanja o ocenjevanju ter pravičnosti in primerljivosti pridobljenih ocen. Zavod Republike Slovenije za šolstvo svetuje, naj učitelji z ocenjevanjem preverijo znanje, ki so ga učenci v času šolanja na daljavo usvojili, in kakovost tega znanja. Učitelji po vračanju v šole sicer že ugotavljajo, da so razlike v znanju velike.

V tem tednu bodo sprejete odločitve glede nacionalnega preverjanja znanja. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, krajše MIZŠ, in Državni izpitni center se bosta na daljavo srečala z ravnatelji osnovnih šol glede izvedbe preverjanj. Z ministrstva sporočajo, da bo nacionalno preverjanje znanja potekalo v vsakem primeru. Ravnatelji menijo, da preverjanj v neprilagojeni obliki ni smiselno izvajati, še manj pa so naklonjeni izvedbi na daljavo. V lanskem letu je nacionalno preverjanje znanja odpadlo, letos kaže, da te opcije pristojni ne obravnavajo. Po navedbah Dela na ministrstvu odgovarjajo, da šolski sistem na vseh ravneh, citiramo, “nujno potrebuje primerljivo in objektivno povratno informacijo o tem, kako učenci dosegajo v učnih načrtih postavljene cilje in standarde znanja”. Konec citata. 

Sprašujemo se, zakaj študentje ne volijo na volitvah povezanih s študentskimi organizacijami in univerzo.
 / 18. 6. 2018

Znani so kandidati za novega rektorja Univerze v Ljubljani, krajše UL , za obdobje 2021-2025. Volilna komisija je do 25. februarja prejela predloge za štiri kandidate, to so Igor Lukšič, Gregor Majdič, Igor Papič in Anton Ramšak. Po ugotovitvah komisije vsi kandidati izpolnjujejo formalne pogoje za kandidaturo in z njo soglašajo. Kandidati se bodo javno predstavili preko platforme Zoom v treh terminih, in sicer 24., 25. in 26. marca ob 16. uri. Povezave do predstavitev bodo dostopne na spletni strani UL, kjer bodo v ponedeljek, 15. marca, objavljeni tudi programi kandidatov. Volitve za novega rektorja bodo sicer potekale v torek, 13. aprila.

Od 19. februarja je v veljavi nova minimalna urna postavka za študentsko delo. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj bi sicer moral minimalno urno postavko z dvigom minimalne plače uskladiti že 20. januarja. Zaradi neuskladitve je bila sklicana nujna seja Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki je potekala 25. februarja. Na seji je bil sprejet predlog stranke Levica, ki ministru in vladi nalaga, da v 15 dneh popravi napako pozno usklajene minimalne postavke. Tisti, ki so od 28. 1. do 19. 2. delo opravljali po neusklajeni postavki, naj bi tako prejeli povračilo za izpad dohodka. Kako točno bo postopek vračila izpeljan, po naših podatkih še ni znano. Po ocenah naj bi bili dijaki in študenti skupno oškodovani za sto tisoč evrov. 

O dogajanju v Klubu goriških študentov
 / 28. 5. 2020

Skupina Študentska lupa je 23. februarja na Facebook strani objavila odločbo Upravne enote Nova Gorica, ki se nanaša na zavrnitev registracije zakonitega zastopnika Kluba goriških študentov, krajše KGŠ. V odločbi upravna enota ugotavlja, da občni zbor kluba, ki je potekal 29. 5. 2020, ni bil sklican v skladu s statutom, kar pomeni, da so bile na občnem zboru izvedene volitve organov in predsednika prav tako neveljavne.

O delovanju KGŠ smo na Radiu Študent sicer poročali že lani v oddaji Divji goriški zahod. Nedavna odločitev upravne enote pa potrjuje pravilnost poročanja Študentske lupe o nepravilnostih v KGŠ. V skupini so komentirali, citiramo: “Odločitev pomeni, da noben organ ni legitimen. Torej je upravna enota ugotovila, da so bili vsi postopki po odstopu Sare Grmek, ki jih je imel KGŠ, nezakoniti.” Konec citata. Trenutni nelegitimno izvoljeni predsednik Matjaž Bratušek je sklical občni zbor, ki bo potekal 8. marca 2021 in na katerem bodo poskušali izvesti nove volitve. Za komentar smo prosili tudi Klub goriških študentov, vendar do zaključka redakcije odgovora nismo prejeli.

V univerzitetni redakciji smo prejeli vest o večjem številu zavrnjenih prošenj za znižanje šolnin izrednega študija na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani. 29. januarja so študenti na študentski svet fakultete naslovili javno pismo. Komentira magistrski študent prava, ki je spremljal dogajanje na Fakulteti za šport.

Študentski sveti UL imajo nove izvoljence
 / 14. 2. 2021

Izjava

Podpisniki pisma so pozvali študentski svet, naj probleme obravnava na seji in jih posreduje kolegiju dekana. Študentski svet je zadevo obravnaval na izredni seji 9. februarja. Dan za tem so na članicah Univerze v Ljubljani potekale volitve novega mandata študentskih svetov, zato podpisniki še čakajo na naslednje poteze fakultete.

Na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem so prejšnji teden potekale volitve dekanje. Edina kandidatka je bila profesorica Irena Lazar, ki se poteguje za tretji mandat. Kakor smo že poročali, se krešejo interpretacije Zakona o visokem šolstvu, ki od leta 2017 omejuje trajanje mandata dekanov na 8 let, Lazar pa bi s tretjim mandatom to število presegla. Na Univerzi na Primorskem sicer zaobhajanje tega člena ni neobičajno. Na tamkajšnji Pedagoški fakulteti, denimo, ima mandat dekanje že vsaj 11 let profesorica Mara Cotič. Uradni rezultati volitev dekanje Fakultete za humanistične študije bodo znani po obravnavi na senatu fakultete danes pozno popoldne. 

Doktorski študentje Univerze na Primorskem so soočeni z osnutkom novega pravilnika o doktorskem študiju, ki je trenutno še v neuradnem obtoku. Med novostmi bi bila med drugim prisotnost dekana ali dekanje na predstavitvi teme disertacije, na kateri so bili do sedaj poleg kandidata prisotni zgolj mentorji in komisija. Več o tem na univerzitetni redakciji pripravljamo za oddajo Kaj pa univerza konec tega tedna.

Ozrimo se še onkraj meja Slovenije. V Veliki Britaniji so tamkajšnje univerze obtožene olajševanja pranja denarja, saj je po ugotovitvah Timesa najmanj 49 britanskih univerz prejemalo visoke vsote šolnin v gotovini. V zadnjih petih letih so univerze prejele 52 milijonov funtov od tujih študentov iz tako imenovanih visokorizičnih držav, med njimi so Kitajska, Indija, Rusija in Nigerija. Univerze opozarjajo, da je njihovo poglavitno poslanstvo izobraževanje. Specialisti pa ugotavljajo sprenevedanje institucij o možnosti njihove uporabe v verigah nezakonitih aktivnostih pranja denarja, saj bi po navedbah nekaterih tveganje lahko zmanjšale. Velika Britanija sicer ni osamljen primer, podobno opažajo tudi na univerzah v Kanadi in Združenih državah Amerike.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Danes ob 18. uri sledi druga javna tribuna Radia Študent iz cikla “Kriza študentskega organiziranja”. Drugo dejanje serije tribun nosi naslov Nekdanja slava. Razprava bo tekla o zgodovinskem razvoju študentskega organiziranja ter kakšne lekcije lahko iz delovanja svojih predhodnikov prevzamejo današnji akterji. V debati bo mogoče sodelovati prek platforme Zoom, neposredni prenos bo potekal na YouTube in Facebook kanalu Radia Študent.

Trubarjeva hiša literature in Mestna knjižnica Ljubljana organizirata pogovor o knjigi Socialna politika danes in jutri. Delo tematizira razvoj socialne politike v Sloveniji in ga obravnava v širšem evropskem kontekstu, predstavljen je tudi teoretski okvir, ki omogoča celovito obravnavo in razumevanje posameznih področij socialne politike. Dogodek bo v sredo, 3. marca, ob 17. uri prek Zoom-a, povezavo najdete na Facebook strani dogodka.

 

Izbor novic je pripravila Pika, njeno znanje sta preverjali Hana H. in Hana R.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness