7. 9. 2020 - 16.00

15 TOM telefonov

Audio file

Pretekli teden je zaznamovalo odprtje osnovnih in srednjih šol ter z njim povezano vprašanje glede upoštevanja zaščitnih ukrepov za učence in učitelje. Zaradi širjenja okužbe in odrejenih karanten je moralo več šol in vrtcev zapreti posamezne oddelke ali kar celotno vzgojno-izobraževalno ustanovo. Nekatere šole in vrtci se tako soočajo s hudimi organizacijskimi problemi, med katerimi so ne le kadrovski problem nadomeščanja učiteljev, temveč tudi vprašanje varstva otrok, ki jim je bila odrejena karantena, in pomanjkanje prostorov za izvajanje pouka.

Ena izmed šol, ki je zaradi okužbe z novim koronavirusom že prvi teden novega šolskega leta zaprla razredni oddelek, je Gimnazija Franceta Prešerna v Kranju. Ravnateljica Mirjam Bizjak razloži, kakšna je trenutna situacija na šoli.

Tudi na III. Gimnaziji Maribor so se soočili s podobno situacijo. Ravnateljica Marija Lešer nam razloži, da jim nastali položaj ni prekrižal načrtov.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, v nadaljevanju SVIZ, je prejšnji teden na ministrico za izobraževanje Simono Kustec naslovil uradni dopis o zagotavljanju možnosti brezplačnega cepljenja proti gripi za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju, za katere se s pričetkom pouka po modelu B povečuje možnost prenosa bolezni. V luči porasta okužb z boleznijo covid-19 in pričetka sezone respiratornih okužb in gripe SVIZ poziva Ministrstvo za izobraževanje, naj vsem zaposlenim v dejavnosti vzgoje in izobraževanja zagotovi možnost sistematičnega in brezplačnega testiranja oziroma preverjanja okuženosti z boleznijo covid-19. Ministrstvo se za zdaj še ni odzvalo.

Zveza prijateljev mladine je dan pred začetkom novega šolskega leta javnost opozorila na porast duševnih stisk in poglobljenih duševnih bolezni pri otrocih in mladostnikih v času koronakrize. Število klicev na TOM telefon se je znatno povečalo, vsak 15. otrok oziroma mladostnik, ki je klical na TOM telefon v času epidemije, pa je pomislil na samomor. Strokovna vodja TOM telefona Zdenka Švaljek razloži, kakšna opažanja beležijo pri otrocih in mladostnikih v času koronavirusa. [[nid:55256 view_mode=teaser]]

Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS, je 3. septembra podprla Zakon o spremembi Zakona o prevozih v cestnem prometu, s katerim se dijakom in študentom omogoči brezplačno koriščenje javnega potniškega prometa v poletnih mesecih, ko subvencionirani prevozi zanje sicer niso na voljo. Predlog spremembe zakona je sicer predlagala poslanska skupina Stranke Alenke Bratušek. Čeprav zakonodajna osnova za tovrstno prakso ne obstaja, je vsa prejšnja leta veljalo brezplačno koriščenje javnega potniškega prometa v poletnih mesecih za vse tiste dijake in študente, ki so kupili polletno karto ali karto za mesec junij.

ŠOS je 1. septembra študente obvestil tudi o novosti pri podaljšanju subvencionirane študentske prehrane. Študentje, ki so že v sistemu subvencionirane študentske prehrane, lahko letos svoje bone podaljšajo prek aplikacije ali pa to uredijo na uradni spletni strani Študentska prehrana.

Botanični vrt Univerze v Ljubljani je prejšnji teden javnost obvestil o nepričakovanem rušenju rastlinjaka za sredozemske rastline. Na mestu rastlinjaka bo Nacionalni inštitut za biologijo zgradil nadomestne prostore, rušenje pa je predvideno do 15. septembra. Čeprav je rušitev rastlinjaka predvidena že od leta 2015, je bilo vodstvo botaničnega vrta o datumu rušenja obveščeno šele 23. julija letos. Vodstvo tako ni uspelo najti nadomestnih prostorov za sredozemske rastline, te pa brez prezimovanja v rastlinjakih ne bodo preživele. Kontaktirali smo vodjo botaničnega vrta Jožeta Bavcona, ki pa trenutno izjav ne sme dajati, kajti prav danes potekajo sestanki in pogajanja na Biotehniški fakulteti.

Skočimo še v tujino. Včeraj je v Budimpešti več tisoč ljudi sklenilo večkilometrsko človeško verigo v podporo avtonomiji univerz. Pretekli teden je izvoljeno vodstvo Univerze za gledališko in filmsko umetnost namreč odstopilo, vlada Viktorja Orbana pa je vodstvo zamenjala s svetovalnim odborom, ki ga sestavljajo ljudje blizu premierja in njegove vlade. Vodja odbora Attila Vidnyanszky je izjavil, da bo v obstoječem predmetniku univerze od zdaj večji poudarek na domoljubju in krščanstvu. Protestniki so sicer zasedli univerzo že pretekli torek, vodjo svetovalnega odbora pa pozivajo k odstopu in se zavzemajo, da bi se na položaje vrnilo izvoljeno vodstvo.

Burno je bilo tudi v Beogradu. Študenti so prejšnji teden ponovno organizirali protest, na katerem so opozorili na kršenje pravice do dostopnega in brezplačnega izobraževanja in na brezpravno izseljevanje študentov iz študentskih domov. Pogovarjali smo se s protestnikom Lukom Bulajem.ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Gibanje Ljubitelji družboslovnih strok organizira Poletno šolo sodobne politične misli, ki bo potekala od 18. do 20. septembra v Osilnici na Kolpi. Vse dodatne informacije in prijavnico lahko najdete na uradni Facebookovi strani Ljubitelji družboslovnih strok.

Sindikat Mladi plus vabi na dogodek Posvetovanje o brezposelnosti mladih, na katerem bo mogoče izvedeti vse o pravicah brezposelnih, o programih aktivne politike zaposlovanja in Jamstva za mlade. Posvetovanje bo potekalo v četrtek, 10. septembra, ob 13. uri v stavbi Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Ob jutrišnjem mednarodnem dnevu pismenosti bo potekalo svetovno spletno srečanje na temo »Poučevanje in učenje pismenosti v krizi COVID-19 in po njej: vloga učiteljev in spreminjanje pedagogike«. Spletno srečanje se bo pričelo jutri ob poldrugi uri, nanj pa se je treba prijaviti. Za več informacij obiščite spletno stran gov.si ali Unescovo uradno spletno stran. 

 

Oddajo je pripravila Maruša.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj