15 vojaških kadrov

Aktualno-politična novica
12. 2. 2024 - 16.00

Univerze + vojska, to je lepi par
 / 14. 9. 2023

Slovenske univerze še vedno ostajajo neopredeljene do izraelskega bombardiranja Palestine, antimilitarizma pa ne zagovarjajo niti na področju povezovanja akademske sfere z vojsko. Mariborska univerza se je s podpisom sporazuma o sodelovanju z ministrstvom za obrambo pridružila primorski in ljubljanski univerzi ter nekaterim samostojnim visokošolskim zavodom, ki so to storili že lani, o čemer smo takrat na redakciji že poročale. Gre za pogodbo, ki določa sodelovanje pri znanstvenem raziskovanju in izobraževanju ter usposabljanju vojaškega kadra v okviru študijskih programov, povezanih z vojaškimi vedami, obramboslovjem, sistemom varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter vojaškega modula na različnih programih. Po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca podpis te pogodbe kaže pot naprej, da se Slovenska vojska integrira v družbo in šolski sistem. Rektor mariborske univerze Zdravko Kačič je izrazil zadovoljstvo s časovno primernostjo podpisa sporazuma, saj je prepričan, da bo tudi v nov zakon o visokem šolstvu mogoče vnesti člene, ki bodo Slovenski vojski nudili dodatne možnosti za izobraževanje kadra.

Sindikat Sviz je v preteklem tednu v odziv na namero po združitvi vseh ljubljanskih vrtcev v en zavod pričel z zbiranjem podpisov zaposlenih v ljubljanskih javnih vrtcih pod peticijo za ohranitev kakovostnih samostojnih javnih vrtcev. Spomnimo, da ideje tako imenovanega megavrtca ne podpirata niti stroka niti obstoječa zakonodaja. Pri zbiranju podpisov je Sviz podprla tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja, župan Zoran Janković pa je v pismu vsem zaposlenim v ljubljanskih javnih vrtcih izrazil svojo nadaljnjo podporo združitvi vrtcev. Sprememba, ki jo podpira 19 od 23 ravnateljev samostojnih javnih vrtcev v občini, po Jankovićevih besedah ne bo vodila v odpuščanja, kraj izvajanja dela pa naj se za večino zaposlenih z izjemo nekaterih skupnih služb ne bi spremenil. Ravnateljica vrtca Galjevica Barbara Novinec, ki bi z združitvijo vrtcev postala direktorica megavrtca, naj bi po informacijah sindikata zaposlenim v vrtcu oteževala podpisovanje peticije. Podpis je bilo namreč mogoče oddati le prejšnji petek, le v časovnem okviru ene ure in samo v prostorih tajništva – po besedah Novinec zato, da bi se zagotovilo nemoteno delo z otroki v oddelku. Poleg tega naj bi Novinec zaposlenim, ki niso članice sindikata, celo prepovedala podpisovanje peticije. Ravnateljica je zanikala vse očitke omejevanja aktivnosti sindikata, saj tega ni bilo mogoče razbrati iz nobenega dokumenta.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je pripravilo osnutek nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje med letoma 2023 in 2033, na predlagane rešitve pa je prišlo veliko kritik šolnikov, stroke in staršev. Dokument vsebuje predlog, da bi moral otrok eno leto pred vstopom v šolo obvezno obiskovati vrtec. Več o tem ukrepu pove Janez Vogrinc, član krovne delovne skupine za pripravo nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja.

Vogrinc

Vključenost otrok v predšolsko vzgojo je v Sloveniji sicer precej visoka. Na katere otroke ministrstvo potemtakem cilja s tem ukrepom? Vogrinc pojasni, da želijo povečati vključenost otrok iz družin z nižjim socialno-ekonomskim statusom in otrok z določenih območij Slovenije, kjer je vključenost trenutno nižja.

Obiskovanje vrtca eno leto pred vstopom v šolo bi bilo brezplačno, predlogu pa niso naklonjeni nekateri predstavniki pedagoške stroke. Damijan Štefanc z oddelka za pedagogiko in andragogiko ljubljanske filozofske fakultete, ki je lani izstopil iz delovne skupine za pripravo nacionalnega programa, je za Radio Študent spomnil, da je po slovenski ustavi izobraževanje svobodno, osnovnošolsko izobraževanje pa obvezno. Kaj bi to pomenilo v kontekstu predloga obveznega obiskovanja vrtca?

Štefanc

Posegi v ustavo se Štefancu zdijo težko izvedljivi, skeptičen pa je tudi do zagotovitve zadostnega državnega financiranja obvezne predšolske vzgoje.

Med ukrepi za osnovne šole je predlagana tudi uvedba več ur računalništva in državljanske vzgoje ter etike. Izbor ravno teh področij se nekaterim predstavnikom pedagoške stroke ne zdi dovolj utemeljen. Večina članov združenja ravnateljev in zveze aktivov svetov staršev nasprotuje tudi predlogu uvedbe obveznega drugega tujega jezika v zadnji triadi osnovne šole. Predlog, ki je bil vključen v osnutek nacionalnega programa, zaradi nasprotovanja združenj sicer ni bil uvrščen med predlagane spremembe zakona o osnovni šoli. Med predlogi za srednje šole pa je med drugim predvideno, da bi morali dijaki srednjih strokovnih in poklicno-tehniških šol za vpis v univerzitetne študijske programe namesto zgolj enega opraviti vse tri obvezne predmete splošne mature, torej učni jezik, matematiko in tuji jezik.

Komentar Študentske fronte društva Iskra
 / 28. 1. 2024
Primorska univerzitetna knjižnica v Kopru je kot prva knjižnica v Sloveniji svoj odpiralni čas razširila na vse dni v tednu 24 ur na dan. V tem času študentkam omogočajo prost dostop do knjižnične zbirke in uporabo štirih čitalniških prostorov. Knjižnica, ki so jo odprli ob začetku študijskega leta, trenutno sprejme sto oseb, v načrtu pa je povečanje kapacitet čitalniških mest za dodatnih 150 študentk.

Ob včerajšnjem mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti, ki opominja na še vedno nižjo zastopanost žensk v poklicu raziskovalca, je Univerza v Ljubljani danes na Kongresnem trgu odprla razstavo Dekleta v STEM. Ob otvoritvi razstave je prorektorica Ksenija Vidmar Horvat povedala, da so študentke in študenti Naravoslovnotehniške fakultete UL med zimskim semestrom oblikovali inovativne grafične rešitve za preizpraševanje spolnih stereotipov v STEM-u. Projekt pa se ne zaključi pri razstavi, kar pojasni Vidmar Horvat.

Vidmar Horvat

Vidmar Horvat doda, da se bo prvi osebi z doktoratom na UL, Ani Mayer Kansky, pred univerzo, ki jo sicer krasijo izključno kipi moških akademikov, postavil kip.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Delovni odbor za feminizem društva Iskra vas v četrtek ob 18. uri vabi v Plac, kjer bo potekal izobraževalni večer z naslovom 8. marec od začetkov jugoslovanskega feminizma do danes. Predavanje bo obsegalo zgodovinski pregled organiziranja žensk od Antifašistične fronte žensk do feminističnih gibanj in kolektivov po osamosvojitvi, pa tudi nedavnih protestnih akcij. Že ob 17. uri pa se lahko v Plac pridete najesti na redno četrtkovo menzo.

V petek bo v Placu od 18. ure dalje potekala razprava o prihodnosti Stolpniške v organizaciji zadruge Zadrugator. Poleg vizije razvoja zemljišča, na katerem stoji Plac, bosta predmet razprave tudi širši razvoj Ljubljane in boj proti gentrifikaciji.

Študentsko sociološko društvo Sociopatija je pred kratkim izdalo nov sociološki zbornik. Naslednji torek, 20. februarja, bo ob 18. uri v Modri sobi v petem nadstropju ljubljanske filozofske fakultete potekala predstavitev prispevkov, na voljo pa bodo tudi izvodi zbornika.

Naslednjo sredo, 21. februarja, boste lahko od devete ure zjutraj v Modri sobi filozofske fakultete prisluhnili raznolikim predstavitvam študentk in študentov andragogike in pedagogike, ki bodo potekale cel dan v okviru Pedagoško-andragoških dni.

 

Vir slike: Gozdna pojedina (ilustr. Ančka Gošnik Godec)

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness