Akademskih 15 brez pravic

Oddaja
11. 10. 2017 - 14.00

V začetku tedna je v javnost prišla novica o približno 2000 študentkah in študentih, ki so prejeli obvestilo, da so ostali brez zdravstvenega zavarovanja ter ostalih študentskih pravic. In to kljub temu, da redno študirajo in jim iz študentskega statusa izhajajoče pravice pripadajo. Gre za posledico lanske spremembe zakona o visokem šolstvu, pri pisanju katerega je sedela tudi Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS. Kje se je zapletlo? Poklicali smo Aleksandra Sprema, predsednika ŠOS:

 

Izjava

 

Odzvali so se tudi v poslanski skupini Levica. Več o tem Miha Kordiš, a najprej o tem 69.členu, ki je predmet razprave, ter kako razrešit problem:

 

Izjava

 

Kako se bo stvar razpletala, bomo seveda poročali sproti.

 

V četrtek, 5. oktobra, so se zbrali in prešteli v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture oziroma SVIZ-u. Z Branimirjem Štrukljem na čelu so zahtevali takojšen dvig plač na raven, primerljivo s plačami poklicev, ki zahtevajo enako raven izobrazbe. Kot ponavadi zahtevajo tudi splošen dvig proračunskih sredstev, namenjenih izobraževanju. Vse skupaj so pospremili z napovedjo potencialne stavke. Kot poglavitni problem so izpostavili, da je bilo med krizo varčevanje najbolj radikalno na področju izobraževanja in so plače ljudi, ki delajo v izobraževanju, v Sloveniji nižje od ostalih poklicev s primerljivo izobrazbo. Zato so na četrtkovi razširjeni seji sprejeli sklep, da od vlade zahtevajo takojšen začetek pogajanj o zvišanju plač in vnovično vzpostavitev razmerja med plačami zaposlenih v izobraževanju, zdravstvu in javni upravi ter, kot že rečeno, dvig proračunskih sredstev, namenjenih izobraževanju.

 

Obtožnica rektorju Univerze na Primorskem Draganu Marušiču in odvetniku Velimirju Cugmasu očita zlorabo položaja in pomoč pri zlorabi položaja. Po mnenju tožilke Polone Veberič je Marušič zlorabil uradni položaj, ker je z odvetnikom Cugmasom brez javnega razpisa marca 2012 sklenil pogodbo o pravnem svetovanju primorski univerzi, odvetnik pa naj bi ga k temu kaznivemu dejanju napeljal. Cugmas je tako pridobil 94 tisoč evrov premoženjske koristi, je navedla tožilka.

 

Primorskega rektorja in soobtoženega odvetnika so na sodišče pozivali že celo leto, a se vabilom nista odzvala. V ponedeljek se je na okrajnem sodišču v Kopru končno začelo sojenje obtoženima. Do sodišča pa nista prišla sama, tja ju je morala privesti policija.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

Čemu, čemu so se leta 1968 in 1970 tresli temelji Washingtona, Pariza, Berlina, Beograda in Ljubljane? Da danes tri četrtine diplomantov in diplomantk iz študentstva preide v prekarnost? Slabo, slabo kaže, zato moramo o prihodnosti spregovoriti - pozivajo organizatorji okrogle mize Iz študentstva v prekarnost?, ki bo jutri, 12. oktobra, ob 16. uri v Trubarjevi hiši literature. O prekarnosti in študentski volji bodo govorili Črt Poglajen, Goran Vojnović, Vid Sagadin Žigon, Aleksandar Spremo, študentke in študenti ter družbeno angažirani ljudje. Organizatorji - Inštitut za študije prekariata, Društvo slovenskih pisateljev in Trubarjeva hiša literature - vabijo, da se pridružite razpravi. Na dogodek se je treba predhodno prijaviti.

V torek, 17. oktobra, bo v atriju ZRC SAZU posvet z imenom Adorno v napačnih časih, ob izidu prevoda zadnjih predavanj znamenitega sociologa Theodorja Adorna, zbranih v knjigi Uvod v sociologijo. O delu, ki je pustil velik pečat v sociologiji, bodo razpravljali Rok Benčin, raziskovalec na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU, ter predavatelja Oddelka za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete, Jože Vogrinc in Primož Krašovec. Vabljeni torej v SAZU, 17. oktobra ob 18. uri!

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.