AKADEMSKIH 15 GOLOV GEORGEA WEAHA

Oddaja
9. 1. 2019 - 14.00

Znanstveno-raziskovalno središče Koper, krajše ZRS Koper, je na razpisu Obzorja 2020 pridobilo projekt, ki se bo ukvarjal s preučevanjem integracije otrok priseljencev v evropskih družbah. Projekt, ki je vreden okoli 2,8 milijona evrov, bo trajal do 31. decembra 2021 in nosi naslov “Otroci priseljenci in priseljenske skupnosti v spreminjajoči se Evropi”. Glavna naloga projekta bo preučiti vključevanje otrok priseljencev v družbe gostujočih držav s perspektive samih otrok.

Več o projektu nam pove Mateja Sedmak, predstojnica Inštituta za družboslovne študije na ZRS Koper.

Izjava

Posebnost projekta je v tem, da se osredotoča na perspektive samih otrok. Kaj to bolj konkretno pomeni, nam ponovno pojasni Mateja Sedmak:

Izjava

Poleg ZRS Koper v projektu sodelujejo še tri slovenske institucije, in sicer Mirovni inštitut, Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Fakulteta za dizajn, ki bodo med drugim prispevale še informacijska orodja za učitelje in učence v povezavi z obravnavano tematiko integracije.

Po prvi novici gremo že izven Slovenije. Po več mesecev trajajočih pogajanjih, s katerimi so učitelji iz losangeleškega enotnega šolskega območja poskušali pridobiti boljše pogoje za delo, se bo jutri najverjetneje zgodila njihova stavka. To šolsko območje zajema prek 900 šol, v katerih je zaposlenih preko trideset tisoč učiteljev, in velja za drugi največji šolski sistem v Združenih državah Amerike. Njihove glavne zahteve so večja plača, razbremenitev učiteljev glede na število učencev na enega učitelja, saj sedaj na enega učitelja pride po 45 otrok, in več pomožnega osebja, kot so socialni delavci in knjižničarji.

Jutrišnja napoved stavke ni izoliran fenomen, saj so se učiteljski protesti za boljše delovne pogoje odvijali po raznih mestih drugih zveznih držav skozi celo leto 2018. A tokrat se protesti selijo tudi v zvezno državo Kalifornijo, za katero so tradicionalno značilne bolj liberalne politike, in v mesto Los Angeles, ki ima zelo močan in številčen sindikat na področju vzgoje in izobraževanja. Finančni rezi v šolstvo, ki so bili izvedeni v času zadnje recesije, so prizadeli predvsem šolajoče se otroke iz bolj revnih območji, kjer omenjeni rezi vplivajo tudi na pospeševanje segregacije.

Ta ponedeljek, 7. januarja, so študentje v Albaniji, natančneje v Tirani, pričeli z nadaljevanjem protestov, ki so jih zaključili tik pred novoletnimi prazniki. Na prednovoletnih protestih so zahtevali ukinitev oziroma drastično zmanjšanje stroškov ponavljanja izpita na univerzah po državi, ki jih albanska vlada sedaj po pritisku študentov ne namerava povečati. Ti stroški bi namreč znašali okoli 50 evrov na izpit, kar je glede na povprečne dohodke albanskega študenta oziroma njegove družine zelo obremenjujoče. Vendar se študentje niso ustavili tukaj, temveč so spisali nove zahteve, s katerimi so stopili na proteste. Ti se tičejo izboljšave pogojev bivanja v študentskih domovih, razpolovitev šolnine in povečanje vladnega proračuna za izobraževanje. Albanska vlada je sicer na njihove zahteve odgovorila konec decembra z “8 plus paketom za univerze”, ki naj bi izpolnjeval zahteve študentov, a kot je bilo možno videti na transparentih protestnikov, le-ti pravijo, da gre le za “kozmetične popravke”.

Zadnja novica iz tujine je sicer malo starejša, a vseeno vredna omembe. Georgeu Weahu bivšemu profesionalnemu nogometnemu igralcu, ki je na vrhuncu svoje kariere postal najboljši strelec UEFA Lige prvakov in bil leta 1995 razglašen za najboljšega svetovnega igralca leta, se trenutno obeta predsedniško mesto v Liberiji. Oktobra 2018 pa je razglasil, da bo med njegovim mandatom poskrbljeno za to, da javne univerze v Liberiji ne bodo zaračunavale šolnin na dodiplomski stopnji študija. Njegov razglas je prišel tudi po protestih študentov liberijske Univerze proti zviševanju šolnin na javnih univerzah. Še posebej na liberijski Univerzi, kjer je hotelo vodstvo samodejno povišati šolnine.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.