Akademskih 15 makedonske zasedbe

Akademskih 15 makedonske zasedbe

Aktualno-politična novica
18. 2. 2015 - 14.00

Začnimo v tujini. Makedonski študenti, združeni v organizacijo Študentski plenum, so v preteklem tednu zasedli več fakultet širom države. Nasprotujejo sicer že sprejetemu zakonu o visokem šolstvu, ki predvideva zunanje preverjanje znanja na vsaki dve leti. S tem bi država grobo posegla v neodvisnost fakultet in soodoločala, kateri študentje smejo uradno zaključiti študij in pridobiti diplomo. Študentje in nekateri zaposleni temu ostro nasprotujejo ter se pri tem sklicujejo na avtonomno in kakovostno šolstvo. Poleg zakona tamkajšnje visoko šolstvo pestijo tudi finančne težave, neurejeno napredovanje profesorjev in slaba implementacija bolonjskega sistema. Za krajši oris dogajanja smo poklicali predstavnika študentov, Željkota iz Študentskega plenuma. Kolegom v Makedoniji izražamo podporo in jim želimo veliko borbenosti v nadaljnjih tednih!

(izjava se nahaja v posnetku)

 

Napeto je tudi v Turčiji, kjer so pred petimi dnevi tamkajšnji srednješolci organizirali bojkot srednješolskih predavanj pod geslom: »Ni predavanj brez laičnega in znanstvenega izobraževanja«. S tem želijo nasprotovati politikam vodilne stranke AKP, ki postopoma uvaja elemente islama v izobraževanje ter podpira ustanovitev zasebnih islamskih šol. Šolarji so skupaj s študenti in sindikati povezani v skupino Birleşik Haziran Hareketi ali United June Movement, ki izhaja iz lanskih poletnih protestov v Gezi-ju.

 

Nadaljujemo z domačimi peripetijami na Ekonomski fakulteti, kjer je vodstvo fakultete predlagalo povišanje zneska vpisnine po zgledu drugih članic UL. Upravni odbor fakultete je skupaj s študentskimi predstavniki določil spremembo Cenika EF, ne pa tudi same višine novega zneska. Tej odločitvi so kasneje študentski predstavniki izrazito nasprotovali. V povečani finančni participaciji študentov vidijo uvajanje prikrite šolnine, kljub temu da so na isti seji upravnega odbora skupno povišali tudi dajatve za aktivnosti Študentskega sveta EF, v čemer pa ne vidijo ničesar spornega. Za komentar k dogajanju, smo pozvali predsednika upravnega odbora, dr. Bogomirja Kovača:

(izjava se nahaja v posnetku)

 

Pripravljajo se spremembe v ustavni zakonodaji glede financiranja javnega šolstva. Socialni demokrati so namreč vložili prošnjo, ki bi onemogočala del financiranja zasebnih šol iz javnega denarja. Temu odločno nasprotujejo na politični desnici, zato predlog ni dobil potrebne dvotretjinske podpore parlamenta in bo v obravnavi še v nadaljnjih dneh. Spremembi nasprotujejo tudi v največji vladni stranki, kjer dvomijo v ustavno skladnost členov predloga, kar utemeljujejo s tem, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in zato financirano iz javnih sredstev. Na dokončno odločitev bomo morali še počakati.

Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je predvčerajšnjim objavilo nov osnutek zakona o visokem šolstvu. Ta na prvem mestu predvideva vračanje vsaj dela stroškov študija ob neuspešnem dokončevanju le-tega. Socialni partnerji so zgroženi, saj so bili v procesu oblikovanja novega osnutka popolnoma zapostavljeni in so za osnutek pravzaprav zvedeli šele po nekoliko promocijskem obvestilu ministrstva v medijih. Osnutek predvideva uvedbo vavčerskega sistema, višanje financiranja skladno z gospodarsko rastjo države, prerazporeja moč odločujočih na Univerzi in spreminja pravila za napredovanje profesorjev ter številne druge spremembe, ki jih je Aktualno politična redakcija, predstavila v včerajšnjem OFFSAJDU-u, z naslovom Zakon o visokem šolstvu 2.0. Vabljeni k poslušanju!

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK:

V okviru sindikata Mladi plus organizirajo javno tribuno na temo neplačanega pripravništva, ki bo potekala danes popoldan, ob 17.00h. Na dogodku bo imel vsakdo, ki se je prijavil, priliko spregovoriti in v 5 minutah podati svoj pogled, izkušnjo ali rešitev na omenjeno problematiko razvrednotenja dela.
 

Jutri pa se že začenja dvodnevni dogodek z naslovom Kdo jamči za mlade?, kjer se bo odprlo tematiko ukrepov iz paketa Jamstvo za mlade. Predloge in poglede, ki jih bodo udeleženci skupaj pripravili, bodo predstavniki sindikata kasneje poslali na pristojno ministrstvo. Obetajo se tudi okrogle mize in delavnice na podobno temo, kamor ste vabljeni vsi, ki se vas tema na kakršenkoli način dotika. Več si lahko preberete na facebook dogodku Sindikata Mladi plus.

 

Dobro je poznati tudi nove podjetniške priložnosti, ki jih za študente omogoča ŠOU. Na svoji redni 6. seji je namreč sprejel odlok za ustanovitev Operativne StartUp Akademije ali krajše OSA-e, ki združuje vse fakultete Univerze v Ljubljani. Svoja vrata bo odprla 25. februarja, organizatorji vabijo k udeležbi in sodelovanju z Akademijo. Obljubljajo vam, da bodo s svojim izvrstnim znanjem pomagali prebiti led in prodreti na svetovno tržišče. Rezultate mamljive obljube študentje že nestrpno pričakujemo.

 

Z osjimi piki in drugimi aktualnostmi se je ukvarjala Erika.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness