AKADEMSKIH 15 S STRELNIMI RANAMI

Oddaja
16. 11. 2016 - 14.00

Prejšnji ponedeljek so v glavnem mestu Grčije vnovič vzniknili študentski protesti. Študentje, nezadovoljni s krčenjem obsega financiranja javnega izobraževanja, so odšli na ulice Aten z zahtevo po brezplačnem javnem izobraževanju.

Grška vlada je namreč ponovno naznanila finančne reze v izobraževanje, iz katerega se čedalje bolj izključuje tako šolajočo se mladino kot tudi pedagoški kader. V odgovor je nekaj protestnikov postavilo barikade pred tamkajšnjo Politehnično Univerzo in se spopadlo s policijo. Nekaj protestirajočih je še zasedlo univerzitetne prostore, a kljub ostri zastavitvi konflikta na obeh straneh ni bilo nobenih poročil o poškodbah ali aretacijah.

Takšne sreče pa ni imelo 23 poškodovanih študentov, ki je prejšnjo sredo demonstriralo v prestolnici Demokratične republike Kongo. Demonstracije, katerih povod je bilo povišanje menjalnega tečaja, s tem pa povišanje vpisnin, so zadobile še grozljivejšo noto, saj je policija pri odganjanju protestnikov in protestnic uporabila strelno orožje. Tako je bilo 5 študentov, ki so utrpeli strelne rane, naknadno prepreljanih v vojaško bolnišnico v kampu Kokolo. Vse medijske očitke o uporabi strelnega orožja s strani kongoške policije je general Célestin Kanyama, vodja policije v Kinšasi, zavrnil.

Srž spora je po navedbah študentov dvig menjalnega tečaja in njegov vpliv na vpisnine. Vpisnina v znesku 300 $ bi se z implementacijo omenjene spremembe dvignila iz 967 na 1122 kongoških frankov.

Že v sredo opoldne je generalni direktor Inštituta za aplikativne znanosti in tehnologijo, Kasengedia Mutumbe, naznanil preklic navedene reforme in se zavzel za ohranitev socialnega miru. Istega večera pa ga je minister za višje in univerzitetno izobraževanje, Théophile Mbemba, zaradi preiskovalnih razlogov odpustil.  

V nemški zvezni državi Baden-Württenberg ponovno uvajajo šolnine, tokrat samo za mednarodne študente. Šolnine so bile leta 2011 sprva ukinjene s strani Theresie Bauer, ministrice za visoko izobraževanje takrat na novo izvoljene socialdemokratske zvezne vlade. Čeprav je takratna vlada zmogla v celoti kompenzirati stroške ukinitve šolnin, hoče sedaj Theresia, tokrat v vladi novoizvoljenih krščanskih demokratov, ponovno uvesti šolnine. Vendar pa šolnine ne bi plačevali vsi študentje, temveč samo tisti, ki niso državljani ne Evropske unije ne Nemčije. Pojasnitve ministrice gredo v smeri proračunske luknje okoli 48 milijonov evrov, ki pa bi jo ministrica zapolnila s šolninami v velikosti 1500 evrov na semester za študente prej omenjenih kriterijev državljanstva.   

Študentska organizacija Slovenije pa je v preteklem mesecu organizirala akcijo Študent, kje pa tebe čevelj žuli?. V akciji je zbirala mnenja in predloge študentov za izboljšanje njihovega študija. Zaključek enomesečnenega dela predstavlja največja mednarodna konferenca s področja zagotavljanja kakovosti v visokem šolstvu, tako imenovani European Quality Assurance Forum. Pomenljivo se bo začela 17. novembra, na mednarodni dan študentov, zaključila pa 19. novembra.    

V domačih novicah lahko še sledimo začetku konstituiranja Študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Pred nekaj dnevi je potekala konstitutivna seja, na kateri je bil izvoljen novi predsednik Študentskega zbora. Kot edini kandidat je bil s 33 glasovi za na funkcijo izvoljen Gregor Tim Grünfeld, študent 1. letnika drugostopenjskega študija gospodarskega prava na Pravni fakulteti. Novoizvoljeni predsednik je sicer že pred tem kot študentski poslanec 2 leti zastopal interese študentov Pravne fakultete.

Po napovedi novega predsednika Študentskega zbora bodo volitve novega predsednika ŠOU v Ljubljani potekale na prvi redni seji ŠZ (Študentskega zbora) Študentske organizacije v Ljubljani, ki je predvidena še ta mesec.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Če je kdo ta trenutek kje okoli Fakultete za družbene vede ali se pač dolgočasi na predavanjih na dotični fakulteti,  lahko pokuka v predavalnico 19 v 1.nadstropju fakultete. Tam poteka v sklopu Festivala za kritiko znanosti predstavitev nove številke Časopisa za kritiko znanosti z naslovom Migracijska pot.

Jutri, v četrtek, se bo na Naravoslovnotehniški fakulteti, krajše NTF, nadaljeval Iskrin okoljski seminar. Pod tokratnim naslovom Gensko spremenjeni organizmi bodo prevpraševali dejansko nevarnost le-teh in poskušali identificirati resnični problem. Od 17. ure naprej na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje v Veliki predavalnici P-206.

Podmladek Iskre, znan kot Iskrice, sestavljen iz aktivnih dijakinj in dijakov, pa vabi na 1. Iskričin filmski večer. Gledalo in pozneje razpravljajo se bo o filmu Iskrinega debelega prijatelja z druge strani luže - Michaela Moora. Njegov film Kapitalizem: Ljubezenska zgodba se bo projiciral to soboto od 19. ure naprej v Okoljskem centru na Trubarjevi 50. Iskrice ne bi bile Iskre, če ogledu filma ne bi sledila še debata.

 

Novic ponovno ni pripravil popolnoma sam vajenec Jaka.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness