Akademskih 15 v Avditoriumu 115

Aktualno-politična novica
20. 4. 2016 - 14.00

K sistemskemu urejanju obuniverzitetnih zaslužkov profesorjev je vodstvo ljubljanske univerze spodbudila lanska afera z ekstremnimi honorarji nekaterih zaposlenih, ki je spodbujevalno delovala tudi na odstop takratne šolske ministrice Setnikar Cankar. Tako so v torek na Senatu Ljubljanske univerze potrdili predlog pravilnika o izogibanju nasprotjem interesov in pogojih za opravljanje dela izven univerze. S pravilnikom so določena temeljna načela zahtevanega in pričakovanega ravnanja ter odgovornosti vseh sodelavcev univerze, pravila za prepoznavanje in preprečevanje nasprotja interesov pri opravljanju dela na univerzi ter pogoji za opravljanje dela izven univerze.

Kot prilogo sprejetemu predlogu bodo dodali še seznam dejavnosti, ki so, ako so opravljana v času trajanja delovnega razmerja pri univerzi za svoj ali tuj račun, smatrana za delo izven univerze. Pri sestavljanju tega seznama so ugotovili, da obstajajo bistvene razlike predvsem med umetniškimi in osnovnimi dejavnostmi univerze, zato bodo do naslednje seje senata opravili dodatne pogovore z nekaterimi članicami univerze. Rektor ljubljanske univerze je povedal, da sta cilja pravilnika sistemska ureditev opravljanja dela izven univerze in nemoten prenos znanja z univerze na okolje.

 

Računsko ministrstvo je vladi, šolskemu ministrstvu in nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu pri akreditaciji, ureditvi in izvajanju postopkov evalvacij ter podeljevanju koncesij med letoma 2010 in 2013 izreklo negativno mnenje. V obrazložitvi so zapisali, da omenjeni pri teh postopkih niso bili učinkoviti. Ministrica Makovec Brenčič je v odzivu poudarila, da je bilo od leta 2013 sprejetih veliko ukrepov, ki odpravljajo izpostavljene slabosti, bodo pa prejeto revizijo natančno pregledali in napisali zahtevan odgovor. Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu, ki je že vajena obiskov z računskega ministrstva - ta je bil že šesti v zadnjih dveh letih -, za zdaj odziva še ni napisala, ga pa bo pripravil svet agencije v predvidenem roku devetdesetih dni.

 

Na Bledu je potekalo 27. srečanje ravnateljev osnovnih šol pod imenom Osnovna šola na Slovenskem, ki se je odvilo v organizaciji Rudija Zamana z založbe Didakta. 250 udeležencev se je pogovarjalo o vzgojnih vprašanjih, povezanih z disciplino, skupaj iskalo načine motiviranja mladostnikov, odkrivalo sodobne stiske otrok in premišljevalo o sodobnih odnosih med učitelji in otroci.

 

V Gruziji na Tbilisijski državni univerzi že od marca potekajo protesti, ki so usmerjeni predvsem proti nepremišljenim naložbam študentskega sveta in okoriščanju študentskih funkcionarjev. Začeli so se pred dobrim mesecem, ko je v javnost prišla novica, da je študentski svet za nekajdnevno samoizobraževanje porabil približno 10 tisoč evrov iz sredstev, ki so namenjena študentskim dejavnostim. Zakaj se zdi taka poraba sredstev študentom sporna, pove Otto Khobakhidze, član gibanja Avditorium 115, ki je organiziralo proteste:

Izjava v posnetku

Med zahtevami študentov je bila poleg večje demokratičnosti in transparentnosti delovanja študentskega sveta tudi želja po odstopu kandidata Gaprindashvila za mesto kanclerja na univerzi, ki je znan po omejevanju študentskih pravic. Z umikom njegove kandidature so študentje začasno prekinili s protesti, ki pa so ponovno zaživeli prejšnjo soboto ob neuresničitvi obljube o reformi študentskega sveta, ki jo je zagotovila vlada. Na sobotnih protestih pa se niso zbrali le študenti, ampak so aktivno nastopili tudi policisti.

Izjava v posnetku

Policija, varnostne službe in represivni organi pa so postali del vsakdana protestnikov in njihovih družin.

Izjava v posnetku

Kljub velikemu strahu s strani vladajočih so študenti in predstavniki vlade ustanovili delovno telo, ki bo sestavilo reformo šolstva, v katero bo vključena tudi reforma študentskega sveta.

 

Skupina treh nemških študentov fakultete za kemijo iz Ravensburga bo poleti odpotovala na Mednarodno vesoljsko postajo. Tam bodo raziskovali, ali je z vegetativnim razmnoževanjem zelenjave v vesolju mogoče ustvariti svežo hrano za vesoljske misije. Študenti želijo ugotoviti, ali lahko potaknjenci poženejo korenine v breztežnostnem prostoru in kako se bodo te vedle po določenem času.

 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK
 

Če vas pravila tega sveta omejujejo in ste se vedno bolje znašli v svetovih, kjer obstajajo prstani moči, govoreči zajci, omara, ki vodi v zimo, breskve velikanke, učne lekcije čarovništva in druge čudovite izmišljije, se vas bo to vabilo osebno dotaknilo. Po erotičnih, kriminalnih in detektivskih zgodbah se lahko zdaj prijavite na Prebrančev natečaj s fantazijsko zgodbo. Pošljite jo do ponedeljka, 25. aprila, na Prebrančev mejl, ki ga najdete na njihovi facebook strani in delite svoje fantazijske svetove.

Danes se imata zgoditi kar dve konopljarski zborovanji, ki se bosta dogajali bolj kot ne sočasno. V študentskem kampusu bo potekal Marihuana marš, kjer bodo častili konopljo kot rastlino in se poklonili subkulturi, ki se je razvila iz njene uporabe. Od 15. ure dalje lahko soustvarjate umetniške vsebine, prisluhnete predavanjem in sodelujete na okroglih mizah, po osmi uri pa lahko ob nakupu vstopnice prisluhnete glasbenim koncertom.

Ker pa je boj za legalizacijo konoplje javen, bo na javnem prostoru - Kongresnem trgu - potekala Hašišarska fronta, s podnaslovom »v bistvu zastonj marihuana marš«. Fronta se bo odprla ob 16.20 in tudi tam boste lahko prisluhnili predavanjem o zdravilnih učinkih konoplje in prohibiciji, samoiniciativno ustvarjali umetniške vsebine, v večernih urah pa brez nakupa vstopnic prisluhnili koncertom.

Krog zdravja lahko sklenete na Prešernovem trgu, kjer vam študenti medicine nudijo strokovno svetovanje o prehrani in gibanju, poleg tega pa imate možnost brezplačnih meritev krvnega sladkorja, pritiska in holesterola.

 

O prehrani in gibanju se bo strokovno posvetovala tudi Ana.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness