Akademsko poletnih 15

Aktualno-politična novica
21. 6. 2021 - 16.00

Današnjih Akademskih 15 začenjamo v mavričnih barvah. Nova študentska iniciativa Aktivne_i za spremembo se je v soboto udeležila parade ponosa. Simbolično so se zbrale_i pred Fakulteto za socialno delo, ki je pred kratkim pridobila certifikat LGBTQIA+ prijazne fakultete. S tem dejanjem želijo sporočiti, da študentke_i obstajajo in si želijo, da bi vsaka fakulteta sčasoma postala LGBTQIA+ prijazna. Več o iniciativi pove njen član. 

IZJAVA

V četrtek, 17. junija, se je odvila novinarska konferenca v organizaciji iniciative Študenti še obstajamo. Pred ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport so predstavniki različnih študentskih iniciativ predstavili zahteve za reševanje težav študentov in jih predali ministrstvu. Zahtevajo, da se študentom, ki zaradi epidemije niso uspeli dokončati študijskih obveznosti, podaljša status, da se celoten študijski proces izvaja na fakultetah ter da bodo v primeru nove epidemije fakultete in knjižnice odprte ne glede na semafor. V skladu s podaljšanjem statusa so opozorili tudi na podaljšanje štipendijskega razmerja kljub podaljšanju študentskega statusa zaradi izrednih razmer epidemije. 

Študentje so  nadalje opozorili na bivanjsko problematiko ter zahtevali odprte študentske domove skozi vse leto ne glede na epidemiološko sliko. Želijo si, da bi se povečalo število študentskih postelj in da bi bile te na voljo tudi za tuje študente. 

IZJAVA

Opozorili so tudi na ekonomsko problematiko, v okviru katere so izpostavili zahtevo po uveljavitvi univerzalnega temeljnega dohodka za vse študente in socialni dodatek za socialno ogrožene študente ter predlagali, da se denar od neizkoriščenih študentskih bonov nameni finančno ogroženim študentom. Zahtevali so vračanje kupnine za študentske vozovnice ter podaljšanje karte na poletne mesece. Dekan Filozofske fakultete Roman Kuhar pa je opozoril na problematiko v zvezi z zakonom o tujih študentih. 

K dodatnemu letu za vse študente brez dodatnih pogojev pozivajo tudi v Študentski organizaciji Slovenije ter dodajajo, da so bili zaradi oteženega študijskega procesa in pomanjkanja socialnih stikov prizadeti vsi študentje in ne le tisti, ki jih je bolezen neposredno doletela. 

Novinarski konferenci je v petek sledil pogovor predstavnikov iniciative z državnim sekretarjem na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitjem Slavincem. Pristojni po navedbah predstavnikov iniciative niso podali jasnih odgovorov na njihove zahteve, denimo na to, da bi ob morebitnem ponovnem zaostrovanju epidemiološke slike hibridni študij potekal tudi v črni fazi in na zahtevo glede podaljšanja statusa za vse študente. 

Predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, vračanje na fakultete
 / 17. 5. 2021
Parlamentarni odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je v sredo obravnaval predlog spremembe Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki na novo ureja financiranje zasebnih šol. Trenutno je pri slednjih financiranje obveznega programa 85-odstotno, s sprejetjem novele, ki je dobila zeleno luč, pa se bo spremenilo na 100-odstotno financiranje obveznega programa ter 85-odstotno financiranje razširjenega programa. Opozicijske stranke so vložile amandmaje za dopolnitve predloga, ki bi zagotovile dodatne pogoje za izplačilo javnih sredstev. Eden izmed pogojev za financiranje je tudi inkluzivnost zasebnih šol. V Levici namreč poudarjajo, da gre za neoliberalen napad na javno šolstvo, ki vodi v komercializacijo šolstva, slabšo kakovost javnih šol in poglabljanje neenakosti v družbi.

Pregled sprememb in dopolnitev Zakona o tujcih
 / 5. 6. 2021
Študentska organizacija Slovenije in Visokošolski sindikat Slovenije pozivata Ministrstvo za notranje zadeve, krajše MZN, k takojšnji spremembi Zakona o tujcih glede bivanja tujih študentov v Sloveniji. Ocenjujeta namreč, da so tuji študenti v Sloveniji po krivici postavljeni pred oviro, ki jim otežuje iskanje boljšega življenja, in tako nasprotujeta populističnim ukrepom, ki niso podprti z dejanskimi podatki. MZN pozivata k takojšnji spremembi interpretacije zakona, ki bo omogočila vsem tujim študentom v Sloveniji, da študij nadaljujejo pod enakimi pogoji kot do sedaj. Obenem pa naj MNZ vloži spremembe in dopolnitve Zakona o tujcih, s katerimi se bo garantno pismo ponovno priznalo kot ustrezen izkaz zadostnih sredstev za čas študija.

V Slovenski filantropiji v odprtem pismu, naslovljenem na Ministrstvo za notranje zadeve, poudarjajo, da se bo s spremembo Zakona o tujcih tuje študente sprejemalo izključno na podlagi premoženja. V primeru, da se Ministrstvo za notranje zadeve na pozive ne bo odzvalo, bo prihodnost študija vprašljiva za okrog devet odstotkov vseh študentov, od tega okoli 60 odstotkov tistih, ki prihajajo iz držav nekdanje Jugoslavije in so v tem primeru najbolj ogroženi. 

V Sindikatu vzgoje izobraževanja znanosti in kulture, krajše SVIZ, so v imenu zaposlenih na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, krajše SŠOF, na ministrico za izobraževanje znanost in šport Simono Kustec naslovili javni poziv k ukrepanju v zvezi s prostorsko problematiko SŠOF. Na začasni lokaciji šole – na Roški cesti 2 – je izvajalec z gradbenimi posegi tekom gradnje stanovanjske stavbe poškodoval šolsko stavbo do te mere, da jo je gradbeni inšpektorat aprila letos zaprl in začasno prepovedal uporabo polovice stavbe. Zavedajoč se tako dolgotrajnosti kot zapletenosti reševanja nastale situacije, je vodstvo šole že takrat takoj pozvalo ministrstvo k hitremu iskanju možnih rešitev in od ministrstva dobilo navodilo naj najde primerne prostore za najem. Zaradi neažurnosti ter neodzivnosti zaposlenih na ministrstvu, so bili vsi najdeni prostori oddani. Tako je šola dobra dva meseca pred začetkom novega šolskega leta še brez ustreznih nadomestnih prostorov. 

TUJINA

V luči paradnega meseca poglejmo na Madžarsko. Kot smo že poročali, je vladajoča stranka Fidesz nedavno sprejela spremembe zakonodaje, s katerimi so prepovedali izobraževalne programe o istospolnosti in oglaševanje na temo LGBT+ skupnosti. Na sporne spremembe zakona se je odzvala tudi Evropska komisija, ki je v odzivu na potrditev zakona sporočila, da bodo nov zakon podrobneje preučili. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je na Twitterju zapisal, da se nikogar ne sme cenzurirati ter da imajo mlajše generacije pri oblikovanju svoje identitete pravico do informacij, ki odražajo sodobno in resnično odprto družbo v vsej njeni raznolikosti. 

Kolektiv Debt Collective je prejšnji ponedeljek objavil osnutek izvršilne odredbe, ki bi v celoti razveljavila 1,8 milijard dolarjev študentskega posojila. Zapisali so, da je potreben le še podpis predsednika Joeja Bidena, ki ima čarobno palico – pooblastilo kongresa, s katerim lahko študentskega dolga osvobodi 45 milijonov ljudi. Po izvršni odredbi lahko namreč prekliče vsa zvezna posojila. 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani vabi na dogodek z naslovom Teorija in praksa pri preprečevanju sekundarne viktimizacije otrok, ki so bili žrtve spolnih in drugih zlorab: srečanje forenzike in psihoanalize. Dogodek bo potekal v torek, 29. junija, od 17. do 20. ure po platformi Zoom.

Odprt je HUD RAZPIS za netehnološke inovatorje Univerze v Ljubljani. Namenjen je študentkam in študentom Univerze v Ljubljani ter ekipam. Tema razpisa je NAPREJ K ČLOVEKU, inovacije na področju družbenih izzivov. Svoje ideje in inovacije lahko prijavite do 31. avgusta 2021.

V Narodni in univerzitetni knjižnici, krajše NUK, med spletnimi storitvami nudijo tudi svetovanje na daljavo oziroma pomoč pri iskanju ter uporabi elektronskih informacijskih virov za pripravo zaključnih del. Svetovanje na daljavo je brezplačno in poteka individualno po predhodni prijavi na spletni strani mrežnika NUK. 

Študentje 2. letnika Kulturologije in 2. letnika Fotografije so v prostorih ALUO na Dolenjski cesti 83 v Ljubljani razstavili izsledke skupne študijske raziskave Dojeti Avtonomno Tovarno Rog  (2006 – 2021). Raziskovanje januarja ukinjenega ljubljanskega skvota Rog je potekalo spomladi tega leta, v težavnem času epidemije, in je poleg študija virov vsebovalo tudi intervjuje z nekdanjimi rogovci. Rezultati so podani v tematskih poročilih, za razstavo pa so predelani v domiselne grafične eksponate. 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness