24. 10. 2022 – 16.00

Bralnih 15

Audio file

Na knjižnem sejmu v Frankfurtu je učbenik Likovna umetnost 6 v kategoriji učnih gradiv za otroke od osmega do enajstega leta prejel bronasto nagrado belma za najkvalitetnejša učna gradiva v Evropi. Učbenik je letos izšel pri založbi Mladinska knjiga, avtorica pa je profesorica likovne didaktike na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, Bea Tomšič Amon. Komisija je v obrazložitvi zapisala, da učbenik poveže osnovne pojme, kot so likovne spremenljivke, z bolj specifičnimi odvodi določenih disciplin, na primer tipografijo pri grafiki, veliko pozornosti pa nameni tudi arhitekturi. Učbenik poseže še na področje oblikovanja interierja in industrijskega dizajna, zadnje strani pa nameni vključevanju informacijsko-komunikacijskih tehnologij v tridimenzionalno oblikovanje.

Štiri nevladne organizacije so ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v nadaljevanju MIZŠ, pozvale, naj v šolski program vključi predmet Prva pomoč in zdravje. MIZŠ je odgovoril, da potrebe po posebnem predmetu ni. Učitelji in učiteljice naj bi namreč v osnovno- in srednješolskih programih že imeli dovolj možnosti, da vsebine, kot so temeljni postopki oživljanja z avtomatskim defibrilatorjem, vključijo v obstoječi učni načrt, a po lastni presoji. Podatka, koliko zaposlenih na šolah se dejansko odloči za poučevanje in pogovor o nudenju prve pomoči ter prepoznavanju znakov resnih zdravstvenih težav, sicer ni. Nekaj informacij otrokom ponudi program preventivnega zdravstvenega varstva, ki ga izvaja NIJZ.

Dvanajstega oktobra je Javna agencija za knjigo predstavila letošnji projekt Rastem s knjigo. Z njim naj bi med sedmošolci in dijaki prvih letnikov krepili bralno kulturo. O izvajanju projekta v praksi in njegovem pomenu smo govorile s Tjašo Urankar, vodjo projekta.

Izjava

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, v nadaljevanju ŠOU LJ, je prejšnji teden objavila tudi uradne rezultate volitev za predstavnike študentskega zbora in člane upravnih odborov Študentske organizacije visokošolskih zavodov ŠOU LJ za mandatno obdobje 2022–2024. Rezultati ostajajo enaki – opozicijske stolčke bo zasedlo 6 poslancev, ki prihajajo z medicinske fakultete, filozofske fakultete, fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Audio file
10. 12. 2021 – 16.00
Združeno kraljestvo ponovno v valu stavk visokošolskih predavateljev

Kot skoraj vsak teden se vračamo v Združeno kraljestvo, kjer že mesece traja stavka zaposlenih v visokem šolstvu, združenih v Sindikat zaposlenih na univerzah in kolidžih oziroma University and College Union, krajše UCU. Danes so naznanili, da je 81 odstotkov sodelujočih v anonimnem glasovanju podprlo stavko zaradi nizkih plač, 85 odstotkov pa zaradi prenizkih pokojnin. Udeležba je bila tako visoka, da lahko kljub protisindikalnim zakonom iz leta 2016 sedaj organizirajo (obsežnejše) stavkovne akcije. Govorka na razglasitvi rezultatov je rektorje kolidžev in univerz pozvala, naj se odločijo za pogajanja s sindikatom, sicer se bodo stavkovne akcije stopnjevale.

Študentski obvestilnik

Vpisna služba Univerze v Ljubljani organizira jesensko šolo za dijake, ki bo potekala od 2. do 5. novembra. Prvi dan se bodo dijaki seznanili z univerzo, vpisnim postopkom in značilnostmi sodobnega študija, preostale dni pa se bo izvajala delavnica za krepitev digitalnih spretnosti in sposobnosti sodelovanja v interdisciplinarnih strokovnih ekipah. Več informacij najdete na spletni strani Študentske organizacije Slovenije.

V sredo, 26. oktobra, ob 19. uri se bo v menzi Rožna kuh’na v Rožni dolini odvila izmenjevalnica oblačil. Prijavite se lahko prek platforme POPR.

Danes ob peti uri bo v prostorih oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo potekala tribuna z naslovom Avtonomni prostori v Ljubljani: izkušnje, konteksti in pomeni, ki jo organizira profesorica Sarah Lunaček. Gostje dogodka bodo govorci in govorke nekoč Avtonomne tovarne ROG, Metelkove in PLAC-a. Študentom in dijakom, ki jih zanima delovanje avtonomnih prostorov, nimajo pa še izkušenj z njimi, bodo predstavili svoje izkušnje iz prakse.

Še do nedelje, 30. oktobra, se lahko prijavite na avdicije radia MARŠ, medtem ko naš študentski radio rok za prijave podaljšuje do 1. novembra. Prijavite se!

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj