DIREKTORSKIH AKADEMSKIH 15

Aktualno-politična novica
10. 2. 2016 - 14.00

Čikaški republikanci in demokrati z domnevnim pogajalskim usklajevanjem glede proračuna finančno stradajo tamkajšnjo javno univerzo že od poletja lani. Univerza od takrat obratuje na finančnih rezervah, ki pa bodo z marcem pošle, kar bi predvidoma pomenilo zmanjševanje kadrovskih kapacitet, nižanje plač tistih, ki ostanejo, in ukinjanje programov. Univerzo večinoma obiskujejo študentje iz manjšinskih skupnosti in je zato še toliko pomembnejša pri omogočanju dostopa do enakih možnostih. Študentje so se v ponedeljek podali na ulice, da bi s pritiskom na odločevalce preprečili črni scenarij za njihovo izobraževalno institucijo.
 

Na univerzi za tehnologijo v Durbanu v Južni Afriki, so v ponedeljek in torek prekinili s predavanji zaradi protesta, ki ga je organiziral svet študentov univerze, znan pod kratico SRC. Gre za organizacijo, ki se je v preteklosti posluževala radikalnih protestnih praks v obliki državljanske nepokorščine in agresivnih tehnik izvajanja pritiskov na odločevalce. Študentski svet je v ponedeljek rektorju poslal dopis, v katerem nasprotujejo praksam univerze, kot so finančna in akademska ekskluzivnost, registracijski stroški, ter opozarjajo na stanovanjsko problematiko. S prekinitvijo predavanj so tako začeli s pogajanji z vodstvom univerze glede točk poslanega dopisa in o rezultatih eskalacij protestov v prejšnjem tednu, v katerih je bilo zaradi udeležbe mnogo študentov pridržanih, nato pa še izključenih z univerze. Skupaj s študenti protestirajo tudi varnostni ter čistilni delavci in delavke, ki zahtevajo direktno zaposlitev na univerzi in ne posredne preko najetih zasebnih podjetij. Zaradi protesta prejšnji teden jih je bilo mnogo odpuščenih.
 

V Ljubljani še vedno odmeva seja Študentskega zbora ŠOU, na kateri je vodstvo organizacije predstavilo predloge sprememb delovanje ljubljanskega ŠOU. Najbolj bode v oči samovoljna odpoved poslancev o odločanju o nepremičninskih poslih in sklepanju pogodb, poleg tega pa bo po novem študentski proračun razdeljen kar po že vnaprej pripravljenih formulah. Študentski poslanci tako izgubljajo razloge za svoj obstoj, direktor pa se je mandatu prejšnje koalicije Modrih in Povezanih ter Zagona, ki se je pridružil zadnje leto, spremenil iz poslovodnega organa v glavno odločevalsko telo z vso izvršno močjo. Poleg tega je kar nekaj medijev med vikendom objavilo novico, da bo čez kampus do leta 2019 že zgrajen tako imenovani Tivolski lok. Do te informacije se ŠOU ni želel opredeljevati.
 

Pred pol ure se je v ljubljanskem PEN-u začela tiskovna konferenca predstavnikov Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem, katere namen je opozoriti javnost na sporno delovanje rektorja Marušiča, ki po njihovem mnenju nepovratno uničuje najmlajšo slovensko javno univerzo. O stanju na Primorskem smo se pogovarjali z Egonom Pelikanom, predstojnikom inštituta za zgodovinske študije:
 

Izjava

 

 

 

Kot smo že poročali v enem od prejšnjih Unikompleksov, se je Znanstveno-raziskovalno središče odločilo svojo pot nadaljevati samo in tako ne bo več del primorske univerze. Bo imelo to kakšne negativne posledice za delovanje ter, predvsem, finančno poslovanje ZRS-ja?
 

Izjava

 

 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK
 

Jutri do polnoči je še zadnji rok za oddajo prijave za avdicijo za voditelje in voditeljice tedenske dijaške rubrike Radia Študent. Na elektronske naslove, ki jih najdete na naši spletni strani, pošljite kratko predstavitev sebe, svojih interesov in dejavnosti, s katerimi se trenutno ukvarjate, ter do 2 strani dolg komentar "Kaj zate predstavlja oziroma pomeni beseda dijaško?". Veseli bomo vsake prijave, a niti pol toliko, kot boste veseli vi, ko boste postali glas di(v)jakov!
 

Fundacija Študentski tolar, ustanove ŠOU v Ljubljani, razpisuje subvencionirane jezikovne tečaje za socialno ogrožene študente. Ker je znanje tujih jezikov za študentke in študente praktično nujnost, učenja jezikov pa si še zdaleč ne morajo privoščiti vsi, je fundacija objavila prvi razpis v letu 2016 za subvencionirane jezikovne tečaje za študente v stiski. Razpis je objavljen na spletni strani www.studentski-tolar.si.

 

V petek, 12. februarja, in dan kasneje, v soboto, 13. februarja, so na fakultetah informativni dnevi! Če še ne veste, kje bi zapravili najboljša leta svojega življenja in nato postali brezposelni, a pametni, se pojdite na lastne oči in ušesa prepričat sami. V avlah različnih fakultet pa vas bodo pričakale stojnice, na katerih se bodo predstavljala razna študentska društva, tutorji, predstavniki študentskih svetov in še kdo. Če vam bodo profesorji poskušali prikazati fakultete v kar najlepši luči, se ustavite še v avli pri študentih, da slišite še njihovo plat zgodbe. Na koncu pa tako ali tako obvelja mamina izbira!

 

Akademskih 15 je pripravljalo Uredništvu univerze.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness