KOROMANDIJSKIH AKADEMSKIH 15

KOROMANDIJSKIH AKADEMSKIH 15

Oddaja
15. 7. 2015 - 14.00

Po dveh tednih premora se zopet javljamo s svežimi novicami s področja vzgoje in izobraževanja. V indijski centralno ležeči državi, imenovani Madya Pradesh, se več let trajajoča zgodba o korupciji v visokem šolstvu te dni še dodatno zapleta. Oblasti so več kot tisoč študentom za namene preiskave prepovedale vpis na kolidž, kjer se izvaja “pre-medical course”, torej izobraževanje, s katerim podiplomski študentje pridobijo kompetence za izvajanje poklica zdravnika. Oblasti v Madya Pradeshu že od leta 2013 preiskujejo goljufive prakse Madhya Pradesh Professional Examination Board odbora, ki je odgovoren za potek in rezultate visokošolskih izpitov. Odbor je v sodelovanju z nekaterimi študenti in celo nekdanjim ministrom za izobraževanje obtožen prirejanja podatkov in prejemanja podkupnin, ki v skupnem seštevku znašajo več milijonov rupij. Tekom preiskave je bilo aretiranih že 2000 oseb, 40 umorjenih, nedavna smrtna žrtev pa je tudi Akshay Singh, televizijski novinar, ki je raziskoval sumljive okoliščine na študiju medicine.

Nadaljujemo na Japonskem, kjer so v Tokiu na pobudo Students Emergency Action for Liberal Democracy v petek potekale demonstracije proti sprejemu novih varnostnih ukrepov. Sprejem le-teh bi za Japonsko pomenil več možnosti operiranja domačih vojaških sil pri mednarodni podpori političnih zaveznikov. Pred stavbo tamkajšnjega parlamenta se je tako zbralo 15.000 oseb, ki nasprotujejo novim težnjam k večanju vojaškega zavezništva med Japonsko in ZDA. Tokijskim protestnikom so se tekom dneva pridružili še študentje v Kyotu, antimilitantni slogani pa so leteli na vladajoče stranke s premierjem Shinzo Abejem na čelu.

Skočimo še na domača tla. Iniciativa za ohranitev obveznega drugega tujega jezika v osnovni šoli, Združenje ravnateljev in ravnateljic osnovnega in glasbenega šolstva ter Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture pozivajo ministrstvo za izobraževanje k celostni ureditvi položaja drugega tujega jezika v osnovni šoli. Omenjeni opozarjajo na previsoke minimalne normative za oblikovanje učnih skupin, na prepolne skupine in starostno neprimerno strukturirane skupine pri pouku drugega jezika. Na ministrico za izobraževanje, Majo Makovec Brenčič, naslavljajo dejstvo, da šolska jezikovna politika v zadnjih letih ni bila domišljena celostno, in predlagajo sestavo delovne skupine, s katero bi sodelovali pri iskanju rešitev, ki jo zaenkrat vidijo v ponovni vpeljavi obveznega drugega tujega jezika.

Na Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture pa so zaskrbljeni še zaradi ta mesec objavljene publikacije Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, OECD, in aktualnih podatkov Eurostata. Informacije o izdatkih držav članic EU povedo, da je Slovenija v lanskem letu poleg Grčije najbolj zmanjšala javne izdatke in da je naša država v preteklih letih za izobraževanje namenila 10,9 odstotka javnih izdatkov, kar je manj od povprečja držav, ki sodelujejo z OECD.

Aktivni so tudi predsedniki ravnateljev srednjih in osnovnih šol, ki v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje nadaljujejo pogajanja s Slovensko avtorsko in založniško organizacijo za pravice reproduciranja, krajše SAZOR. Pogajanja se vrtijo okoli pavšalnega zneska plačevanja šol za uporabo avtorskih del pri pouku, ki ga SAZOR namerava uvesti. Zakonodaja določa, da je mogoče za lastno uporabo narediti tri kopije določenega avtorskega dela, v primeru, da se kopira več, pa SAZOR predlaga pavšal v višini 0,5 evra mesečno na vsakega učenca v osnovnih in srednjih šolah. Če se ravnatelji in ministrstvo s SAZOR-jem ne uspeta dogovoriti drugače, bodo od jeseni dalje šole omenjeni organizaciji plačevale letno okoli milijon evrov. Polovica tega denarja je predvidena za člane SAZOR-ja, druga polovica pa za založbe.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Danes ob 18. uri bo pred veleposlaništvom Zvezne države Nemčije na Prešernovi cesti potekal javni shod v znak solidarnosti z grškim ljudstvom. Organizatorji nasprotujejo sprejemu ukrepov grške vlade, ki so jih ljudje pred dobrim tednom na referendumu zavrnili. Pozivajo k okrepitvi boja na ulicah in nestrinjanju z varčevalnimi ukrepi tako imenovane Trojke.

Študentsko sociološko društvo Socioklub, gibanje BDS Slovenija in gibanje Slovenija naj prizna Palestino jutri ob 18. uri pripravljajo dogodek ob obletnici vojne v Gazi. V spomin na štiri dečke, ki so jih lansko leto v Gazi med igro nogometa ubili izraelski vojaki, bo na Kongresnem trgu potekala simbolična igra z žogo. Več nam pove ena izmed aktivistk:

Izjava

Tudi letos se nadaljuje praksa enomesečnega premora subvencioniranja študentske prehrane. Od vključno danes do 15. avgusta bo onemogočena uporaba študentskih bonov. Vsem lačnim tako v teh vročih dneh svetujemo pitje veliko tekočine.

Dobro napojena je novice pripravila Staša.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness