Kratkih 15

Oddaja
4. 1. 2017 - 14.00

V prvi oddaji šolskih novic leta dva tisoč sedemnajst bomo opravili kratek pregled tega, kar prihaja.

V preteklem tednu se je na področju šolstva v Sloveniji dogajalo tako malo, da Slovenska tiskovna agencija poroča le o najboljših ukrepih za razuševanje osnovnošolske mladine. Če so ljudje v vaši bližini stari med tri in enajst let, se zavedajte povečane možnosti prisotnosti uši v njihovih laseh.

 

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja poroča, da so uši čedalje bolj odporne proti insekticidom, zato poskrbite, da uši z lasišča ob vsakem pranju odstranjujete z drugim šamponom. Z inštituta še poročajo, da so neučinkovita sredstva za odstranjevanje uši še petrolej, kis, pasji šampon in biopips. Svetujejo, da uši odstranjujete ročno.

 

Z naslednjo novico še vedno ostajamo pri naravi. Čedalje več šol sodeluje z Inštitutom za gozdno pedagogiko, ki v slovenski šolski prostor uvaja projekt SoS - School OutSide.

 

Izjava

 

Namen projekta je, citiram: “čim bolj približati učne teme, da postanejo 'učni magneti', ne pa, da se otroci v šoli dolgočasijo. To ni naš cilj. Otroke poskušamo pripraviti do tega, da v šoli raziskujejo. Ne damo jim erlenmajerice in navodil, ki naj jih izpolnijo, saj na ta način ne vzpodbujamo aktivnosti, inovativnosti, domišljije,” še dodaja Filipič.

 

Tovrstni projekti čudovito zvenijo in nosijo obljubo dolgotrajnega, kakovostnega, uporabnega znanja, pozitivne učne izkušnje in nasploh sreče v otroštvu. Zlahka spregledamo, da so to koncepti utilitarne pedagogike, ki gredo z roko v roki z neoliberalizmom v visokem šolstvu, pomagajo pa pri ohranjanju narcisističnega subjekta. Prav taki projekti, ki temeljijo na uporabnem, enostavno dosegljivem znanju, lažno obljubljajo uspeh brez truda in v končni fazi pomagajo k padanju kakovosti znanja slovenskih šolarjev. Otroci, učenci, dijaki slovenskega šolstva vstopajo v družbeni sistem, ki čedalje bolj temelji na njihovi inovativnosti. K tej se prišteva vse od inovativnosti pri izumljanju Arhimedovega izreka do inovativnosti pri pojmovanju pismenosti.

 

Pustimo obvezno šolanje za seboj. Čas je za pogled v prihodnost. V letu, ki prihaja, čakata visoko šolstvo dva ključna zakona. Prvi je novela Zakona o visokem šolstvu, o kateri smo že poročali v preteklih letih. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Maja Makovec Brenčič, je sklenila, da bodo na ministrstvu najnujnejše reševali z novelo zakona, za vse ostalo bo bodo poskrbeli s povsem novim zakonom.

 

Novela bo urejala še nerazjasnjeni področji jezika predavanj in jasne razmejitve med javno službo in tržno dejavnostjo fakultet. Razmejitev med javno službo in tržno dejavnostjo je tudi zahteva ustavnega sodišča izpred šestih let.

 

Zaradi nejasnosti ZVIS-a v delu o razmejitvah med javno službo in tržno dejavnostjo je v pretekih letih prihajalo do afer v visokem šolstvu. Ena najbolj znanih je gotovo afera z nepravilnimi izplačili plač, zaradi katere je morala odstopiti nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar.

 

Prav zaradi teh afer in zakonskih nejasnosti iz preteklosti bodo v letu dva tisoč sedemnajst stekli prvi sodni postopki glede dodatkov za stalno pripravljenost. V dosedanji preiskavi je bilo ugotovljeno, da je bilo ovadenih 15 oseb, ki jim je bilo nepravilno izplačanih približno milijon štiristo tisoč evrov.

 

Z novim letom se nadaljujejo stari načrti ministrstva. Tomaž Boh, vodja Sektorja za znanost v Direktoratu za znanost na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, razloži, kakšna so pričakovanja in načrti v prihajajočem letu:

 

Izjava

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Če imate po novoletnem rajanju še dovolj moči za kulturno udejstvovanje, ta teden gotovo ne zamudite prireditve v Trubarjevi hiši literature, ki jo z Radiem Študent organizira Petra Meterc. Tu pa tam v Trubarjevi se bo zgodil v torek, 10. januarja, z začetkom ob dvajsetih. Kaj in kako se bo dogajalo, pove kar Petra sama:

 

Izjava

 

Če vam je naslednji torek predaleč za prvo kulturniško aktiviranje, se lahko prej udeležite še naslednjih dogodkov:

 

Že danes in ponovno v Trubarjevi hiši literature se bo ob osmih zvečer začelo predavanje Psihoanaliza in ontologija, ki ga bo vodil Jan Simončič.

 

V soboto, sedmega januarja, se lahko udeležite Izmenjevalnice v Hostlu Trezor na Čopovi. Izmenjevanje se začne ob desetih zjutraj in se ne konča vse do četrte ure popoldan.

 

Ne zamudite tehle koncertov:

Že jutri v tovarni Rog koncert etno zasedbe Sezam, v Cirkusarni, z začetkom ob 21: 00.

V petek, v koncertni dvorani Tovarne Rog dogodek z imenom Ilegalna tovarna z začetkom ob desetih.

V soboto pa v Slovenskem glasbenoinformacijskem centru SIGIC koncert Tomaža Groma in Dreja Hočevarja, ki se začne ob osmi uri.

 

Po lasišču sveta je ušive ovice iskala Zala

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.