NORVEŠKE ŠTUDENTE ZAČENJAJO OMEJEVATI

NORVEŠKE ŠTUDENTE ZAČENJAJO OMEJEVATI

Oddaja
25. 4. 2018 - 14.00

Norveška z novimi omejitvami dokazuje, da Skandinavija ni več, kar je nekoč bila. S čedalje bolj represivnimi ukrepi se zdaj spravljajo nad svoje dijake. Pred nedavnim so tako tudi nekatere večje tiskovne agencije poročale o prepovedih, s katerimi so soočeni tamkajšnji bodoči študentje. Z nacionalnega urada za transport je prišla prošnja maturantom norveških srednjih šol, v katerem so bili naprošeni, naj se ob praznovanju zaključka šolanja ne predajajo spolnim užitkom na krožiščih ter naj po cestah ne tekajo nagi. Tovrstno vedenje po besedah glavnega uradnika “preveč preseneča” voznike.

Praznovanje konca šolanja, imenovano “Russ”, traja mesec dni, od 17. aprila do 20. maja. Upravičeno se lahko vprašamo, kaj norveški študenti sploh lahko počno. V solidarnosti do bodočih študentov, ki so jim kratene pravice, razmišljamo o peticiji v podporo.

Zdaj pa k resnejšim novicam iz domačih logov. Zveza aktivov svetov staršev Slovenije je pred kratkim predstavila sedem predlogov, s katerimi bi, po njihovem mnenju, izboljšali razvoj šolstva. Med drugim so izpostavili potrebo po preureditvi učnih načrtov, skrbi za enoten sistem zagotavljanja kakovosti v osnovnih šolah, stabilno učbeniško politiko ter uravnoteženje sestave svetov osnovnih šol.

Komentira Meden:

IZJAVA

Rektorji slovenskih univerz so se 20. aprila zbrali na rektorski konferenci v Vipavi, kjer so sprejeli pobudo, da se v prihodnji vladi ustanovi ministrstvo za razvoj, ki bi pokrivalo področja znanosti, inovacij, visokega šolstva, tehnologij in informacijskih tehnologij.

Na konferenci so sprejeli izhodišča za pripravo nove zakonodaje o univerzi, pri katerih poudarjajo predvsem avtonomijo univerze, izbiro pri notranji ureditvi, študijskih programih in drugo. Po Zavtanikovih besedah bi radi pripravili sodoben zakon, ki bo univerzam omogočal avtonomnejši razvoj in bi veljal več časa. Rektorji so se pogovarjali tudi o spremembah rektorske konference.

Novice iz tujine začenjamo v Združenih državah Amerike, kjer se protesti nadaljujejo in tudi stopnjujejo. V zadnjih tednih so protestirali šolski delavci v Zahodni Virginiji, Oklahomi, v Kentuckyju, Koloradu in Arizoni. Vsem tem protestom je skupno, da opozarjajo na nepravilnosti glede plač in pokojnin. Države slabo financirajo področje, za šolnike pa se je zdrs navzdol začel leta 1935, ko je Roosevelt spisal zakon o socialni varnosti. Odtlej se države vsaka po svoje ubadajo s financiranjem različnih področij, povezanih s šolstvom. Velike finančne primanjkljaje težko pokrijejo zaradi neenotnih in slabo premišljenih zakonov. Zvezna država Michigan svoje šole financira iz davkov na nepremičnine. Tu spomnimo, da je največje mesto Michigana, Detroit, pred časom razglasilo bankrot.

Zopet je živahno na Madžarskem. Soroš Open Society Fundation načrtuje zaprtje pisarne v Budimpešti. Zaradi načrtov madžarske vlade, da bi onemogočila aktivnosti univerze, bodo pisarno in aktivnosti predvidoma prestavili v Berlin. Madžarski premier Viktor Orban namerava sprejeti tako imenovani “Stop Soroš zakon”, ki bi onemogočal delovanje nevladnih organizacij, ki podpirajo imigracijo.
 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK - u 470

Danes, v sredo, 25. aprila, se lahko na Filozofski fakulteti v predavalnici 4 ob 19.00 uri udeležite Iskrinega okoljskega seminarja. Na vrsti je okrogla miza z naslovom Za revne in delavce prijazen promet. Beseda bo tekla o trajnostni mobilnosti, problemih prometa v mestih, njegovih vplivih na okolje … Dogodek s študentsko Iskro organizira sindikat Mladi plus.

Prav tako danes in prav tako v Ljubljani se odvija pesniški večer generacije ‘70. Kdo spada v generacijo ‘70? Anja Golob, Veronika Dintinjana, Jure Jakob in Kristina Hočevar. Svojo poezijo bodo brali od 20.00-ih naprej v Vodnikovi domačiji. Če hočete noter, imejte s seboj 4 €.

Tudi danes, tudi v Ljubljani, ob 18.00 uri pa v atriju ZRC SAZU ob izidu knjige Frederica Fuentesa poteka okrogla miza z naslovom Je soupravljanje revolucija?

V Mladinski postaji Moste potekajo rokodelske delavnice. Ena od delavnic je žličkarija in se dogaja danes, prav kmalu, že ob 16.00 uri.

Novice je okrog rondojev pobirala

Zala

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.