Predprazničnih 15 bonusov

Aktualno-politična novica
21. 12. 2020 - 16.00

V preteklem tednu je rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič podal mnenje o trenutnem stanju visokega šolstva. Opozoril je, da fakultete predavanja in vaje izvajajo po najboljših močeh, vendar se praktičnega dela študija, ki poteka v laboratorijih, ateljejih in drugih prostorih praktičnega učenja, ne da izvesti na daljavo. Dodaja še, da je Univerza že od začetka epidemije covida-19 sodelovala pri preprečevanju širjenja okužb in tudi prilagajala študijski proces veljavnim ukrepom. 

Oglasila se je tudi Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS. Ta je v preteklem tednu pričela z akcijami na družbenih omrežjih. Opozarjajo na pomanjkanje posluha države za predlagane ukrepe in finančni primanjkljaj zaradi izpada študentskega dela. V tem tednu ŠOS napoveduje proteste pred državnim zborom in terenske akcije drugod po Sloveniji. S sprejetjem PKP 7 bomo tako študentje in študentke po pomladi prejeli novih 150 evrov denarne pomoči. Denarni dodatek bodo prejeli tudi starši z več otroki in prejemniki otroškega dodatka. 

Študentska organizacija Slovenije je v škripcih
 / 22. 11. 2020
Komentar na napovedi ŠOS-a nam je podala Sara Svati Sharan, članica društva Iskra

IZJAVA

Opozarja tudi, da se ob možni potencialni stavki ne sme pozabiti na univerze, in svetuje, naj se izvede v sodelovanju s pedagoškimi delavkami in delavci. V času epidemije se namreč pozablja na vrednoto izobraževanja. O ponovnem ukrepu denarne pomoči še doda

IZJAVA

V četrtek, 17. 12. 2020, so poslanci in poslanke Študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, v nadaljevanju ŠOU, izvolili novega predsednika Študentskega zbora. Novi predsednik najvišjega organa ŠOU [šôu] je postal Rok Dolenc iz poslanske skupine Modro za študente. V prihajajočih dneh bodo konstitutivne seje izvedle tudi posamezne študentske organizacije visokošolskih zavodov. Tako bodo  pred zaključkom leta s študentskim zborovanjem pričeli zmagovalci oktobrskih volitev. Včeraj pa je bil zadnji dan za oddajo kandidatur za predsednika ŠOU. Oddana je bila le ena kandidatura, skupaj s predlogi za vodje petih resorjev in predstavnika v Predsedstvu ŠOS. Volilna komisija nam imena kandidata ni želela razkriti. Jutri bo potekala seja Študentskega zbora, na kateri bodo volitve izvedli.

Na petkovi novinarski konferenci Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, v nadaljevanju MIZŠ, je ministrica Simona Kustec predstavila možen načrt odpiranja šol. V primeru stabilnih epidemioloških razmer se bodo v šole s 4. januarjem najprej vrnili učenci in učenke prve triade osnovne šole. Odprli se bodo tudi zavodi in šole za otroke s posebnimi potrebami ter vrtci. Temu bo sledilo vračanje učencev in učenk drugih razredov osnovne šole ter prioritetno vračanje dijakinj in dijakov zaključnih letnikov srednjega in poklicnega izobraževanja. Na univerze se bodo sprva vračali študentje in študentke, ki bodo morali opravljati vaje.

MIZŠ je objavil še nekatere prilagoditve splošne in poklicne mature. Pri pisnem delu poklicne in splošne mature bodo dijaki in dijakinje prejeli 10-odstotni bonus na nerešene ali napačno rešene naloge. Vsebina za ustne izpite se bo zmanjšala za 15 odstotkov, prav tako število izpitnih lističev. V praksi to pomeni, da bodo lahko šole izločile 5 od 35-ih listkov z vprašanji. S tem bodo zmanjšali in prilagodili obseg vsebin ocenjevanja, kar v neki meri upošteva mnenje Dijaške skupnosti Slovenije. Upoštevani so bili še naslednji predlogi DOS: pri splošni maturi matematike bo pri izpitni poli 1 dovoljena uporaba kalkulatorja, pri razpravljalnem eseju iz materinščine bodo dijaki in dijakinje lahko sami izbirali med knjižnima deloma, pri pisanju sestavkov v tujih jezikih pa bodo izbirali med več vrstami besedil. 

V petek je potekala tudi seja Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje. Med drugimi so sprejeli prenovitve nekaterih poklicnih izobraževalnih programov. Razpravljali so tudi o epidemiji in izvedbi mature ter praktičnga usposabljanja z delom. 

O šoli v letu 2020
 / 18. 12. 2020
V tem letu je prišlo do spremembe pri prejemanju štipendij za izmenjavo Ad futura. Štipendisti in štipendistke so upravičeni do prejemanja štipendije, tudi če se pouk izvaja na daljavo, kar velja tudi za štipendije Erasmus. Nekateri med prazniki razmišljajo o krajši vrnitvi v domače okolje. V primeru vrnitve jim štipendija Ad futura za življenjske stroške v času bivanja izven države izmenjave ne pripada. Sporočili so tudi, da veliko primerov rešujejo individualno, saj se pogodbe izmenjav med sabo razlikujejo. V decembru pa je Evropski uniji uspelo skleniti tudi dogovor za naslednje obdobje izvajanja programa Erasmus+ med letoma 2021 in 2027, ki mu ja namenila 26 milijard sredstev, enkrat več kot za preteklo obdobje. Sodelovanje Združenega kraljestva v programu Erasmus+ v prihajajočem obdobju je sicer omejeno, saj so pogajanja med projektno skupino za brexit in EU neuspešna. Tisti, ki že sodelujejo v projektih oziroma izmenjavah, bodo z udeležbo lahko nadaljevali do zaključka projektov. Sicer pa Združeno kraljestvo spodbuja svoje univerze, naj razmislijo o možnostih za nadaljnje sodelovanje z evropskimi partnericami.

V Bangladešu že od začetka študijskega leta potekajo protesti študentov in študentk z zasebne filozofske fakultete v Bangladešu. Glavna zahteva protestnikov in protestnic je znižanje šolnin v času epidemije. Vrhovna organizacija, ki ureja visoko šolstvo v Bangladešu, je sicer pozvala vse zasebne univerze k upoštevanju trenutnega ekonomskega položaja študentov in opustitvi ali znižanju šolnin. Zasebne fakultete v državi predstavljajo dve tretjini vseh institucij, ki ponujajo terciarno izobraževanje. Omenjena fakulteta je pristala na dve srečanji, na katerih je prisluhnila študentom in študentkam, vendar so se protesti zaradi neupoštevanja predlogov nadaljevali. Izključila je tudi dva organizatorja protestov, kar je sprožilo solidarnostne proteste na drugih fakultetah. Ta protest sicer ni edini, saj so se v novembru uprli tudi študentje in študentke medicinskih fakultet, ki zaradi drugega vala novega koronavirusa in bojazni za zdravje niso želeli opravljati izpitov v živo. 

 

Študentski obvestilnik

Danes in jutri poteka Simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini, ki ga organizira društvo VTIS. Dogodek zaključuje letošnji mesec znanosti. Jutri lahko od 10.45 naprej po spletu prisluhnete predavanjem o kulturni dediščini, intermedijski umetnosti in mikrobiologiji.  

V sredo, 23. decembra, se lahko ob dvajseti uri pridružite zasedanju protibožične skupnosti. Tutorska ekipa Oddelka za sociologijo vas vabi na božično sociološko čajanko, na kateri bo govora o neoliberalizmu, potrošništvu in izvoru praznovanja božiča. Sledila bosta tudi kviz in druženje. 

Slovenski raziskovalni inštitut razpisuje nagradni natečaj za diplome štiriletnega študijskega programa ter magistrska in doktorska dela, na katerega se lahko prjavijo vsi, ki so zaključili študij v obdobju od 1. 10. 2017 do 31. 11. 2020. Osrednja tematika zaključnih nalog mora zajemati slovenske skupnosti v Italiji. Več o pogojih za prijavo si preberite na spletni strani slori.org. Rok za oddajo prijavne dokumentacije je 18. 1. 

 

Na lov za novicami se je podala vajenka Klara pod budnim očesom mentorice Hane.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.