PROTESTNIH AKADEMSKIH 15

Oddaja
5. 4. 2017 - 14.00

Današnje novice začenjamo v Nemčiji, kjer študentje iz Kenije že tri mesece niso dobili štipendij s strani kenijske vlade, to pa jim povzroča nemalo skrbi. Nekateri so zaradi nesposobnosti plačevanja najemnin ostali brez strehe nad glavo in trenutno začasno prebivajo pri svojih sovrstnikih. Številni si, da bi lahko čez mesec sploh preživeli, iščejo začasne službe. Predviden mesečni dohodek za posameznega študenta znaša 1000 €, od tega mora dobiti 900 € od kenijske vlade, ki svojih obveznosti trenutno ne izpolnjuje, ostalih 100 € pa zaenkrat redno prihaja od nemške organizacije za študijske izmenjave.

Študentje so svoje nezadovoljstvo izrazili tudi na kenijski ambasadi v Berlinu, vendar se tudi po več sestankih razmere niso izboljšale. Ker študentje niso videli več druge rešitve, so svoje tegobe naposled izrazili v obliki protesta, ki se je odvil 31. marca.

Študentje na univerzi Venda v Južni Afriki že od ponedeljka protestirajo zaradi zamujanja obljubljenih dodatkov za šolske obroke v letu 2017, do katerih so upravičeni s strani državne sheme študentske finančne pomoči. Prav Univerzo v Vendi obiskuje največ revnih študentov, ki si brez pomoči ne morejo pokriti niti mesečnih stroškov hrane, zato so redni dohodki še toliko bolj pomembni. Študentje tako za preživetje tudi beračijo in prodajajo svojo lastnino. Več o razmerah in zahtevah študentov je povedal predsednik študentskega sveta Univerze v Vendi Mandla Shikwambana:

klik

 

Spregovoril je tudi o tem, kakšna je situacija s policijo:

klik

 

Nadaljujemo na domačih tleh. Edini kandidat za vodenje ljubljanske univerze Igor Papič je v izjavi za medije poudaril, da si bo, če bo izvoljen, prizadeval za čim višjo kakovost delovanja univerze na vseh ravneh. Ključ do tega vidi predvsem v dvigu ravni komunikacije, usklajevanja ter povezovanja med člani akademske skupnosti. Prav tako je v izjavi opozoril, da univerzo v prihodnosti čakajo novi izzivi pri pripravi sistemskih zakonov o visokem šolstvu in o raziskovalni dejavnosti. Papič se bo javnosti predstavil 19. aprila na pravni fakulteti, volitve pa bodo potekale 16. maja. Za izvolitev potrebuje 50 odstotkov veljavnih glasov.

V zadnjem študijskem letu je v Sloveniji možno opaziti povečano število tujih študentov, kar je tudi eden izmed ciljev, ki ga je vlada hotela doseči z internacionalizacijo visokega šolstva. Toda s povečanjem števila tujih študentov so na ministrstvu opozorili tudi na morebitno povečanje fiktivnih vpisov tujcev, ki želijo priti v Evropsko unijo. V študijskem letu 2016/2017 se je na slovenske univerze vpisalo 4.319 tujih študentov, kar je skoraj 500 več kot lansko leto. Po večini tuji študentje prihajajo iz nekdanje Jugoslavije, 14 % pa iz držav, ki niso članice Evropske unije. V letu 2016 je bilo izdanih 2.622 dovoljenj študentom držav nečlanic Evropske unije.

Z naraščanjem števila tujih študentov na ministrstvu opozarjajo na večje tveganje tako imenovanih fiktivnih vpisov, saj bodoči študentje vpis na fakultete izkoriščajo za pridobitev dovoljenja za prebivanje in odhod v druge države Evropske unije. V zadnjem letu so na ministrstvu zaznali znatno povečanje števila študentov iz Nepala, Indije in Bangladeša. Letos jih je v Slovenijo iz teh držav prišlo 171, pred dvema letoma pa le 20. Prav zaradi povečanja števila študentov iz omenjenih držav je policija stvar vzela v svoje roke in tem študentom namenila še posebej veliko pozornost ter jih tudi podrobno preiskala.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Od 3. do 6. aprila na Fakulteti za matematiko in fiziko poteka feministični teden, ki ga že tretje leto zapored organizirajo študentje in študentke z omenjene fakultete. Teden je letos posvečen matematičarki Sofii Kovalevski. Več o programu pa lahko najdete na njihovem Facebook dogodku.

Dijaška organizacija Iskrica vas danes ob 18:00 vabi v Pritličje na predavanje z naslovom Kdo se boji feminizma?. Feminizem je danes največkrat opisan kot gibanje za enakost spolov. Pa je ta definicija zadostna? Obstaja namreč več razlag feminizma, ki se med seboj razlikujejo v svojih analizah in teoretičnih predpostavkah. Dogodek bo namenjen predvsem dijakom in tudi drugim, ki še nimajo razširjenega znanja o feminizmu. Vljudno vabljeni.   

Jutri, 6. aprila, bo ob 18:00 v kavarni SNG Drame Ljubljana potekal pogovor ob izidu knjige Frantza Fanona z naslovom Črna koža, bele maske. Frantz Fanon je antilsko-francoski pisec, psihoanalitik in revolucionar iz alžirske vojne za neodvisnost. Njegova knjiga kar najgloblje zastavi problematiko psihe kolonializiranca ter tematizira dileme postkolonialnega človeka. Brezplačne vstopnice za pogovor dobite pri blagajni Drame. Število je omejeno, zato vam svetujemo, da jih rezervirate.

Od 10. do 13. aprila bodo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani potekale delavnice, namenjene prepoznavanju organiziranosti sindikatov in njihove pomoči ob vstopu na trg dela. Spoznali boste pravna razmerja na trgu dela in različne oblike pogodb, na kaj morate paziti pri sklepanju pogodb in kam se lahko obrnete v primeru zaznavanja kršitev.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness