Roških 15

Oddaja
28. 6. 2021 - 16.00

Izjava Srednje šole za oblikovanje in fotografijo
 / 16. 12. 2019

Srednja šola za oblikovanje in fotografijo se ponovno sooča s prostorsko stisko. Kot da negotovost glede matičnega prostora v Križankah v Ljubljani ni bila dovolj, se je aprila letos k temu pridružila še neprimernost prostorov na Roški cesti, ker je sosednje gradbišče povzročilo hujše poškodbe na stavbi z učilnicami.

IZJAVA

Ravnatelj Gregor Markelj je nadalje pojasnil, da šola že več kot deset let deluje na več razpršenih lokacijah, kar je posledica splošne prostorske stiske v Ljubljani. Toda ta razkropljenost je imela za učence in profesorje neugodne posledice, kar opiše sindikalna zaupnica in profesorica Apolonija Simon.

IZJAVA

Ministrstvu pa kljub pripravljenosti šole za sodelovanje pri iskanju različnih rešitev še ni uspelo zagotoviti nadomestnih prostorov.

IZJAVA

Prejšnji četrtek, dan po novinarski konferenci, je šola organizirala podelitev spričeval pred Ministrstvom za izobraževanje, da bi pristojne opozorili na nerazrešeno težavo.

Iztekajoče se študijsko in šolsko leto so sindikati pospremili z opozorili ministrstvu za izobraževanje ter zahtevo, naj bo naslednje leto za študente in učence bolje poskrbljeno ne glede na epidemiološko situacijo. Visokošolski sindikat Slovenije je izpostavil, da so se zaradi nepremišljenih ukrepov v visokem šolstvu standardi znanja znižali, akademska skupnost je oslabela, študentje pa so utrpeli psihosocialno škodo. Med drugim zahtevajo, da so ob naslednjem valu predavalnice odprte, dokler so odprti nakupovalni centri.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše SVIZ, pa dosedanji odnos šolske oblasti do zaposlenih v šolstvu ocenjujejo kot prezirljiv. Poudarjajo, da so na ministrstvu za izobraževanje njihove pozive glede samotestiranja in drugih ukrepov ignorirali, ministrica pa se ni odzvala na 17 tisoč podpisov pod pozivom k njenemu odstopu, ki so jih zbrali v sindikatu. Posebno podporo so v SVIZ-u izrazili svetovalnim delavkam in delavcem, ki delajo z mladostniki v veliko slabšem psihosocialnem položaju kot poprej in se tudi sami soočajo z izgorelostjo.

Prejšnjo sredo so šolski svetovalci sklicali novinarsko konferenco, da bi javnost opozorili na pomanjkanje kadrov in sistemske preventive na področju psihosocialnih stisk med mladimi, ki jih je epidemija še povečala. Društvo šolskih svetovalnih delavcev Slovenije je skupaj z Društvom psihologov, predsednico Dijaške organizacije Slovenije, SVIZ-om in strokovnjaki s tega področja ponovno zahtevalo, da se odgovorni od dogovarjanja premaknejo k dejanjem.

Pregled sprememb in dopolnitev Zakona o tujcih
 / 5. 6. 2021

Vedno več organizacij poziva k spremembi interpretacije oziroma samega določila Zakona o tujcih, s katerim je vlada izenačila vse prosilce za vizum, tako pa otežila izkazovanje zadostnih sredstev za preživetje za študente, ki prihajajo iz držav zunaj Evropske unije. Poleg Študentske organizacije Slovenije in Visokošolskega sindikata Slovenije so se proti omenjeni spremembi opredelili tudi v Rektorski konferenci Republike Slovenije, ki združuje rektorje ljubljanske, primorske, mariborske in novogoriške univerze. Pri tem so se jim pridružili študentski sveti univerz, skupaj pa so izrazili tudi podporo nekaterim drugim spremembam zakona, kot sta na primer možnost 9-mesečnega bivanja v Sloveniji po zaključku študija zaradi iskanja zaposlitve in možnost sodelovanja univerz pri postopku pridobivanja dovoljenja za bivanje.

Temu je sledil še skupni poziv Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, SVIZ-a in Delavske svetovalnice, ki zahtevajo ponovno veljavnost izjave staršev o preživljanju in konec diskriminacije študentov brez državljanstva Evropske unije.

Na neživljenjska določila za študente iz tujine je na protivladnem protestu, ki je prejšnji petek potekal vzporedno z državno proslavo ob dnevu državnosti, opozorila tudi predstavnica Študentske fronte, Sara Svati Sharan. V imenu študentov je ponovila zahteve po ureditvi štipendij in študentskih domov, odpravi seksizma ter podaljšanju statusa zaradi epidemije in spremljajočih finančnih težav.

IZJAVA

Nacionalni inštitut za javno zdravje je junija objavil rezultate raziskave o tem, kako je epidemija vplivala na mladostnike in njihovo zdravje, šolanje, življenjski slog, tvegano vedenje in tako dalje. Pokazale so se velike razlike glede na premoženje mladostnikove družine, saj so tisti iz manj premožnih družin poročali o dvakrat več psihosomatskih simptomih, verjetnost težav z duševnim zdravjem pa je bila pri njih trikrat večja. Med izpostavljenimi ukrepi za zmanjševanje teh razlik so enaki pogoji za šolanje, kar pri šolanju na daljavo ni bilo mogoče.

Prihodkovni in premoženjski prepad je določal tudi to, koliko so se mladostniki rekreirali in kako dobro so skrbeli za svoje telesno zdravje. Za ključne so se izkazali rezultati športnovzgojnega kartona. Gre za nacionalni program za spremljanje telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine, v katerega so vključene vse slovenske osnovne in srednje šole. Glede na rezultate letošnjega športno-vzgojnega kartona – merjenje se izvaja vsako leto aprila – je cena, ki so jo učenci plačali med šolanjem od doma, visoka. Za tretjino je upadel delež otrok z vrhunskim gibalnim potencialom, za 30 odstotkov pa se je povečal delež otrok z debelostjo.

STALIŠČE VSS O PREDLOGU ZAKONA O ZNANSTVENORAZISKOVALNI IN INOVACIJSKI DEJAVNOSTI
 / 20. 5. 2019

Vlada je prejšnji četrtek sprejela predlog Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti ter ga bo predložila v obravnavo državnemu zboru po rednem postopku. Za zdaj kaže, da bo zakon obravnavan po parlamentarnih počitnicah, ki se zaključijo konec avgusta. Po besedah predsednika Visokošolskega sindikata Slovenije, dr. Gorazda Kovačiča, bo imel predlog zakona veliko podporo, saj se po vsebini ne razlikuje bistveno od prejšnjih različic, ki so sicer že doživele večinski konsenz deležnikov. Pri tem Kovačič poudarja, da so iz predloga zakona izginile varovalke, ki bi onemogočile nekatere monopolne pozicije v raziskovanju in dale več možnosti mlajšim raziskovalcem. Bistveni dolgoročni cilj zakona pa je povečanje financiranja znanosti do enega odstotka bruto domačega proizvoda v roku sedmih let.

Na seji senata Univerze v Mariboru so prejšnji torek obravnavali obtožbe, ki jih je proti rektorju Zdravku Kačiču podal predavatelj Igor Đukanović z Ekonomsko-poslovne fakultete te univerze. Đukanović zatrjuje, da je Kačič kršil avtorsko pravo in bil akademsko nepošten pri pisanju dveh učbenikov. Kot so sporočili z univerze, je senat obravnaval poročilo strokovnjakov s področja avtorskih pravic, iz katerega izhaja, da Kačič ni kršil moralnih avtorskih pravic drugih avtorjev. Toda po poročanju Večera ni šlo za neodvisno, temveč za interno mnenje. Rektor Kačič pa pojasnjuje, da gre pri besedilu učbenika za splošno vedenje o človeku, ki ni avtorskopravno varovano.

Konec maja je Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, podpisal Sklep o podaljšanju veljavnosti subvencioniranih vozovnic. Ker upravičenci javnega prevoza niso mogli uporabljati v polnem obsegu, se na podlagi sprejetega sklepa upravičencem podaljša veljavnost subvencioniranih vozovnic. Upravičencem do subvencioniranega prevoza, ki imajo v mesecu juniju veljavno subvencionirano vozovnico, se veljavnost vozovnice samodejno podaljša do 31. avgusta 2021.

 

TUJINA

Ameriška zveza žensk na univerzah oziroma American Association of University Women je objavila posodobitev poročila o študentskem zadolževanju in ženskah. Zadolževanje zaradi šolnin posebej prizadene ženske, ki po diplomiranju komajda krijejo osnovne življenjske stroške. V zvezi priporočajo, da se študentski dolgovi odpišejo vsem, saj lahko samo to prepreči, da bi revnejše in ranljivejše skupine ostale v dolgovih zaradi birokratskih zagat. Na zmožnost odplačevanja dolgov močno vpliva razkorak v plačah za isto delo glede na spol, kar ženskam dodatno otežuje odplačevanje dolgov, zato poudarjajo potrebo po odpravi tega razkoraka. Da bi se študentskemu zadolževanju čim bolj izognili, pa zagovarjajo več vlaganja v javno visoko šolstvo

Na Japonskem se med predstavniki civilnih iniciativ, ministrstvom za izobraževanje ter mednarodnimi opazovalci Združenih narodov krešejo mnenja o obravnavi študentov brez japonskega državljanstva. Do neenake obravnave je prišlo pri denarnemu dodatku v času epidemije, do katerega so bili upravičeni le študentje določenih programov, pri tem pa so brez njega ostali mnogi študentje, ki prihajajo iz tujine. Poleg tega je za te študente veljalo določilo, da so do dodatka upravičeni samo, če so po uspešnosti v zgornji tretjini vseh študentov na Japonskem. Civilne iniciative so zato že junija lani zadevo vložile v presojo Združenim narodom, ki so japonski vladi februarja sporočili, kaj lahko stori za odpravo diskriminacije manjšin in študentov iz tujine. Vlada je diskriminacijo zanikala, sistem dodatkov pa je v celoti ukinila spomladi letos. Združeni narodi so zato o zadevi obvestili javnost.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Danes poteče rok za prijavo za sodelovanje v simulaciji pogajanj o proračunu Evropske unije po letu 2020. Dogodek bo potekal v organizaciji zveze evropskih univerz EUTOPIA.

Jutri bo med 12. in osmo uro zvečer potekal študentski tek na grad v organizaciji Študentskega športnega kluba Zdrava zabava in ŠOU šport. Ker je tek dobrodelne narave, udeležence vabijo, da ob prijavi oddajo vsaj en prehranski izdelek ali en izdelek za osebno higieno. Izdelke bodo namenili družinam v stiski v Sloveniji.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness