Spet stavkovnih 15

Aktualno-politična novica
25. 7. 2022 - 16.00

Ilustracija: Marta Bartolj 

Vlada je na četrtkovi seji sprejela sklep, da so zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki so 9. marca letos sodelovali v splošni stavki, upravičeni do nadomestila plače. Vlada je sklep sprejela na podlagi ugotovitve, da stavkovne zahteve Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, krajše SVIZ, ne kršijo zakona, ki ureja stavko. Opozorilna stavka, ki je potekala 9. marca, je zajemala osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev. Vendar pa je prejšnja vlada zavzela stališče, da so stavke v javnem sektorju v predvolilnem obdobju neupravičene in bodo v skladu z zakonom o volitvah razumljene kot del politične kampanje in zato tudi neplačane iz proračuna. 

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila nekaj več kot milijon evrov evropskih sredstev za javni razpis za krepitev vloge kariernih centrov. S tem si prizadevajo zasledovati cilje boljše odzivnosti izobraževalnega sistema na potrebe trga dela. Namen razpisa je spodbujanje celovite in visokokakovostne karierne orientacije skozi celoten študijski proces, od vpisa do zaposlitve, sredstva pa bodo namenjena tudi spodbujanju prilagojenih oblik pomoči posebnim skupinam študentov. Razpis obsega usposabljanja in izobraževanja za karierne svetovalce, vzpostavitev sistema za prepoznavo posebnih skupin študentov in njihovih potreb ter podporo posebnim skupinam študentov. 

Prejšnji četrtek sta vodstvo Gospodarske zbornice Slovenije, krajše GZS, in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, krajše MIZŠ, odločala o krepitvi sodelovanja na področju razvoja. Napovedali so večje sodelovanje pri strategijah in projektih, ki predstavljajo dodano vrednost za gospodarstvo in družbo, zlasti pri investicijah v tehnologije za zeleni in digitalni prehod. V GZS so zainteresirani tudi za partnerstvo pri dualnem sistemu vajeništva – združevanju vajeništva v podjetju in poklicnega izobraževanja v en sam program. Mlade spodbujajo tudi k inoviranju. Minister Igor Papič  je poudaril, da mora biti pretok raziskovalnih kadrov z insititucij v gospodarstvo v korist razvoja in družbe, ter dodal, da morata industrija in znanost sodelovati tudi pri investicijah v tehnologijo za zeleni in digitalni prehod. 

Obeta se tudi razvoj javnega visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti v jugovzhodni Sloveniji. Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič se je v Novem mestu sestal z županom Gregorjem Macedonijem. Namen posveta je bil načrtovati večjo vpetost visokega šolstva v novomeški regiji v slovenski univerzitetni in raziskovalni prostor. Proces vzpostavljanja novomeške javne univerze sicer teče že več kot 15 let, zato na občini pozivajo k transparentni javni presoji, ki bo vključevala tudi dialog z rektorsko konferenco in konfederacijo javnih raziskovalnih zavodov. 

Zaključil se je izbirni postopek prvega prijavnega roka na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za prihajajoče študijsko leto. Bodoče študentke lahko rezultate prijave spremljajo na portalu eVŠ, vpis pa bo potekal med 25. julijem in 17. avgustom. Omejitev vpisa ima 89 študijskih smeri, kar je 7 manj kot lani. Podatki o prostih mestih za drugi prijavni rok bodo objavljeni 18. avgusta, drugi prijavni rok pa bo potekal med 19. in 23. avgustom. Na razpisana prosta mesta v drugem prijavnem roku se bodo lahko prijavile kandidatke, ki se niso uvrstile v nobenega od študijskih programov, izbranih v prvem roku, ter vse, ki se niso vpisale v študijski program, na katerega so bile sprejete v prvem roku. 

Usoda subvencionirane študentske prehrane ostaja nejasna. Spomnimo, da je maja letos Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS, sprejela zakon za urejanje položaja študentov, s katerim se je med drugim spremenil tudi zakon o subvencioniranju študentske prehrane. S to spremembo želi ŠOS vsaj ohraniti, če že ne povečati število ponudnikov. Subvencija za prehrano se je zvišala z 2,82 na 3,5 evra, obenem pa se bo z naslednjim letom dvignila tudi najvišja vrednost subvencioniranega študentskega kosila z 7 na 9 evrov. 

Cena doplačila se bo tako zvišala s 4,65 na 5,5 evra. Kot so poročali na RTV Slovenija, pa je ponudnikov študentske prehrane vse manj. Po izjavi Marka Ruperčiča, strokovnega sodelavca za študentsko delo na ŠOS, naj bi v zadnjem obdobju pogodbo prekinilo 19 ponudnikov. Študentska organizacija je objavila javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane, ki bo odprt do 5. septembra 2022, vendar študentsko organizacijo kljub spremembi skrbi, da ponudnikov za ohranitev subvencionirane prehrane ne bo dovolj.

TUJINA

V Angliji se delavke v šolstvu in visokem šolstvu množično pridružujejo pobudam za stavkovno akcijo, še eno od mnogih, ki se redno dogajajo že od decembra 2021. Zaposlene zavračajo ponujene nizke dvige plač, za katere opozarjajo, da so nezadostne glede na nivo inflacije. Pridružujejo se jim tudi zaposlene v visokem šolstvu v Walesu.

V Panami poteka že četrti teden demonstracij proti visokim življenjskim stroškom in cenam goriva. Združenje učiteljev Paname je prejšnji teden potrdilo, da se bodo protesti nadaljevali, dokler ne pride do napredka v pogajanju z vlado. Učitelji, ki so prvi začeli stavkati, zahtevajo, da se 6 odstotkov BDP nameni izobraževanju in ustvarjanju boljših pogojev za poučevanje v javnih šolah. 

Rektor Centralne evropske univerze, krajše CEU je pozval k takojšnji izpustitvi Ahmeda Samirja Santawyja, študenta njihove univerze, ki ga je egiptovsko sodišče obsodilo na triletno zaporno kazen za širjenje lažnih novic. Magistrski študent sociologije in antropologije, sicer nastanjen v kampusu na Dunaju, je bil aretiran 1. februarja med obiskom družine v Egiptu. V priporu naj bi bil študent z nasilnimi prijemi zaslišan o svojem raziskovalnem delu, v katerem se osredotoča na ženske reproduktivne pravice. 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK 
Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše SVIZ, je objavil razpis štipendij in subvencij za pridobitev ustrezne izobrazbe. Razpis, na katerega se lahko prijavijo članice in člani sindikata, vključuje šestnajst štipendij ter razpis nepovratnih sredstev za subvencioniranje izobraževanja članic in članov, ki se izobražujejo v zvezi z svojim delom. Rok za prijavo na razpis za štipendije je 30. september, za pridobitev subvencije pa 17. oktober.

Novičke sta pripravili Alja in vajenka Lučka.

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.