Ukradenih akademskih 15

Oddaja
3. 4. 2019 - 14.00

Pred dnevi je v javnost pricurljala novica o dogajanju na Škisovi tržnici 2018. Vodstvo Zveze ŠKIS je predstavnike študentskih klubov seznanilo z novico, da se je na omenjenem največjem študentskem dogodku zgodila kraja približno 70.000 evrov gotovine. Šlo naj bi za denar iz gostinske dejavnosti in prodaje vstopnic. Več o dogodku nam pove predsednica Zveze ŠKIS Nina Plank. 

Izjava: Plank

Vprašali smo jo tudi, kako so ravnali, ko so za krajo izvedeli.

Izjava: Plank

Po skoraj enem letu molka je vodstvo ŠKIS-a o dogajanju vendarle seznanilo predstavnike študentskih klubov s pridanim pozivom, da o tem ne govorijo v javnosti. Več o tem, kaj se je dogajalo na seji Sveta Zveze ŠKIS, ki je potekala 27. marca 2019, pove Plank. 

Izjava: Plank

O dogajanju na seji Sveta Zveze ŠKIS smo pridobili izjavo enega izmed predstavnikov študentskih klubov, ki pa je želel ostati anonimen.

Izjava: Anonymus

Nepopolni odgovori, luknje v dokumentaciji in bežanje od odgovornosti na eni strani ter apatija svetnikov na drugi je stanje, ki je lahko skrb vzbujajoče. O dogajanju v zvezi z dogodkom bomo v prihodnje zagotovo še poročali.

Nadaljujemo s študentskimi organizacijami. Včeraj je poslanska skupina SDS, natančneje njihov poslanec Žan Mahnič, predstavila predlog dopolnitev Zakona o skupnosti študentov - v nadaljevanju ZSkuS - in ga ob tem vložila v parlamentarni postopek. Gre za že znano zgodbo, da se Študentski organizaciji Slovenije oziroma ŠOS dodeli pravni status osebe javnega prava.

Izjava: Mahnič

Predlog, ki ga je tokrat v parlamentarni postopek poslala SDS, je poslanska skupina Levice v preteklem mandatu poslala že dvakrat. Tudi tokratni predlog predvideva ostrejši zunanji nadzor ŠOS-a, ki bi ga izvrševalo računsko sodišče.

Izjava: Mahnič

Zdi se, da bo SDS-ov predlog požel odobravanje tako koalicije kot tudi opozicije, a vendarle je to le začetni postopek. Do končne implementacije bo verjetno dodanih še vrsto popravkov in amandmajev.

Prejšnji ponedeljek smo v oddaji Pod katedrom pokomentirali predloge sprememb na področju financiranja Študentske organizacije Slovenije, ki se v pretežnem delu financira z naslova študentskega dela. Denarja, ki ga prejmejo študentski delavci bo v prihodnje malo več. Natančneje 16 centov več, če gledamo bruto znesek minimalne urne postavke. Torej, cenjeni študentski delavci, sporočamo vam veselo, a vseeno rahlo kislo novico, da se je minimalna urna postavka s 1. aprilom, ne to ni bila šala, zvišala za 16 centov, in sicer z 4,73 na 4,89 evra bruto. Od vključno 1. aprila dalje mora torej postavka za uro študentskega dela znašati najmanj 4,89 evra bruto ali 4,13 evra neto.

3. oktobra 2018 se je na Brdu pri Kranju odvila nacionalna konferenca Učeča se profesionalna skupnost. Organizatorjev ne bomo navedli, ker so imena predolga. Se je pa konference udeležilo okoli 330 posameznikov, ki delujejo na področju izobraževanja. Na ta dan je takratni programski odbor sprejel sklep, da se po zaključku konference objavi publikacija, v kateri bodo razvidno predstavljena vsebina in sklepi posameznih sklopov konference. Konec marca tega leta je tako luč digitalnega spomina ugledala publikacija z naslovom Sporočilo konference - Učeča se profesionalna skupnost. Za današnjo oddajo je verjetno najzanimivejši del, ki se dotika razprav glede začetnega izobraževanja strokovnih delavcev.

Prisotni so namreč izrazili kritično stališče do sedanjega izbora kandidatov za učitelje že pri samem vpisu na fakulteto. Predlagali so selektiven vpis z jasnejšimi kriteriji, pri katerih pa omenjenih načinov t. i. selektivnega vpisa niso navedli. Prav tako so se strinjali, da bi bilo treba začetno izobraževanje učiteljev in drugih strokovnih delavcev posodobiti v smeri povečanja obsega prakse. Opozorili so tudi na neprilagojenost fakultet na potrebe po diplomantih določenih študijskih programov, saj je pomanjkanje logopedov, socialnih pedagogov in specialnih pedagogov občutno. Za konec je mogoče zanimivo še to, da je v celotni publikaciji veliko govora o učiteljskem napredovanju, osebnosti rasti učitelja, prilagodljivosti, ob tem pa se zgolj na redkih mestih dotaknejo vprašanja finančne kompenzacije za učiteljevo opravljeno delo.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Fakulteta za računalništvo in informatiko je objavila razpis za delovno mesto strokovni delavec, in sicer za nedoločen čas s polnim delovnim časom in z dvomesečno poskusno dobo. Delo obsega predvsem administrativne zadolžitve v okviru referata fakultete.  Rok za prijavo je do vključno 8. aprila 2019.

Tudi Filozofska fakulteta je razpisala prosto delovno mesto za samostojnega strokovnega sodelavca na projektu VERBUM_SAT. Gre za zaposlitev za določen čas za obdobje dveh let oziroma do 31. marca 2021. Rok za prijavo je do 5. aprila 2019. Več si lahko ogledate na spletni strani Univerze v ljubljani pod zavihkom Aktualno in nato Prosta delovna mesta.

Že naslednji teden v sredo, 10. aprila, se boste lahko udeležili dveh okroglih miz, ki jih v okviru diskurzivnega programa 50-letnice našega Radia Študent pripravlja Univerzitetna redakcija. Ob 17.00 bo na Vodnikovi domačiji okrogla miza z naslovom Demistifikacija tehnologije v šolstvu. Staršem, varuhom, babicam in dedkom med dogodkom na domačiji pazimo na otroke. Za tem pa ob 19.00 v istem prostoru, torej na Vodnikovi domačiji, sledi še ena okrogla miza z naslovom Šolstvo in moraliziranje. Tudi med tem dogodkom bomo vsem udeležencem nudili varstvo otrok.

Društvo PiNa v sodelovanju s Centrom mladih Koper v torek, 16. aprila 2019, med 11.00 in 13.00 v Centru mladih Koper organizira dogodek na temo izzivov in priložnosti mladinskega dela v digitalni dobi. Zaradi omejenega števila prostih mest je potrebna prijava preko spletnega obrazca. Prijavite se lahko do ponedeljka, 15. aprila 2019.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness