VARČEVALNIH AKADEMSKIH 15

Aktualno-politična novica
5. 10. 2020 - 16.00

S prejšnjim tednom se je za vse študente začelo novo študijsko leto v precej spremenjeni obliki. Fakultete bodo predavanja izvajale v živo in po spletu, prisotna pa bosta hibridni in kombinirani način študija. Tako študentje kot profesorji morajo v predavalnicah nositi maske in ohranjati razdaljo enega metra in pol. 

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je študentom ob prvem študijskem dnevu zaželela uspešno študijsko leto.

Prejšnji torek je v Kopru potekala seja senata Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, na kateri so senatorji sprejeli ostre varčevalne ukrepe. Fakulteta je v začaran krog varčevanja ujeta že okoli 15 let, saj nizek vpis vodi v slabše financiranje, to pa poskušajo reševati z varčevanjem, ki še nadalje poslabša vpis. Kot smo že poročali, je med glavnimi ukrepi sporno faktoriziranje, ki ga je predstavnica sindikata Elizabeta Zirnstein označila za nezakonito, saj bi predavatelju za eno uro dela uradno priznali le pol ure. Poleg tega so se odločili ciklično izvajanje osnovnih predmetov razširiti tudi na večje oddelke, kar pomeni, da se bodo določeni predmeti izvajali le vsako drugo leto. To bi lahko vodilo do težav z izpolnjevanjem pedagoške obveznosti in do nesmiselnega zaporedja predmetov. Na to temo lahko kmalu pričakujete videoprispevek v okviru serije Izpod preproge.

Z namenom doseganja minimalne 95-odstotne precepljenosti in preprečevanja širjenja že izkoreninjenih bolezni je državni zbor prejšnji teden sprejel novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki omejuje vključitev necepljenih otrok v javne in javno sofinancirane vrtce. S tem je določeno, da se vključitev necepljenega otroka v tak vrtec zavrne, če otrok ni bil cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam in za to ni medicinskih razlogov. Enaka omejitev velja tudi za vse dijake in študente, ki se vpisujejo v zdravstvene šole in fakultete in se pred vpisom ne bodo cepili. 

Vlada je v petek zvečer sprejela tudi spremembe glede nošenja mask v vrtcih in šolah. Odlok določa nove izjeme, ko uporaba zaščitnih mask ni potrebna. Te izjeme veljajo za otroke v vrtcih ter za učence v osnovnih in srednjih šolah, ki tvorijo matični oddelek. Prav tako maska ni obvezna za vzgojitelje in pomočnike vzgojitelja predšolskih otrok, za učitelje do vključno 3. razreda osnovne šole in za osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo. Učitelji od 4. razreda osnovne šole dalje in učitelji v srednjih šolah uporabijo masko v primerih, ko pri izobraževalni dejavnosti ni možno zagotoviti vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Višje- in visokošolski učitelji mask ne uporabljajo, če predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, krajše SVIZ, je pred časom v pogajanjih o predlogu petega svežnja protikoronskih ukrepov od vlade Republike Slovenije zahteval, naj se v zakon zapiše določbo, da se iz proračuna zagotovi nakup zaščitnih mask za vse udeležence vzgojno-izobraževalnega procesa. Zaščitne maske bi bile tako namenjene vsem učencem v osnovnih, srednjih, višjih in visokih šolah, študentom na fakultetah ter vsem zaposlenim po celotni izobraževalni vertikali. Kljub temu je bila v državnem zboru sprejeta odločitev, da država ne bo zagotovila zaščitnih mask za učence, dijake in študente, kar je SVIZ ostro obsodil. Svizov tajnik Branimir Štrukelj komentira odločitev.

Nezadovoljstvo nad odločitvami vlade in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, krajše MIZŠ, ter kritičnost do njunega delovanja se tudi sicer stopnjujeta. Na nevzdržne razmere ne opozarjajo le starši in učenci, temveč tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Ker danes obeležujemo svetovni dan učiteljev, je SVIZ pred dnevi sklical novinarsko konferenco, na kateri je opozoril na najbolj pereče težave zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Danes torej obeležujemo svetovni dan učiteljev. Poslušajmo izsek iz uvodnega govora, ki ga je pripravila predsednica GO SVIZ Jelka Velički.

Skočimo še v tujino. V Združenih državah Amerike, in sicer v zvezni državi Severna Karolina, se je v petek odvil protest študentov proti sovražnosti in sovražnemu govoru. Protest je bil organiziran kot odgovor na konvoj vozil v podporo Trumpu, ki se je 19. septembra pojavil v študentskem kampusu Univerze v Elonu. V takratnem konvoju vozil so posamezniki na študente vpili rasistične opazke, slogane ter žalitve. Študentje so zato na petkovem protestu zahtevali, naj univerza zapre glavno avenijo za javnost in tako omogoči varno okolje za vse študente. 

Včeraj je britanski časnik Guardian objavil podatke o prisotnosti otrok v vzgojno-izobraževalnih ustanovah v času koronakrize. Podatki kažejo, da je pri otrocih s posebnimi potrebami in otrocih s prilagojenim učnim programom prisotnost pri pouku za približno 7 odstotkov manjša v primerjavi s preostalo populacijo učencev. Starši otrok opozarjajo, da je prav za te otroke fizična prisotnost pri pouku ključnega pomena. 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Društvo študentov psihologije Slovenije vabi na prireditve v sklopu projekta Družina, kako si, ki se bo odvijal med 8. in 15. oktobrom po spletni aplikaciji Zoom. Dogodki so povsem brezplačni, obvezna pa je predhodna prijava. Prijavnico najdete na strani projekta na Facebooku ali pa pišite na markocic.hana@gmail.com.

Študentsko filozofsko društvo v sklopu dogodka Filozofski maraton poziva vse zainteresirane k oddaji filozofskega prispevka na temo »Filozofija med duhom in naravo«. Z do 250 besed dolgim povzetkom se lahko prijavite do 11. oktobra, in sicer na naslov filozofskimaraton@gmail.com

Fundacija Študentski tolar je razpisala poziv za dodelitev nepovratne denarne pomoči študentom v stiski. Prosilci imajo za oddajo vloge čas do 30. novembra. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness