Vesti z ministrstva

Oddaja
23. 2. 2017 - 12.00

Za tokratno oddajo iz cikla o begunčkih smo pripravili intervju s Stanko Lunder Verlič, ki je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zadolžena za vključevanje otrok priseljencev v slovenski šolski sistem. Zanimalo nas je predvsem, kaj se je v zadnjih letih spremenilo na področju vključevanja otrok priseljencev v šolski sistem, pa tudi, kakšna znanja so potrebna človeku, ki mu na Ministrstvu zaupajo tako pomembno nalogo.

 

V njeni doktorski nalogi lahko preberemo, da ima kar nekaj praktičnih in precej teoretičnih izkušenj z migracijami in migranti, saj je za nekaj let tudi sama migrirala v tujino.  Kako je pristala na ministrstvu, na mestu, odgovornem za vključevanje otrok priseljencev v slovenski šolski sistem, in kako so izkušnje s šolskim sistemom v tujini primerljive s šolskim sistemom v Sloveniji, nam pove Stanka Lunder Verlič.

 

Izjava

 

 

Lunder Verlič razloži, kateri izobraževalni programi so bili vpeljani od tako imenovanega begunskega vala ter kako se prilagajajo izobraževalni programi za tujejezične otroke.

 

Izjava

 

V preteklosti smo že poznali večjezične, večkulturne in multikulturne šole, zato preseneča, da se za programe, ki se  jih predstavlja, zdi, da se ponovno izumljajo. Sogovorka razloži, kakšne so razlike med begunskimi šolami, ki smo jih pri nas poznali v začetku devetdesetih let, in sistemom izobraževanja, ki ga poznamo zdaj.

 

Izjava

 

Kako se spreminjajo normativi za sprejem otrok v dijaške domove in šolske prostore ter koliko je dodatno zaposlenih strokovnih delavcev, ravno tako razloži Lunder Verlič.

 

Izjava

 

V zadnjih letih je Ministrstvo v sodelovanju z drugimi organizacijami, instituti, šolami in strokovnimi delavci pripravilo nekaj zelo kvalitetnih programov za ozaveščanje javnosti o pomenu inkluzivne šole in družbe pa tudi za dodatno strokovno izobraževanje učiteljev. Izstopajoča projekta sta Le z drugimi smo ter Izzivi medkulturnega sobivanja. Vendar sta projekta petletna. Zanimalo nas je, kaj se bo zgodilo z dodatnimi izobraževanji ter osveščanjem javnosti, ko se bosta projekta zaključila, in kako se usposabljajo učitelji zdaj.

 

Izjava
 

 

Stanka Lunder Verlič razloži, da vendarle obstaja skupni program, za izobraževanje učiteljev in strokovnih delavcev.

Izjava

Ministrstvo torej pripravlja programe, spremlja dogajanje, skrbi za otroke in njihove tople obroke. Mi jim bomo verjeli, a jim bomo še vseeno gledali pod prste.

 

S Stanko sta sestankala Arne in Zala.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness