Premik v negibnosti

Premik v negibnosti

Oddaja
22. 12. 2015 - 7.30

Prejšnji teden je ravnatelj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo ali SŠOF, poslal staršem dijakov in dijakinj obvestilo, da bodo do nadaljnjega zaustavljene strokovne ekskurzije in mednarodne izmenjave v tujino zaradi nepredvidljivih varnostnih razmer v večini držav, kamor z dijaki odhajajo. Šola ne more zagotoviti varnega potovanja in noče prevzemati odgovornosti za morebitna tveganja. Dodal je še, da bodo z omenjenimi dejavnostmi nadaljevali takoj, ko se razmere umirijo, zagotovo pa tovrstne aktivnosti odpadejo v januarju, februarju in marcu. Izleti znotraj slovenskih meja bodo potekali normalno. Dijakinja 4. letnika SŠOF Nana Barborič Vesel je do sedaj s šolo obiskala Neapelj, Belgijo, Nizozemsko in Grčijo. Marca naj bi potekala tudi ekskurzija v Pariz in potovanje v Turčijo, vendar sta bili obe aktivnosti odpovedani. Nana je povedala več o svojem pogledu na ravnateljevo odločitev.

Izjava se nahaja v posnetku

Kakšen pa je bil sicer odziv dijakov?

Izjava se nahaja v posnetku

Vsi starši se z ravnateljevo odločitvijo ne strinjajo, čeprav so v manjšini. Irena Woelle, mati ene izmed dijakinj SŠOF, je v odgovoru na ravnateljevo obvestilo zapisala, da je to nepotrebno, pavšalno zastraševanje in omejevanje dostopa do znanja, ki ga dijakom nudijo ekskurzije, organizirane v okviru šole. Poudarila je izobraževalno funkcijo tovrstnih izletov in prikrajšanost dijakov in dijakinj, v primeru njihove ukinitve. Na ravnatelja je naslovila tudi vprašanje, na katere države in katere razmere se nanašajo ugotovitve o nevarnosti potovanj in kdo je avtor teh ugotovitev? Ravnatelj je odgovoril, da sta s tem predvsem mišljena odhoda v Rim in v Turčijo in da je ukrep začasen, velja namreč za časovno obdobje treh mesecev.

Kaj pa pravijo o tem državni organi in zavodi, ki urejajo dijaško-študentske izmenjave in ekskurzije? Sonja Mauser iz CMEPIUSa – Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, mi je povedala, da zavod ni izdal nobenega splošnega priporočila o ustavitvi ekskurzij in izmenjav v tujino. V centru obravnavajo zgolj prošnje posameznih študentov, ki po e-pošti izrazijo željo, da bi se radi vrnili domov zaradi občutka ogroženosti, pri čemer gre tukaj predvsem za študente, ki so na izmenjavi v Parizu. Izpostavila je tudi, da je ukinitev teh dejavnosti na SŠOF zgolj odločitev šole, ker je presodila, da trenutne razmere niso varne za ekskurzije.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pravi naslednje: »Glede trenutne situacije varnosti potovanj v tujino, je odgovornost tako na strani vodstva zavoda kot vsakega posameznika, da spremlja in upošteva nasvete in navodila Ministrstva za zunanje zadeve RS, ki javnost sproti obvešča o varnosti potovanj ter po potrebi tudi odsvetuje potovanja v tujino.« Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport torej ne daje posebnih navodil o potovanjih, posameznike in inštitucije usmerja na spletno stran Ministrstva za zunanje zadeve, ki prav tako ni izdalo nikakršnih lastnih direktiv ali priporočil glede ekskurzij v tujino. Ali kot so odgovorili na moje vprašanje: »Tovrstna potovanja Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje le v primerih, ko takšno sporočilo pošljejo oblasti v državi destinacije, kot so to v zadnjem primeru storile francoske oblasti po terorističnem napadu v Parizu.«

V Franciji sta zgornji in spodnji dom parlamenta podaljšala stanje izrednih razmer za nadaljnje tri mesece. Ob tem francoske oblasti šolam odsvetujejo izvajanje izletov, še posebej v Parizu in regiji Ile-de-France. Ministrstvo za zunanje zadeve to obvestilo prenaša na slovenske inštitucije in posameznike, napotene v Francijo, pri čemer svetujejo ažurno spremljanje medijskih poročanj, dosledno upoštevanje navodil in nasvetov lokalnih oblasti ter izogibanje množičnim shodom in protestom. Zakoni o podaljšanju izrednih razmer v Franciji zaostrujejo tudi pravila glede hišnega pripora, omogočajo prepoved organizacij, ki predstavljajo grožnjo javnemu redu in zaostrujejo nadzor nad tujimi borci. Ekskurzijo torej v prvi vrsti ogrožajo radikalizirani varnostni ukrepi in specialne enote, ki jih izvajajo. Te vam lahko onemogočijo dostop do ogledov, lahko pa si celo one ogledajo vas.  

Od kod torej izvira ravnateljeva pobuda po zaustavitvi vseh izletov izven Slovenije, če ni ukazov ali priporočil za to izdal nobeden izmed državnih organov, povezanih z urejanjem teh aktivnosti? Ravnatelj pravi, da se je za to odločil sam, saj je šola na ekskurzijah odgovorna za varnost dijakov. Ravnateljeva odločitev je le eden izmed odzivov, sproduciranih zaradi vsesplošnega občutka ogroženosti. Bolj kot nas ta občutek prežema, bolj verjetne se nam zdijo hipotetične nevarnosti na podlagi katerih se sprejemajo uradne direktive, kot so novela zakona o obrambi, uveljavitev izrednih razmer in prepoved ekskurzij na SŠOF. Vsi trije ukrepi naj bi bili omejeni na tri mesece, torej toliko časa kot strah potrebuje, da se poleže. Vendar vsi ti ukrepi zgolj krepijo prisotnost strahu, ki zopet napaja še večjo potrebo po zavarovanju. Stopnjevanje občutka ogroženosti vodi v nekakšno antinomijo, da se za zaščito svobode gibanja omejuje gibanje. Torej je potrebno dokso varnosti parati prav s paradoksalnostjo prej opisanega krožnega delovanja. Obramba naše svobode pred teroristi je prav omejevanje te svobode ali kot je rekla dijakinja na začetku oddaje: to je prav tisto, kar teroristi oziroma grožnja hoče. Begunci bežijo pred isto nevarnostjo zaradi katere jih sumimo in zapiramo meje, Turčija je prenevarna za dijaške izmenjave, primerna pa za začasno nastanitev 2 milijona beguncev. Z ograjo ščitimo Schengen tako da ga ukinemo.

S tem pa se ne razreši problem omejevanja gibanja, zato sem za nasvet poklical Movit, zavod za razvoj mobilnosti mladih, ki še razvija svoj odgovor na moje vprašanje, kako razvijati mobilnost v času zaostrenih razmer, ki temu očitno niso naklonjene. Zato ostanite na svojih mestih, don't Movit! Ne premikajte se, prej ali slej bomo dobili odgovor informacijskega središča zavoda. Če ne Movit pa Radia Študent.

Facebook stran:

https://www.facebook.com/jak.dijak

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness