Naključni mimoidoči

Audio file

Dragi poslušalci, drage poslušalke, ponovno pozdravljeni v oddaji Kaj pa Looneyverza. Tokrat smo spremljali predvolilni utrip, ki ga narekujejo bližajoče se študentske volitve.

Večina starejših študentov se takšnih dogodkov spominja predvsem po zastonj razdeljevanju hrane in alkoholnih pijač, za kar pa so mlajše generacije zaradi imperativa zdravega življenja in nezaželenosti tovrstnih praks v zadnjih nekaj letih prikrajšane. Vendar so malodane skoraj vse liste, ki se potegujejo za funkcije znotraj ŠOU, našle alternativne načine kupovanja glasov, pardon, prepričevanja študentskega volilnega telesa. Naj se pot začne z napevom, ki odzvanja po fakultetnih hodnikih in carskih žurkah:

(Izjava se nahaja v posnetku)

O študentskih volitvah obstaja dolga vrsta stereotipov. Naštejmo jih le nekaj; apatičnost volivcev, ki imajo popoln občutek nemoči, nonšalanca kandidatov, ki imajo sočasno mesijanske in manjvrednostne komplekse, neosveščenost študentske populacije o dogajanju tekom kampanje in še marsikaj. Študentske volitve so znane po svoji značilni formi, ki pogosto zažira samo vsebino in željo po seznanjenosti z nameni funkcionarjev.

Kot smo se seznanili na našem malem popotovanju mimo ljubljanskih fakultet in prostorov za zabavo, večina študentskih list še nima programa oziroma je tega izdala tik pred samimi volitvami. Tako v študentski predvolilni kampanji le poredko zasledimo kritične razprave, okrogle mize in vsebinske diskusije. Namesto tega je veliko bolj uveljavljen koncept organiziranja nizkocenovnih zabav in podpisovanja bodisi utopičnih bodisi nerelevantnih peticij. Vendar je vse to le buisiness as usual, povsem običajen modus operandi študentske politike. Prisluhnimo študentom, ki so z nami delili svoje neprecenljivo znanje in poglede na kandidatne liste:

(Izjava se nahaja v posnetku)

Strinjali smo se, da gre poznavalstvo velikega števila list z raznoraznih fakultet najverjetneje pripisati neskončnemu številu uradnih in neuradnih brucovanj, ki so jih omenjene liste organizirale tekom kampanje.

Po nekaj deset izprašanih naključnih študentov na čikpavzah je ekipa Looneyverze naletela na zlato. Naša snemalna naprava je namreč ujela redek glas študentov višjih letnikov, ki so svoj čas, vsaj bežno, posvetili tudi študentski politiki. V svojih odgovorih so eni izpostavili nekatera najbolj pereča protislovja, spet drugi le izrazili preproste želje. Začinjene in nadvse domiselne predloge ponujamo bodočim poslancem v premislek in se priporočamo za kakšen izlet do Portoroža, s kondomi ali brez:

(Izjava se nahaja v posnetku)

Po slišanem se je ekipa Looneyverze odločila, da razširi svoje raziskovanje študentskega javnega mnenja. Tako nas je pot zanesla na eno izmed glavnih predvolilnih žurk v Cirkusu. Že od daleč se je ponovno slišal napev buisiness as usual.

Po prvih nekaj sramežljivih momentih so se zabave željni študentski volivce precej razgovorili. Bolj ali manj tekoče, so nam povedali skoraj vse; od razlogov za svoj prihod na zabavo, do samega poznavanja organizatorjev žurke:

(Izjava se nahaja v posnetku)

Zanemarjeni in v kot potisnjeni študentje si poiščejo zavetje v soju luči in dimu prepovedanih substanc. Jah, bo že tako, da si preveč prizadevamo misliti in po nepotrebnem kurimo kalorije, medtem, ko bi lahko kurili kaj drugega. V zadnjih izdihljajih noči smo zaslišali glas in se odzvali mamljivemu vabilu:

(Izjava se nahaja v posnetku)

Na predvolilni šank sta zavila Erika in Martin.

Aktualno-politične oznake

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.