Arhitekt Uničenja 2.0

Oddaja
11. 1. 2019 - 14.00

Pretekli teden je v javnosti zaokrožilo pismo anonimnih študentov Fakultete za arhitekturo, v katerem so opozorili na izkoriščevalske prakse arhitekturnih birojev, kjer študentje zavoljo nabiranja prakse opravljajo v glavnem slabo plačano delo, včasih na črno, bojda včasih tudi zastonj. Pismo smo v ponedeljek objavili tudi na naši spletni strani.

Študentje arhitekture v pismu rektorju opozarjajo na prekarno pridobivanje delovnih izkušenj v času študija
 / 7. 1. 2019

Zadeva je še precej sveža. Pismo je bilo naslovljeno na več naslovov, med drugim na rektorja univerze Papiča, na Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije in na dekanat Fakultete za arhitekturo. Omenjeni naslovniki v času pisanja te oddaje še niso objavili svojih izjav, prav tako jih še nismo pridobili - na Fakulteti za arhitekturo so izrecno povedali, da izjav ne dajejo, pričakujemo pa, da bomo tudi od naštetih akterjev prejeli več informacij prihodnji teden in bomo tudi takrat poročali o tematiki. Za zdaj so svoje skupno stališče objavili pri Študentski organizaciji Slovenije in Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani - med drugim ga boste našli na naši spletni strani -, mi pa smo se pogovarjali z Urošem Mikanovičem, svetnikom v Študentskem svetu Fakultete za arhitekturo.

Pogovor smo začeli z vprašanjem, koliko časa je problem že obstajal, preden je bil v omenjenem pismu prikazan tudi očem javnosti.

Izjava

Zanimalo nas je, ali ima sogovorec še kakšen komentar k anonimnemu pismu študentov.

Izjava

Mikanovič nam je povedal, da je treba navedbe pisma razumeti ne samo kot posamezne primere izkoriščanja, pač pa kot strukturni problem.

Izjava

Nekateri viri, ki so želeli ostati anonimni, so nam namignili, da obstajajo na fakulteti tudi druge anomalije. Med drugim naj bi obstajal problem s tehničnimi sodelavci, katerih delo naj bi bilo neurejeno in predvsem podplačano. Tudi drugače so vsaj v preteklosti na Fakulteti za arhitekturo že obstajali določeni problemi z urejanjem delovnih razmerij. Citiramo skupno izjavo ŠOS in ŠOULJ: “Tudi na FA UL so po podatkih ERAR izplačali skoraj 2 milijona evrov preko avtorskih pogodb, največ decembra 2013, ko je bilo izplačanih 100.000 evrov v enem mesecu. Te transakcije so se prenehale z afero avtorskih honorarjev, zaradi katere je odstopila tudi ministrica Stanka Setnikar Cankar.” Mikanoviča smo vprašali, kako komentira navedbe. Opozoriti moramo, da gre pri omenjenih navedbah za nepreverjene informacije in da moramo, preden o njih sodimo, počakati na izjave vodstva fakultete.

Izjava

Poleg omenjenih navedb smo od določenih anonimnih virov prejeli tudi namige, da naj bi imeli včasih občutek, da jih program fakultete bolj kot za samostojne arhitekte usposablja za risarje - tudi ta informacija ni preverjena in ker fakulteta v času oddaje ni dajala izjav, informacije ne moremo preveriti pri samem vodstvu.

Izjava

V nadaljevanju pogovora z Mikanovičem nas je zanimalo, kako on sam vidi nadaljnje korake, ki bi vodili do razrešitve problemov, na katere opozarjajo študentje.

Izjava

Zanimalo nas je tudi, kako - glede na to, da izjav s strani fakultete še nismo prejeli - gledajo na izpostavljene probleme profesorji fakultete in vodstvo.

Izjava

Glede sodelovanja gospodarstva in šolstva so v skupni izjavi ŠOS in ŠOULJ zapisali, citiramo: “Fakultete in univerze se očitno pretirano ne ukvarjajo s konkurenčnimi klavzulami ter prepovedmi tovrstnega dela ali iskanjem načinov, kako bi te dejavnosti opravljale fakultete same, preko lastnih inštitutov in laboratorijev. Take prakse smo v preteklosti lahko zaznali tudi pri najvišjih predstavnikih Univerze v Ljubljani. Prejemniki honorarjev iz tržnih sredstev pa so bili v preteklosti poleg zaposlenih tudi številni ključni akterji univerzitetnega okolja.”

Glede na izpostavljene probleme, ki se zdijo strukturni in za katere je videti, kot da izhajajo iz vdora trga na polje univerzitetne izobrazbe, nas zanima, kako povezovanje birojev in študija komentira Mikanovič.

Izjava

Če za zdaj zaključimo s to temo - zdi se, da se bomo k njej še vrnili - lahko omenimo, da gre pri tej situaciji za obstoj nekaj očitnih problemov in nekaj potencialnih problemov, katerih obstoja in razsežnosti za zdaj še ne moremo ali ne smemo komentirati. Zdi pa se jasno, da na Fakulteti za arhitekturo in širše na trgu delovne sile v arhitekturni stroki obstajajo strukturni problemi, zaradi katerih trpijo predvsem študentje in posredno tudi delavci - upamo, da se bodo te težave v prihodnje razrešile. Več pa prihodnjič!

___________________________________________________

Povezava do izjave ŠOS/ŠOULJ: http://www.studentska-org.si/nedopustne-prakse-izkoriscanja-studentov/

 

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness