Kaj pa študentski domovi?

Oddaja
12. 4. 2019 - 14.00

Študente in dijake, ki bivajo v študentskih domovih Univerze na Primorskem in v dijaškem domu v Portorožu letos poleti ponovno izseljujejo. Pogodbo o bivanju imajo podpisano za deset mesecev, za julij in avgust pa morajo podpisati aneks. Problem je, da je podaljšanje bivanja poleti pogojeno. Študentski domovi Univerze na Primorskem navajajo naslednje potencialne razloge za podaljšanje bivanja: opravljanje obvezne študijske prakse, pisanje diplomske naloge ali zaključnega projekta, zdravstvene težave ali socialne težave - kar vključuje tudi študente, ki morajo delati, da si pokrijejo stroške študija.

Razlog za izselitev je preprost. Študentski domovi Univerze na Primorskem od 1. julija do 31. avgusta ponujajo turistične nočitve pod imenom Hostel Port, kjer ponujajo cene od 39 pa do 82 evrov na noč, če prenočite le enkrat, kar je mnogo več kot plačujejo študentje. Študentje torej izgubljajo prenočišča zaradi zaslužka študentskih domov. Ideja tovrstne organizacije sicer ni nova: ljubljanski protesti junija 1968, o katerih smo toliko pisali lani in ki so botrovali nastanku Radia Študent, so se začeli, ker se je pojavila podobna ideja o poletni izselitvi, da bi domovi v Rožni dolini delovali kot hostel.

Na situacijo so se odzvali pri Študentski organizaciji Slovenije, krajše ŠOS. Opozarjajo, da je praksa nezakonita, posebej pa poudarjajo, da so podobne težave reševali že lani, ko so taisti študentski domovi počeli isto. Lani naj bi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na poziv ŠOS obljubilo, da bodo Študentski domovi Univerze na Primorskem spoštovali zakon in prenehali s turističnimi aktivnosti, vendar letos počno isto. Pogovarjali smo se s Klemnom Peranom, predsednikom ŠOS.

Izjava

 

Prejeli smo dopis, ki ga je Stojan Sorčan, generalni direktor Direktorata za visoko šolstvo, septembra lani poslal Študentskim domovom Univerze na Primorskem, ki ga bomo tudi objavili na spletni strani. V dopisu piše, da ministrstvo prakso prepoznava kot nelegitimno in študentske domove poziva, citiramo: “da uredite podpisovanje pogodb za subvencionirano bivanje skladno z navedeno   zakonodajo. Študentu, ki mu je izdaja pozitivna odločba o pravici   do subvencioniranega bivanja, mu ta pravica pripada za čas študijskega leta in sicer od 1. 10. do 30. 9., torej za čas 12 mesecev.” Konec citata.

Omenjen dopis omenja, da je ministrstvo že aprila 2018 vsem študentskim in dijaškim domovom poslalo zahtevo, da prenehajo s tovrstnimi praksami in 10-mesečne pogodbe aneksirajo v 12-mesečne. Študentski domovi Univerze na Primorskem so to storili, vendar so sami določili pogoje aneksa. Ministrstvo dovoljuje turistično aktivnost med poletjem, če se študentje sami odločijo, da poleti ne bodo bivali v domu, študentski domovi jim pri tem ne smejo postavljati pogojev.

Četudi so postavljeni štirje pogoji dokaj široki, je ukrep še vedno problematičen. Gre za kršenje pravic, ki študentom zakonsko omogočene in niso nikjer pogojene z “dobrim praktičnim razlogom, da študent biva v domu vseh 12 mesecev”, hkrati pa se ustvarja nevaren precedens. Če se dopusti, da se dobrobit in interes študentov postavi na stranski tir, lahko zelo hitro pride do dodatnih profitabilnih ukrepov, pri čemer ne smemo pozabiti, da so subvencionirani študentski domovi javna dobrina in ne zasebna institucija, ki bi primarno zasledovala dobiček. Tudi pri ŠOS-u so podobnega mnenja, komentira Peran.

Izjava

 

Kako naprej? Peran naslavlja predvsem ministrstvo.

Izjava

 

Poskusili smo kontaktirati Študentske domove Univerze na Primorskem, ki pa nam niso podali izjave. Zanimivo bo slišati, kako se odzivajo na obtožbe. Če se bodo odzvali v prihodnjih dneh, bomo njihov odziv objavili na spletni strani oziroma ga vključili v naslednje oddaje s to tematiko.

Pomembno pa je poudariti, da ta primer ni osamljen, pač pa zelo simptomatski. Podobne, a vendar drugačne probleme imajo v Ljubljani študentje, ki stanujejo v Akademskem

Akademski Kolegij
 / 8. 2. 2019
kolegiju, o čemer smo že poročali, konec koncev pa obstajajo vsesplošni problemi s študentskimi bivališči: bivalnih prostorov je premalo in so velikokrat dokaj klavrne kvalitete. Očitno je, da se mora načeti pogovor o sistemskih rešitvah bivanjskega problema študentov - kar pa konec koncev ponavljamo že več let brez haska.

______________________________

Dodajamo navedena dokumenta: dopis Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter vlogo za aneks Študentskih domov Univerze na Primorskem. Dodajamo tudi povezavo do spletne strani turistične ponudbe študentskih domov in povezavo do izjave ŠOS.

dopis-UP-pogodbe_P.pdf

Vloga za aneks - julij in avgust 2019.pdf

https://www.sd.upr.si/turizem/hostel_port/

http://www.studentska-org.si/nezakonito-prisilno-izseljevanje-studentov-na-primorskem-iz-studentskih-domov/?fbclid=IwAR3fA-CiZ_dFnGfq4Wu2wb51Iaq9HMFEFyiLo0bgy_YiT_EbDUOZSwu-fVI

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.