Kaj pa dijaške postelje?

Kaj pa dijaške postelje?

Oddaja
13. 9. 2019 - 14.00

V zadnjih mesecih na valovih Radia Študent v oddajah univerzitetne redakcije redno poročamo o platformi “Kje bomo pa jutri spali?”, skupini študentk in študentov, ki opozarja na naraščajočo stanovanjsko krizo, pomanjkanje postelj v študentskih domovih in neobvladljive razmere na nepremičninskem trgu.

V današnji oddaji Kaj pa univerza? smo pozornost preusmerili na dijaške domove. Nekaj informacij sta nam posredovala ravnateljica Dijaškega doma Lizike Jančar Bojana Peruš Marušič in vršilec dolžnosti ravnatelja Dijaškega in študentskega doma Koper Vladimir Mikac. Nujno potrebno prenovo, ki se je letos poleti zgodila v dijaškem domu v Mariboru, nam opiše ravnateljica.

IZJAVA

Razloge za prenovo Dijaškega in študentskega doma Koper poda Vladimir Mikac, vršilec dolžnosti ravnatelja doma.

IZJAVA

Sicer v Dijaškem domu Lizike Jančar vsako leto obnavljajo posamezne sobe, saj se potrebe dijakinj in dijakov spreminjajo. Več o tem Peruš:

IZJAVA

Manjše število postelj naj bi še vedno zadostovalo za bivanje vseh zainteresiranih dijakinj in dijakov, predvideva Peruš.

IZJAVA

Tudi v Kopru se število dijakinj in dijakov povečuje. O tem ponovno Mikac.

IZJAVA

Število dijakinj in dijakov, ki se prijavljajo za bivanje v dijaških domovih, je danes sicer nižje kot pred nekaj desetletji, zato tudi koprski dijaški dom danes bivanje omogoča še študentkam in študentom, ki se, kot v Ljubljani, soočajo s pomanjkanjem sprejemljivih najemnin pri zasebnikih.

IZJAVA

Še vedno pa imajo prednost srednješolke in srednješolci.

IZJAVA

Mikac predstavi še posledice razvoja Univerze na Primorskem.

IZJAVA

Dijaški dom Lizike Jančar pa je do nedavnega bivanje omogočal zgolj dekletom. Peruš oriše spolno shemo doma in prenovo prostora, namenjenega dijakom.

IZJAVA

Peruš izpostavi še aktivnosti, ki jih dijakinjam in dijakom omogoča dijaški dom.

IZJAVA

Za konec Peruš opiše še način in vire financiranja prenove.

IZJAVA

Dijaški dom Lizike Jančar je pred prenovo, ki se je začela junija in je vredna 1,6 milijona evrov, ponujal dvomljive pogoje bivanja. Okna so slabo tesnila, stropovi so zamakali, mraza pa ni moglo pregnati niti pomanjkljivo ogrevanje. Po prenovi bodo tudi v tem domu prihranili; cena ogrevanja, ki je do sedaj znašala okoli 70 000 evrov, se bo znižala na 30 000 evrov letno.

Ključni cilj ravnateljice in zaposlenih je bil s prenovo zagotoviti prijetnejše bivalne pogoje za dijakinje in dijake. Bivanje dijakov v dijaških domovih je sicer urejeno s Pravilnikom o bivanju v dijaških domovih, saj mora ta: zagotavljati bivanje in vzgojo dijakov v skladu s standardi bivanja in vzgojnim programom, določiti domska pravila in sodelovati s starši dijakinje ali dijaka ter šolo, v kateri se dijak ali dijakinja izobražuje.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness