Končno konstituiran študentski svet UL

Oddaja
9. 4. 2021 - 16.00

V današnji oddaji Kaj pa univerza bomo v luči prve konstitutivne seje Študentskega sveta Univerze v Ljubljani, v nadaljevanju ŠS UL, osvetlili dogajanje v študentskem svetu. Letos je, za razliko od lani, študentskemu svetu uspelo izvoliti celotno predsedstvo, ki ga sestavljajo: predsednik, dva podpredsednika ter tajnik. Že ob hitrem pregledu spletne strani ŠS UL lahko pod zavihkom vodstvo v dokumentu Arhiv opazimo, da med navedenimi predsedstvi mandat za obdobje 2019-2020 ostaja prazen. 

V prejšnjem mandatu sta na mesto predsedstva kandidirali dve skupini: v prvi skupini je za predsednico kandidirala Laura Koudela s Fakultete za družbene vede, v drugi pa Žiga Hrovat s Pravne fakultete. Ker nihče od kandidatov ni dobil dovolj glasov, se je odvil drugi krog volitev, ki je volitve razvlekel na celoten mandat. V drugi krog sta bila izvoljena le kandidata za mesto podpredsednika: Anka Uršič z Medicinske fakultete in Žan Pirc s Fakultete za strojništvo. Naknadno je bil na mesto tajnika izvoljen Nejc Donaval s Fakultete za šport. Predsedniško mesto je tako ostalo prazno, funkcijo predsednice pa je po tretjem odstavku devetega člena poslovnika ŠS UL, ki določa, da mandat članov predsedstva traja eno leto oziroma do izvolitve novega predsednika, opravljala Laura Koudela. 

Študentski sveti UL imajo nove izvoljence
 / 14. 2. 2021
Ob povedanem se nam upravičeno poraja vprašanje, zakaj študentskemu svetu v celem mandatu ni uspelo izvoliti predsednice ali predsednika. Znano je namreč, da se na nekaterih fakultetah študentski sveti prepletajo s študentskimi organizacijami. Delovanje teh pa nazorno prikažejo seje študentskega zbora ŠOU. Očitno je, da sta v ospredju dve poslanski skupini: Modro za študente in skupina Povezani, ki sta v obliki študentskih organizacij nekaterih fakultet zgolj formalno ločeni od študentskega sveta. Na nekaterih fakultetah je namreč obvladovanje študentskega sveta in tutorskega sistema zgolj sredstvo za obvladovanje mest v študentskih organizacijah. Na tem mestu naj spomnimo, da je na Fakulteti za družbene vede do letos študentski svet pretežno obvladovala skupina Modro za študente. 

Vrnimo se k preteklemu mandatnemu obdobju študentskega sveta UL. Če želimo dostopati do zapisnikov preteklih sej, se nam na ekranu izpiše, da na podstrani trenutno ni vsebin, zato se študentje in študentke brez dodatnih naporov in pomoči informacijskega pooblaščenca ne moremo seznaniti z delovanjem našega predstavniškega telesa. K neimenovanju predsedstva so morebiti prispevale prav seje, saj so bile te večkrat odpovedane, nesklepčne ali celo prekinjene. Na eni izmed sej je med drugim prišlo do napačno razglašenih rezultatov prvega kroga volitev, s katerimi bi se, če ne bi prišlo do ugovora, v naslednji krog uvrstila druga sestava predsedstva.

Prav tako je vprašljiva dostopnost sej. Kot novinarji univerzitetne redakcije smo se seje, z dovoljenjem Laure Koudele, sicer lahko udeležili, a je nismo smeli snemati ali kako drugače prenašati. Študentski svet univerze je v nekaterih pogledih pomembnejši od študentske organizacije, saj naj bi primarno omogočal sodelovanje študentov v organih in delovnih telesih univerze in njenih članic ter zagovarjal pravice in dolžnosti študentov, zato bi bilo smiselno seje pretočno predvajati na študentom dostopnih kanalih. Glede na to, da je, ali bi moralo biti, delovanje študentske organizacije in študentskega sveta javno, bi se ob predpostavki, da se dele seje z osebnimi podatki uvrsti na zadnjo točko ali kako drugače postavi v obravnavo izven prenosa, seje lahko prenašale na enak način kot seje študentskega zbora ŠOU. Naivno je namreč pričakovati, da bodo študentje in študentke sami od sebe izbrskali informacije o sklicu sej ter prosili za dostop.

Kaj pa se dogaja zdaj? V četrtek, 1. aprila, je potekala konstitutivna seja študentskega sveta Univerze v Ljubljani, na kateri je bil na mesto predsednika za to mandatno obdobje izvoljen edini kandidat Grega Rudolf. Kandidat je v svoji predstavitvi povedal, da je študent drugega letnika magistrskega študija na Fakulteti za upravo in da na mesto predsednika kandidira z veliko izkušnjami na področju študentskega predstavništva. 

Nadalje je predstavil svoj program, ki ga je razdelil v štiri točke. V prvem planu je poudaril sodelovanje, saj se mu zdi, da je ŠS UL še vedno razdvojen. S tega vidika se želi vrniti k homogenosti. Kandidat, sicer bivši član organizacije FUL POVEZANI, je dodal, da se mu zdi prav, da so kot svetniki in svetnice v povezovanju nevtralni, torej da niso kako drugače povezani z drugimi organi. Prav tako pomembno se mu zdi, da so, citiramo: “jasni in glasni do kakršnekoli problematike študentstva”. Ob tem je poudaril, da prek svojega dela pri informacijski pooblaščenki brani tako pravico do transparentnosti kot do zasebnosti. Za zagotavljanje večje transparentnosti napoveduje, da bodo zapisniki sej v tem mandatnem obdobju redno objavljeni na spletni strani.

V programu se je Rudolf dotaknil tudi epidemije in položaja študentov na univerzi. Izpostavil je, da bi bilo treba na članicah univerze narediti analizo in tako ugotoviti prednosti in slabosti študija na daljavo. Nadalje je izpostavil problematiko diskriminacije in nadlegovanja študentk in študentov v akademskem prostoru. Želi, da bi se pravica do varnega in zdravega okolja z dodatnim členom prenesla v statut UL, članice pa bi v ta namen zaposlile dodatno osebo, ki bi skrbela za varstvo študentov in študentk pred diskriminacijo, nadlegovanjem in podobnimi problemi. 

Na vprašanje Nine Fricelj, predstavnice študentskega sveta Pedagoške fakultete, o tem, kako si bo kot predsednik prizadeval za nepristranske odnose s ŠOU, glede na to, da je bil sam član organizacije FUL POVEZANI, ob tem pa je pred dvema letoma kandidiral tudi v upravni odbor ŠOU, je Rudolf v zagovor dejal, da je njegova fakulteta pač majhna in da se, če želiš biti aktiven, moraš vključiti v že obstoječo študentsko organizacijo. Dodal je, da sta študentska organizacija in študentski svet tesno povezana, saj je premalo študentov, da bi bilo lahko drugače. Zaključil je z mislijo, da s povezovanjem študentske organizacije in študentskega sveta ni nič narobe, ne smeta pa si, citiramo: “skakati v zelje”. 

Glasovanje je zaradi epidemioloških razmer potekalo prek spletnega sistema Simply Voting. S sedemintridesetimi glasovi od skupno šestinštiridesetih predstavnikov je bil na mesto predsednika ŠS UL za to mandatno obdobje izvoljen Grega Rudolf, na podpredsedniško mesto sta bila izvoljena Tanja Kobal z Biotehniške fakultete in Nejc Donaval s Fakultete za šport, kot tajnik pa Gorazd Levičnik z Zdravstvene fakultete. 

O delovanju študentskega sveta v novi sestavi, ki bo po besedah novoizvoljenega predsednika Grega Rudolfa deloval jasno in glasno, bomo v oddajah redakcije še poročali. 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.