Zaprtje Yale-NUS

Oddaja
12. 9. 2021 - 16.00

FOTO: Odprtje Yale-NUS (video).

 

V petek, 27. avgusta, je Nacionalna singapurska univerza, krajše NUS, unilateralno naznanila, da se zapira Yale-NUS. Opomba uredništva: Yale-NUS je bil skupen projekt ameriške univerze Yale in NUS, šlo je za kampus in manjšo univerzo, v celoti posvečeno družboslovju in humanistiki. 

 

Študenti so dan pred novico izvedeli, da bo naslednji dan potekala tiskovna konferenca, o zaprtju so bili obveščeni v petek dopoldan, čeprav jih je večina za zaprtje izvedela preko medijev, ki so že bili obveščeni. Yale-NUS se bo združil s še enim delom Nacionalne singapurske univerze, z University Scholars Programme, krajše USP. Gre le za zadnjo od več združitev v že več let trajajočem procesu.

 

Tri poante. Prvič, zaprtje Yale-NUS in združevanje različnih univerz in fakultet dobro pokaže na netransparentnost vodstva univerze, ki v postopek odločanja ni vključila nobenega od pomembnih deležnikov. Predsednik Yale-NUS, Tan Tai Yong, je javno povedal, da mu je bilo zaprtje kampusa predstavljeno kot fait accompli, že zaključeno dejanje. Vodstvo Yale-NUS v postopku ni sodelovalo. Vodstvo nacionalne univerze še zdaj ne odgovarja na vprašanja študentov ali njihovih staršev.

 

Vodstvo nacionalne univerze se prav tako ni udeležilo konference o zaprtju in je razlago novice prepustilo vodstvu Yale-NUS, ki, kot rečeno, pri zaprtju ni sodelovalo. Načrti za novo fakulteto oziroma univerzo, priznava predsednik nacionalne univerze, Tan Eng Chye, v resnici še ne obstajajo, odbori, ki jih bodo zarisali, še ne obstajajo. Nacionalna univerza predvideva, da bo prvo generacijo študentov na novo, združeno fakulteto vpisala naslednje leto, toda v resnici se ne ve, kako bo ta fakulteta ali univerza sploh izgledala, kako bo delovala.

 

Končno, zaprtje ni inkluzivno. Študenti so že morali plačati šolnine za prvi semester – katerih vračilo ni mogoče – do istega petka, 27. avgusta. Niso bili obveščeni o dogovoru med Yale in NUS, prav tako niso bili obveščeni o zaprtju – oziroma so bili obveščeni šele po vpisu, po skoraj mesecu dni predavanj.

 

Komentar je pripravil anonimni član študentske iniciative za ohranitev Yale-NUS. Prevajal je Matija Pušnik.

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness