Študentski obvestilnik

Oddaja

Pozdravljene in pozdravljeni v novem tednu, ki ga univerzitetna redakcija pospremlja s študentskim obvestilnikom. Ta bo odslej v posluh ponudil tudi kakšno novičko s področja vzgoje in izobraževanja iz prejšnjega tedna.

V torek je odstopilo 16 članov delovne skupine za pripravo nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje od 2023 do 2033, ki pripravlja nacionalni načrt, ki bi služil kot podlaga za sistemske rešitve in spremembe šolskega kurikula. Odločitev za odstop so sprejeli po tem, ko je minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda v javno obravnavo poslal predlog spremembe zakona o osnovni šoli, v katerega delovna skupina ni bila vključena. V pismu so člani delovne skupine izpostavili, da njihovo delo nima smisla, če, citiramo: » ... na ministrstvu očitno deluje vzporedna struktura, ki se je že odločila, kakšne konkretne sistemske spremembe in ukrepe je odločena uveljaviti.« Konec citata. Menijo, da je predlog nedodelan in da pristop ministrstva zanemarja tudi učinke predlaganih sprememb na izobraževalni sistem kot celoto.  

Kaj pa lahko študentke in študentje poleg učenja za izpite počnete v tem tednu?

Z današnjim dnem se začenja 8. teden Kemijskega inštituta. Raziskovalna ustanova bo v tem tednu gostila različna predavanja, okrogle mize, delavnice in dokumentarni film, ki bodo tematizirali vprašanja s področij znanosti in umetne inteligence. Dogodki so odprti tako za strokovno kot za širšo javnost, med tednom pa bo mogoče pokukati v laboratorije inštituta in se seznaniti z življenjem raziskovalk in raziskovalcev. Več o programu in posameznih dogodkih v tem tednu si lahko preberete na spletni strani Kemijskega inštituta

Prav tako danes se na ZRC SAZU začenja 14. Grošljev simpozij, ki bo potekal vse do 8. junija. Tema letošnjega simpozija so otroci oziroma otroštvo v antiki. Predavatelji in predavateljice bodo med drugim govorili o pediatriji v antiki, motivu dojenja od mita o Romulu in Remu do aleksandrink, otroških vladarjih in materialnih virih, kot so igrače.

V sredo, 7. junija, ob 11. uri bo potekal posvet Pasti digitalizacije v vzgoji in izobraževanju. Povod za posvet predstavlja opredelitev digitalizacije kot ene izmed prednostnih nalog ministra za vzgojo in izobraževanje. Govorke in govorci z različnih področij in institucij bodo na posvetu osvetlili nekatere dileme in vprašanja, ki se pojavljajo na področju digitalizacije vzgojno-izobraževalnega sistema. Dogodek bo potekal v konferenčni sobi Pedagoškega inštituta, mogoča pa bo tudi udeležba preko zoom platforme – povezavo do srečanja lahko najdete na spletni strani inštituta. Več o dogodku boste lahko slišali tudi v četrtkovi oddaji Kaj pa univerza

Prav tako v sredo bo v Knjižnici Otona Župančiča ob 18. uri potekala še ena v vrsti okroglih miz na temo starizma, tokrat z naslovom Najprej brez predsodkov: Kako se boriti proti starostni diskriminaciji v vseh starostnih skupinah. Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik, sociologinja Mateja Sedmak in filozofinja Tina Bilban bodo razpravljali o stereotipih, predsodkih in diskriminaciji, ki so jih stari in mladi ljudje deležni v različnih sferah vsakdanjega življenja, ter o posledicah in preprečevanju starizma. 

V četrtek, 8. junija, se bo 11.15 v Veliki dvorani fakultete za družbene vede začel panel Kaj pomeni pridobitev projekta Evropskega raziskovalnega sveta za razvoj kariere ter kako prispeva k napredku raziskav in znanja? Na dogodku, ki ga organizira ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, bo ob obisku predsednice Evropskega raziskovalnega sveta svoje izkušnje predstavilo šest prejemnic in prejemnikov tega projekta. Za obisk dogodka se je treba predhodno prijaviti, povezavo do prijavnega obrazca pa najdete na Facebook strani dogodka.

V četrtek ob 17. uri bo na fakulteti za arhitekturo potekala otvoritev razstave Krasni nori svet, na kateri si boste lahko ogledali, kako si študentke in študenti arhitekture in urbanizma zamišljajo projekte v sedanjem svetu in v njegovi negotovi prihodnosti. Otvoritveni slovesnosti in podelitvi nagrade Zlata jagoda za najboljšo seminarsko razstavo bo sledil koncert glasbenega dvojca RotorMotor. Če si razstave ne utegnete ogledati v četrtek, lahko to storite do 29. junija.

Prav tako v četrtek bo na PLAC-u ob 18.30 potekalo predavanje Nejca Kralja z naslovom Nastanek sovjetskega planskega modela. Na predavanju, ki ga organizira Inštitut za delavske študije, bo govora o teoretskih in ekonomskih zastavkih, ki so vplivali na razvoj sovjetskega tipa planskega gospodarstva, o zasnovi različnih modelov planov od leta 1920 naprej ter o poteku in uspešnosti izvajanja prve petletke in njenem vplivu na nadaljnje plane. 

Še isti dan pa bo ob 19. uri v atriju Galerije ŠKUC potekal Pogovor o pisanju in prevajanju feminističnih študij. V pogovoru bodo avtorice in prevajalke feministične znanstvene in strokovne literature reflektirale vzgibe za svoje delo ter težave, s katerimi so se soočale med pisanjem oziroma prevajanjem feminističnih študij, razpravljale pa bodo tudi o spolni neenakosti v svojem poklicu ter o soočanju z njo. Pred pogovorom se lahko ustavite še v Knjižnici pod krošnjami na vrtu Galerije ŠKUC, kjer si lahko preberete kakšen pasus iz ponujene izbrane feministične literature.

V petek, 9. junija, bo med 14. in 19. uro na Kongresnem trgu potekal dogodek Univerza zdravja: skupaj za zdravo družbo, s katerim skuša Univerza v Ljubljani študentsko populacijo ozaveščati o preventivnih aktivnostih za zdravje in jo spodbuditi h karseda zdravem življenjskem slogu. Na dogodku lahko obiščete stojnice nekaterih članic Univerze v Ljubljani, Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani in raznih nevladnih organizacij, ki bodo poskrbeli za zanimive aktivnosti, namenjene pridobivanju vpogleda v svoje zdravstveno stanje ter prejemanju nasvetov za izboljšanje počutja. 

Še do petka se lahko prijavite na poziv za denarno pomoč študentom v stiski v višini 200 evrov, ki ga razpisuje fundacija Študentski tolar v sodelovanju s Škisovo tržnico. Podrobnosti najdete na spletni strani Študentskega tolarja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness