Študentski obvestilnik

Oddaja
21. 8. 2023 - 16.00

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je visokošolskim zavodom poslalo usmeritve za prilagojeno opravljanje študijskih obveznosti zaradi poplav, ki so na začetku meseca prizadele velik del Slovenije. Na Univerzi v Mariboru bodo omogočili prošnjo za vpis v višji letnik brez opravljenih obveznosti, prizadetost v poplavah in pomoč pri odpravljanju posledic pa so uvrstili med razloge za izjemno napredovanje v višji letnik oziroma ponavljanje letnika. Univerza v Ljubljani je članice obvestila, da lahko študentkam in študentom omogočijo podaljšanje študentskega statusa oziroma ponavljanje letnika ter spremenijo minimalno število doseženih kreditnih točk, ki še omogočajo vpis v višji letnik. Vpis v študijske programe lahko podaljšajo do 30. oktobra. Obe univerzi sta svoje članice seznanili tudi z možnostjo podaljšanja izpitnega obdobja in dodatnih izpitnih rokov. Tudi na Univerzi na Primorskem so zaradi poplav sprejeli določene prilagoditve, vendar pa študentske prošnje obravnavajo individualno.

Zaradi poplav se je podaljšal tudi rok za oddajo prošnje za sprejem in podaljšanje bivanja v študentskih in dijaških domovih ter pri zasebnikih, in sicer do vključno 23. avgusta. Študentke, ki so jih prizadele poplave, so upravičene tudi do dodatnih 100 točk, kar pomeni, da se uvrstijo višje na čakalni listi. Če so prošnjo za sprejem ali podaljšanje bivanja že oddale, se lahko obrnejo na pristojno pisarno za študentske domove in prošnjo dopolnijo.

 

Tudi letos so starši prvošolk in prvošolcev upravičeni do enega dne izrednega plačanega dopusta, ki jim omogoča, da otroke spremijo v šolo. Do prostega dne sta upravičena oba starša, a je zanj treba delodajalca zaprositi in predložiti dokumentacijo, ki dokazuje, da gre otrok res v prvi razred.

Dijaška organizacija Slovenije je na Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Odbor za izobraževanje, znanost in mladino naslovila poziv k zagotovitvi obveznih učbeniških skladov v vseh srednjih šolah. DOS je opozorila, da v nasprotju z osnovnimi šolami srednje šole dijakinjam niso primorane zagotoviti učbenikov v skladih. Predvsem dijakinje poklicnih in strokovnih šol morajo tako za učna gradiva plačati same, saj se, kot pravijo na DOS-u, šolam ne splača kupiti učbenikov za programe z manj dijaki. DOS se to zdi nesprejemljivo, glede na to, da naj bi Slovenija za vse zagotavljala brezplačen šolski sistem. Ministrstvo se je odzvalo s pojasnilom, da profesorji na nekaterih programih zaradi določenih specifik učbenikov ne uporabljajo, pač pa letno posodabljajo učna gradiva, v teh primerih pa učbeniškega sklada ni možno zagotoviti. Učbeniške sklade na ministrstvu podpirajo tam, kjer so mogoči, niso se pa zavzeli za obvezo, ki bi brezplačna učna gradiva zagotavljala vsem dijakinjam in dijakom. 

 

 

17. avgusta je na dopisni seji vlada iz upravnega odbora Pedagoškega inštituta razrešila Stojana Sorčana in na njegovo mesto imenovala Tomaža Boha, vršilca dolžnosti generalnega direktorja z direktorata za znanost in inovacije. Na seji je sprejela tudi akcijski načrt za ozelenitev javne izobraževalne in raziskovalne infrastrukture do leta 2030, katerega cilj naj bi bil vlaganje v varčnejši, nizkoogljičen in energijsko učinkovit stavbni fond. 

 

Danes, 21. avgusta, se je začel drugi prijavni rok za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študije, ki bo potekal do 25. avgusta preko portala eVŠ. Obvestila o tem, ali so sprejete, bodo bodoče študentke dobile do 22. septembra.

 

Danes se je na Fakulteti za družbene vede začela Mednarodna poletna šola politične ekologije, ki traja do petka. Letošnji program je osredotočen na vprašanje, kako zeleni prehod oziroma ukrepi za zaščito okolja in podnebja, ki so že bili ali bodo sprejeti, prinašajo poglabljanje družbene neenakosti. Prijave so že zaprte, vendar se lahko zainteresirane posameznice za brezplačno udeležbo zglasijo na info točki v pritličju fakultete. 

 

Od 24. do 26. avgusta bo Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani gostila mednarodni večdisciplinarni simpozij Zvok in glasba v doživljanju dojenčkov, malčkov in ranljivih skupin. Strokovnjakinje s področij antropologije, etnologije, muzikologije, psihologije in sociologije bodo razložile vpliv glasbe in avdio vsebin na ljudi v ključnih razvojnih stadijih in ter na ranljive skupine, kot so trajno bolni otroci in odrasli, osebe z čustvenimi in vedenjskimi motnjami, nosečnice in depriviligirane osebe. Program si lahko ogledate na spletni strani Akademije za Glasbo.

 

Med 28. in 31. avgustom bo na rektoratu Univerze v Ljubljani potekala Poletna šola za dijake, na kateri bodo dijakinje prek delavnic raziskale svoje poklicne in študijske interese ter se o njih pogovorile s svetovalkami ter predstavnicami članic Univerze v Ljubljani. Prijave na delavnice se zbira s portalom POPR, zato se je treba vanj včlaniti.

 

Do 4. septembra si boste na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli še lahko ogledali pregledno razstavo Ustvarjalen otrok, ki je nastala ob 60-letnici Pionirskega doma. Razstava predstavlja različne umetnostne, glasbene, likovne, literarne, plesne in druge dejavnosti, ki so se jih otroci lahko udeleževali v Pionirskem domu. Ta je bil ob ustanovitvi ena redkih ustanov, ki je ponujala ustvarjalni program za otroke in mladostnike.

 

Inštitut Danes je nov dan išče raziskovalke in strokovnjakinje s področja digitalne suverenosti in vpliva civilne družbe na tehnološki napredek. Te bi svoje projekte predstavile na DISCO konferenci, ki bo potekala med 24. in 26. oktobrom v Ljubljani. Stroški nastanitve in registracije bodo za govorke v celoti pokriti. Rok za prijavo 15-minutne predstavitve dela je 31. avgust, obrazec in več informacij pa je dostopnih na spletni strani DISCO Slovenia.

 

Še do 11. septembra se lahko prijavite na konferenco Raziskovanje v vzgoji in izobraževanju: Izobraževanje učiteljic in učiteljev za raziskovalno učenje in poučevanje. Konferenca bo potekala 20. in 21. septembra v prostorih Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. Na dogodku se bo prepoznalo glavne cilje, ovire in izzive na področju izobraževanja učiteljic in pregledalo strategije za razvoj in spodbujanje raziskovanja na tem področju. 

 

Na Filozofski fakulteti UL pa se je zagnala akcija organizirane izmenjevalnice Potrebuješ? Podarim!. Študentke bodo lahko navedle svoje materialne potrebe, nato pa bi se začela akcija zbiranja teh predmetov. Akcijo organizira upravni odbor avtonomnega študentskega prostora Filozofske fakultete K17, kjer se bo podarjene reči tudi zbiralo. Za lažjo organizacijo je treba svoje potrebe oziroma ponudbe vpisati v obrazec, ki je dostopen na Facebook strani Filozofske fakultete.

 

Še vedno se lahko prijavite na razpis Fundacije Študentski tolar za dodelitev finančne pomoči študentkam, ki so utrpele škodo zaradi poplav v avgustu 2023. Do nepovratne pomoči v višini 300 evrov so upravičene študentke, ki niso v rednem delovnem razmerju in študirajo na ustanovah, članicah ŠOU v Ljubljani, so utrpele škodo v poplavah avgusta 2023 in imajo stalno ali začasno bivališče urejeno v Republiki Sloveniji. Razpis bo še do 31. avgusta dostopen na spletni strani fundacije.

Skupina za spremljanje bolonjskega procesa, ki jo sestavljajo predstavniki držav podpisnic deklaracije, je pripravila vprašalnik o percepciji evropskega visokošolskega prostora in bolonjskega procesa. Če bi radi potarnali o posledicah bolonjske reforme na študijski proces, lahko izpolnite anketo, ki bo dodana k spletni verziji prispevka. https://in-global-ehea.limesurvey.net/

 

 

 

Foto: Artvee

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness