20. 3. 2023 – 16.00

Študentski obvestilnik

Audio file

Vir slike: "Books HD" by Abee5 is licensed under CC BY 2.0.

Z jutrišnjim dnem se začenja mesec socialnega dela, ki ga bodo tudi letos spremljali številni dogodki na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani. Zvrstila se bodo predavanja, izobraževalne delavnice in skupnostni dogodki, med drugim skupščina Ustvarjanje (vključujoče!) skupnosti, ki se ima zgoditi v četrtek, 23. marca, ob 17. uri v PLAC-u. Mesec bodo sklenili s Fe(j)Stivalom štuDentskih dosežkov 2023, ki bo potekal na fakulteti v četrtek, 20. aprila. Več informacij je dostopnih na Facebook strani dogodka

Društvo Humanitas v sklopu Hiše svetov organizira bralni krožek O imperializmu. Bralna srečanja so namenjena individualnim razmislekom in skupinskim razpravam o teoriji imperializma, zgodovini kolonializma v Afriki, ekoloških posledicah imperializma, gonji za nadzor nad naravnimi viri ter vlogi ameriškega vojaškega stroja. Posvetili se bodo tudi primeroma Izraela in Kube ter razpravljali o tem, kje leži njuno mesto v svetovnem imperialnem sistemu. Srečanja bodo potekala vsako drugo sredo ob 18. uri v  Okoljskem centru na Trubarjevi 50, uvodno srečanje pa bo to sredo ob 18. uri. 

Slovensko sociološko društvo vabi na pogovor ob knjigi »Etnična diskriminacija: Strategije raziskovanja in merjenja« Veronike Bajt z Mirovnega inštituta. Knjiga je sodobna raziskava o diskriminaciji na osnovi etničnosti, barve kože, nacionalnosti in religije v Sloveniji, ki slovenski družbi nastavlja ogledalo. Pogovor, ki bo hkrati javno snemanje Sociološkega podkasta, bo potekal v sredo, 22. marca, ob 17. uri v Pritličju.

Prav tako v sredo bo ob 16. uri v predavalnici 15 na Filozofski fakulteti v okviru Dnevov enakosti spolov potekala okrogla miza z naslovom Neenakost spolov in duševno zdravje. Pri okrogli mizi bodo poleg študentk psihologije sodelovale Klara Otorepec, doktorica Mirjana Ule, doktorica Metka Mencin Čeplak  in doktorica Jasna Podreka. Med drugim bodo naslovile, kako je zgodovina patologizirala žensko telo, na kakšen način družbena pričakovanja do žensk vplivajo na njihovo duševno zdravje in samopodobo, ter nadalje, kako na duševno zdravje vpliva grožnja spolnega nasilja.

Za dijakinje in dijake je Slovensko sociološko društvo objavilo natečaj za najboljši srednješolski sociološki esej na temo starajoče družbe. Nagrade za tri najboljše eseje vključujejo kotizacijo za letno sociološko srečanje ter paket aktualnih socioloških del. Esej je lahko dolg do 500 besed, natečaj pa je odprt do 31. maja 2023. Več informacij si lahko preberete na spletni strani Slovenskega sociološkega društva

V Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje opozarjajo, da osnovna šola ni v celoti brezplačna in zato reproducira družbene neenakosti. Pristojni ministrstvi, poslanske skupine državnega zbora in vlado s peticijo pozivajo k spremembam, ki bi zagotovile brezplačen obvezni program osnovne šole. Peticija je dostopna na spletni strani ZPM Moste-Polje

V četrtek, 22. marca, ob 19.30 bo potekal finalni spopad medfakultetnega impro prvenstva. Izkušeni improvizatorke in improvizatorji bodo zastopali svoje fakultete, občinstvo pa bo s svojimi predlogi navdihnilo prizore ter z aplavzom določilo zmagovalce. Finalni spopad se bo odvil v mediateki Knjižnice Otona Zupančiča. 

Člani projekta V odsevu, ki delujejo v okviru Društva študentov medicine Slovenije, vabijo k sodelovanju na nagradnem pesniškem natečaju z naslovom Duša proti telesu, ki ga organizirajo ob svetovnem dnevu ozaveščanja o samopoškodovanju. Vsaka avtorica ali avtor lahko prijavi do tri pesmi, ki ponazarjajo izkušnjo s samopoškodovanjem ali doživljanje izkušnje bližnjega. Izdelke sprejemajo do vključno petka, 31. marca, več informacij pa je dostopnih na Facebook strani dogodka

Univerza v Ljubljani razpisuje 120 mest za mlade raziskovalke in raziskovalce. Razpisna dokumentacija in seznam mentoric in mentorjev je dostopen na spletni strani UL, rok za prijavo pa je 5. april 2023 do 13. ure. Mesta za mlade raziskovalke in raziskovalce razpisujejo tudi druge institucije, med drugim Mirovni inštitut, Inštitut za novejšo zgodovino, več inštitutov na ZRC SAZU ter Univerzi v Mariboru in na Primorskem. Podrobnejša navodila za prijavo najdete na spletnih straneh posameznih ustanov. 

Za konec še nekaj za vse tiste študentke in študente, ki ste polni idej za projekte, a brez virov financiranja. V mladinskem centru ULCA so pripravili serijo sredinih delavnic za podporo mladim pri prijavi solidarnostnih projektov Evropske solidarnostne enote, katerih naslednji rok za oddajo je 4. maj 2023. Delavnice se začnejo v sredo, 29. marca, ob 17. uri z informativnim srečanjem v ULCI. Nadaljevalna srečanja bodo namenjena podpori pri pripravi in izpolnjevanju projektne prijavnice. Prijave potekajo do 26. marca.

--

Akademskih 15

23.3.

Ministrstvo za izobraževanje v ameriški Floridi je predlagalo razširitev prepovedi poučevanja o spolni identiteti in usmerjenosti v šolah. Prepoved, ki jo je marca lani sprejel republikanski guverner Ron DeSantis, je de facto prepovedala omenjanje LGBT+ tem v šolah do konca tretjega razreda osnovne šole, po novi uredbi pa bi prepoved veljala vse do konca srednje šole oziroma do 12. razreda. O uredbi bodo aprila odločili v floridskem svetu za izobraževanje, katerega člane imenuje guverner sam, torej republikanec Ron DeSantis. 

Na Univerzi v Ljubljani so bili šele včeraj seznanjeni, da je vlada prejšnji teden zaradi zmanjšanja razpoložljivih nepovratnih sredstev Evropske unije sprejela spremembe Načrta za okrevanje in odpornost ter izločila projekt novogradnje medicinske fakultete. Na fakulteti so novembra lani v okviru načrta podpisali Pogodbo za sofinanciranje Kampusa Vrazov trg Medicinska fakulteta UL in pričeli z gradnjo novega medicinskega kampusa, zdaj pa so ostali brez pomembnega vira financiranja. V odzivu na spremembe na univerzi poudarjajo, da je gradnja medicinske fakultete vitalnega pomena za našo državo, saj bodo novi prostori omogočili povečanje vpisnih mest. Vztrajajo, da bi investicija morala ostati prioriteta in od vlade pričakujejo ustrezno financiranje. 

Z Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije odgovarjajo, da bo projekt financiran iz drugih virov, s tem pa bodo zagotovili večjo fleksibilnost. Dodajajo, da bodo vsebine iz načrta dokončno umaknjene šele po dialogu z Evropsko komisijo in drugimi deležniki. 

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj