Izobraževanje v Rojavi

Oddaja
5. 11. 2015 - 12.00

V sklopu »fokus Sirija« bomo tokrat govorili o izobraževalnem sistemu znotraj osvobojenega ozemlja severne Sirije. Kolektiv Črne luknje se je na »Mediteranskem anarhističnem srečanju« - »Trije mostovi« na Kreti imel priložnost pogovoriti z Erdžanom. Kurdskim tovarišem iz Ameda – upravnim središčem v jugo-vzhodni Turčiji.

 

Med drugim smo se pogovarjali tudi o izobraževanju v avtonomnih kantonih Kobane, Efrin in Cizire povezanih v demokratično, municipalno konfederacijo Rojava. Erdžan sicer ni ekspert na izobraževalnem področju, vendar nam je kljub temu ponudil dober oris splošne situacije v zvezi z izobraževanjem.

 

Zadeve na terenu so se začele resneje spreminjati julija 2012, ko so revolucionarne skupščine na severu Sirije prevzele pobudo. Sicer tudi v predvojni Siriji izobraževanje ni bilo slabo. Dobra šolska mreža je zajemala večino prebivalstva in je delovala po klasičnem modelu moderne države. Šolstvo je bilo, tako kakor pri nas, centralizirano, spodbujalo je nacionalno zavest, pri čemer je zanemarjalo manjšine ter vsiljevalo diskurz dominantne ideologije.

 

Šole na področju Rojave s pričetkom državljanske vojne v Siriji niso prenehale delovati, ampak so pričele s procesom transformacije. Prvi dve pomembnejši spremembi sta bili ukinitev državljanske vzgoje in vpeljava lokalnega jezika, ki je nadomestil do tedaj univerzalno arabščino. Točka vpeljave »prvega jezika« kot šolskega jezika ima izreden emancipatorni pomen, ki so ga poleg Kurdov prepoznale tudi druge etnične skupine. Vpeljave »prvega jezika« v šole ima v sicer multi-kulturni regiji, poemembno vlog, saj po eni strani z osvobojenim sobivanjem kultur razbija mitsko nacionalno državo, po drugi strani pa je učenje jezikov drugih etničnih skupin potrebno za sobivanja.
 

V Rojavi so ustanovili tudi akademije, ki primarno izhajajo iz potreb učiteljev po preobraženju izobraževanja: ukvarjajo se s spremembami v organiziranosti šol, metod in vsebin, ki jih poučujejo. Razvoj akademij je šele na začetku in se iz primarno pedagoško-andragoškega stroke širi tudi na druga področja – med drugim se ukvarjajo z leposlovjem, izdajanjem knjig, ustanavljajo knjižnico in se ukvarjajo z antropologijo. Pa tudi sicer je eden ciljev Rojave širjenje mreže akademij po konfederaciji.

 

Novi družbeni ureditvi se mora prilagoditi tudi vzgoja v šolah, saj šole igrajo pomembno vlogo pri socializaciji otrok v družbo. Eden pomembnejših dosežkov akademije je izdelava in vpeljava političnega izobraževanja. Pomemben del kurikuluma, poleg splošnega in političnega izobraževanja predstavlja tudi poklicno izobraževanje. Praktična znanja so v trenutni vojni situaciji še kako dobrodošla, saj se zaradi embarga ljudje v Rojavi pri postavljanju svoje infrastrukture trenutno lahko zanašajo le na lastno iznajdljivost. Za samoorganizirano in avtonomno delovanje so pomembna bazična znanja kamor spadata tudi gradnja in poljedelstvo. Zaradi česar, v izobraževanju, posebno pozornost posvečajo prehrambeni samopreskrbi.

 

Če smo se sedaj bolj posvečali strukturi izobraževalnega sistema in kurikulumu, bomo v nadaljevanju predstavili samo vpetost izobraževalnih institucij v demokratični konfederalizem Rojave. Osnovno organiziranje poteka na ravni skupščin. Najmanjše organizacijsko enoto predstavljajo četrtne ali vaške komune, te se srečujejo na občinski ravni, te pa se povezujejo na regionalni. Skupščine oblikujejo različna delovne skupine oziroma svete – tudi takšne, ki se ukvarjajo z izobraževanjem.  V izobraževalnih ustanovah se seveda ne spreminja le vsebina, ampak tudi način upravljanja institucij. Tudi tu naj bi hierarhične strukture nadomestile skupščine.V Rojavi želijo svoj izobraževalni sistem tudi formalizirati. Ob koncu šolskega leta izdajajo spričevala in so še zmeraj do neke mere povezani z Asadovim režimom – kar povzroča tudi nekatere zanimive zaplete.

 

Nedvomno gre v Rojavi za zelo pomemben družbeni eksperiment, ki posega v vse sektorje družbenega delovanja, zaradi česar ga je potrebno pozorno spremljati. Iz rešitev, ki nam jih ponuja se lahko veliko naučimo, tudi iz takšnih, ki se bodo na koncu izkazale za slabe.

 

 

Revlucijo Rojave podpira kolektiv Črna luknja

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness