Sperminator vs. bakteriofag

Oddaja

Naše življenje je liga prvakov. Začnimo na začetku. Potrebni pogoj za uvrstitev v prestižno ligo je za večino semenčic prvo mesto v plavanju do jajčeca v disciplini prostega sloga. Spermij je sestavljen iz kompaktne glave in relativno dolgega repka. Že dolgo je znano, da se spermij z repkom podobno kot plavajoče bakterije poganja po tekočini.

 

Znanstvenika z univerze Purdue sta v decembrski izdaji revije Journal of Fluid Mechanics objavila pomemben članek o gibanju modelnih mikroorganizmov in semenčic v fluidih. V raziskavi sta med drugim povzela, da je sluz, ki obdaja semenčico na poti skozi ženski reproduktivni sistem, sestavljena iz bioloških polimerov in raznih suspenzij, zaradi katerih ima lastnosti nenewtonske raztopine.

 

V nenewtonovski raztopini zveza med silo, ki se na raztopino dovede, in izpodrinjeno količino ni linearna. V matematičnem modelu sta avtorja simulirala plavanje semenčice po takšnem fluidu. Ta se zaradi mahanja repka v neposredni okolici stisne tako, da zaplava skozi manj viskozno tekočino. Tako se giblje hitreje in za to porabi manj energije.

 

Nadaljnje raziskave na tem področju so zanimive, saj je neplodnost pri moških velikokrat povezana z mobilnostjo semenčic. Zanimivo je torej vedeti, kako okolje, po katerem te potujejo, vpliva na gibanje.

 

Znanstveniki bodo morali z naraščajočo odpornostjo na antibiotike v boju z bakterijskimi okužbami kmalu poseči po vsakem orožju, ki jim bo prišlo pod roke. Revija Science je prejšnji teden poročala o konferenci, na kateri so se raziskovalci in nadzorniki iz javnih ustanov, zdravniki in predstavniki biotehnoloških podjetij, zedinili glede naslednjega ukrepa za zdravljenje bakterijskih okužb. Bakterije bomo v prihodnosti najverjetneje uničevali tudi z virusi.

 

Poznamo namreč posebno skupino virusov, imenovano bakteriofagi, ki škodujejo samo bakterijam. Terapija z bakteriofagi je sicer znana že iz prve polovice dvajsetega stoletja, vendar se je v kapitalističnih državah z začetkom množične uporabe antibiotikov v štiridesetih letih njeno raziskovanje ustavilo. V Sovjetski zvezi in na Poljskem pa sta dva centra bakteriofagne terapije aktivna še danes in poročata o veliki uspešnosti v boju z bakterijami, tudi takimi, ki so odporne na številne antibiotike.

 

Pomembna prednost bakteriofagov je tudi ta, da so bolj selektivni od antibiotikov in zato ne škodujejo črevesni mikrobioti. Pomembno je poudariti, da bakteriofagi z mutacijami ne morejo postati človeški patogeni. Za prenos uspehov iz agarja v človeško telo je treba premagati še veliko težav.

 

Po nakupu ‘morning after’ tabletke sva o bakteriofagih razglabljala Maja in vajenec Matej

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Uvod v prvi del zanimivo povezuje socialni in biološki darwinizem ("življenje je liga prvakov, vstopnica v življenje je biti najhitrejši spermij" ). O sprevrženosti socialnega Darwinizma (ki ga avtor v tekst najverjetneje ni vključil načrtno - če pa, nima kaj početi na RŠ) ne bom izgubljal besed. Bom pa se posvetil urbanemu mitu, da prva semenčica, ki dospe do jajčeca, to tudi oplodi. Ko spermiji na svoji dolgi in nevarni poti (okolje na poti do jajcevoda jim ni ravno naklonjeno) končno dosežejo jajčece, se to ne zgodi posamično. Če upoštevamo, da je v povprečju število spermijev na mL ejakulata okoli 30 milijonov, nam kmalu postane jasno kako nespametno je trditi, da najhitrejši spermij oplodi jajčece. Pa se vrnimo k semenčicam, ki so prispele do jajčeca. Slednje je obdano s približno 20 mikronov debelo ovojnico, skozi katero si morajo semenčeca utreti pot s pomočjo izločenih encimov. Drži, da po združitvi jajčeca in prve semenčice, ki predre to ovojnico, pride do spremembe membrane in se zgodi oploditev. Ne drži pa, da je ta semenčica ravno tista, ki je dosegla "prvo mesto v plavanju do jajčeca v disciplini prostega sloga".

Po nekoliko daljši kritiki IFLS pristopa (everything goes), naj se na hitro obregnem še ob stvari, ki bodeta v oči in opozarjata na žalostno stanje v redakciji.

Čeprav sva glede pobožnih želja z avtorjem očitno na isti strani, naj ga opozorim, da je Sovjetska Zveza uradno razpadla davnega decembra 91. V povezavi s tem je problematična tudi uporaba besedne zveze "kapitalistična država" za označevanje držav, ki niso "Sovjetska zveza in Poljska". Prikličimo si v spomin le kritike ZSSR in "državnega kapitalizma".

V redakciji bo očitno potrebno še precej delati. Menim, da je prvi korak k boljšemu delu in višji kakovosti prispevkov uvesti nek notranji nadzor nad delom, da se podobne stvari (ZSSR leta 2015) ne bi zopet ponovile. Ko opravite s strogo strokovnimi problemi, pošljite tekst v recenzijo komu, ki se zaveda pravilne izbire besednjaka in zna v prispevku prepoznati ideje, ki se ne skladajo s poslanstvom RŠ. Za res orgazmične prispevke pa se znebite še teh bednih memov v cover fotkah.

PS.: Še malenkost glede prvega dela, motilnost != mobilnost.

V upanju na odgovor sem članek komentiral Povratnik.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.