Kroff novih tretmajev in novih cepiv

Aktualno-politična novica
18. 6. 2021 - 15.10
 / KrOFF

V sredo je angleški del mednarodne študije RECOVERY, ki išče učinkovine za zdravljenje simptomov bolezni covida-19, pokazal učinkovitost kombinacije dveh monoklonskih protiteles pri zmanjšanju števila smrtnih izidov hospitaliziranih okuženih ljudi, ki niso razvili imunskega odziva. Monoklonska protitelesa so pridobljena iz ene starševske bele krvne celice, zato vsa prepoznavajo enak del antigena, v tem primeru enak del koničastega proteina. Prejemniki protitelesnega tretmaja so ostali v bolnici v povprečju štiri dni manj. Kljub obetavnim rezultatom pa tretma ne deluje za vse seronegativne posameznike in posameznice – smrtnost se je namreč zmanjšala le za petino. 

V tem tednu je prišlo v javnost tudi vmesno poročilo o učinkovitosti novega cepiva nemškega podjetja CureVac. Cepivo temelji na mRNK tehnologiji, za razliko od cepiv podjetij Moderne in Pfizerja pa je raziskava pokazala le 47-odstotno učinkovitost pri preprečevanju pojava bolezni covida-19. Podjetje kot možen razlog za manjšo učinkovitost navaja heterogenost trenutno prisotnih SARS-Cov2 različic, saj so pri 124 udeležencih našli le en pojav originalnega virusa, 57 odstotkov pa jih je bilo okuženih z enim od skrb vzbujajočih različkov. 

O dolgotrajni zaščiti po cepljenju in zaščiti proti različicam
 / 9. 4. 2021

A rezultati doslej opravljenih raziskav kažejo na razmeroma robusten imunski odziv, pridobljen s cepljenjem z Moderno ali Pfizerjem, tudi ob srečanju z novimi različicami. Razlogi za manjšo učinkovitost cepiva CureVac ostajajo zaenkrat neznani, zdi pa se, da je oblikovanje učinkovitega mRNK cepiva vse prej kot samoumevno. Študijo bodo nadaljevali in vključili še večje število udeležencev, zato v podjetju poudarjajo, da se lahko učinkovitost še spremeni. Od objave rezultatov se je vrednost podjetja skoraj prepolovila.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness