Meglen krOFF

Oddaja
12. 1. 2022 - 15.15
 / KrOFF

V še nerecenzirani raziskavi so ameriške raziskovalke in raziskovalci med preučevanjem celičnih mehanizmov vnetja možganov ugotovili, da lahko tudi blag potek bolezni covid-19 povzroči vnetje in poškodbe centralnega živčnega sistema. Ti simptomi sicer niso značilni samo za covid. 

Psihološke in nevrološke motnje, povezane z boleznijo covid-19
 / 27. 1. 2021

Simptomi postkovidnega sindroma so okvare več organov. Med bolj pogostimi so nevrološki simptomi, kot so motnje koncentracije in pozornosti, motnje spomina ter počasnejše procesiranje – pogovorno temu pogosto pravimo megla v glavi. Znanstvenice in znanstveniki so na mišjem modelu z blago okužbo virusa SARS-CoV-2, pri čemer so bila okužena zgolj dihala, v beli možganovini opazili povišan nivo vnetnih celic imunskega sistema, ki sprožijo vnetno kaskado. Ugotovili so, da vnetje vpliva na plastičnost možganov, saj je preprečilo obnavljanje živčnih celic hipokampusa, dela možganov, ki je odgovoren za spomin. Nadalje je vnetje vplivalo tudi na deregulacijo oligodendrocitov, celic, ki proizvajajo mielin, živčno ovojnico, ki omogoča hitrejšo prevodnost živčnih signalov. Povišan nivo vnetnih parametrov je vztrajal še sedem tednov po okužbi.

Cepljenje naj bi zmanjšalo verjetnost za dolgi covid
 / 24. 11. 2021

Ali se vnetne celice pojavljajo tudi pri okužbah ljudi, so raziskovalke in raziskovalci preverili na devetih človeških vzorcih. Ti so imeli pred smrtjo različne simptome, na intenzivno enoto pa je bil sprejet samo eden. Pri vseh so odkrili povišan nivo vnetnih imunskih celic v primerjavi s kontrolo. Raziskava kaže, da lahko tudi blag potek bolezni covid-19 sproži imunski odziv, ki povzroči vnetje in posledično poškodbe centralnega živčnega sistema.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kaj je to za eno sranje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC8436386/

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.