Pax covidiana

Aktualno-politična novica
17. 12. 2021 - 15.20
 / KrOFF

Farmacevtski gigant Pfizer je v obsežnejši izjavi za javnost predstavil nekatere podatke iz zaključene 2. faze klinične preiskave kandidatne terapije proti covidu-19. Tabletka z lastniškim imenom Paxlovid izkazuje varnost in visoko učinkovitost pri preprečevanju hujše oblike covida ter smrtnih izidov v še trajajoči preiskavi. Zaenkrat je bilo glede določenih vprašanj vključenih premalo testnih oseb, temu pa je namenjena 3. faza preizkušanj s še več udeleženkami in udeleženci.

Nirmatrelvir je nova učinkovina iz razreda zaviralcev virusne proteaze. Deluje specifično na koronavirusno proteazo 3-CL, ki je pomemben encim v času sestavljanja novih virusnih delcev. Proti novemu koronavirusu deluje torej v ciklu virusnega pomnoževanja, ko v človeških celicah nastajajo ključne proteinske komponente, vključene v virusno strukturo. Z blokado proteaze nirmatrelvir zavira tudi nadaljnje procese, ki vodijo v nastanek zrelega virusnega delca, na primer pomnoževanje virusne dednine in sestavljanje strukturnih elementov v virusno celoto.

Randomizirana klinična študija je pokazala, da zaviranje tega zgodnjega koraka v virusnem pomnoževanju zmanjša virusno breme za okoli 10-krat v testnih osebah, okuženih s SARS-CoV-2, v primerjavi z osebami, ki so prejele placebo. To je spodbudno zaradi več razlogov – manjše virusno breme pomeni manjšo možnost za nastop težje oblike covida-19, zmanjšana pa je tudi verjetnost za prenašanje virusnih delcev v okolico. Pomembno je tudi veliko, skoraj 90-odstotno zmanjšanje potrebe po hospitalizaciji v primeru hujšega poteka covida-19, ki se lahko konča tudi s smrtjo.

Režim zdravljenja naj bi po predpisu trajal 5 dni, z dvema tabletkama Paxlovida in eno tabletko ritonavira dvakrat na dan. Ritonavir je sicer znan zaviralec proteaze drugega virusa, virusa HIV, vendar igra v tej kombinaciji drugačno vlogo – zagotavlja takšen metabolizem nirmatrelvira, da so krvne koncentracije protikovidne terapije ves čas zdravljenja ustrezne.

Vse ostale ugotovitve, ki naj bi jih prinesla raziskava, in tudi objavo podatkov v ustrezni znanstveni reviji lahko pričakujemo že do konca leta. Rezultati so zaenkrat vsekakor spodbudni. V obzir pa moramo vendar vzeti še dejstvo, da tabletka – za razliko od cepiva – ne spada k primarni preventivi, je samo še en dodaten ukrep, ko bolezen že nastopi. Za morebitno zaustavitev pandemije bodo tako še naprej nujni nekateri drugi nefarmakološki ukrepi.

Prazničnega premirja s covidom si ne obeta Luka.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Sramota.

Sramota.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness