Poslednji krOFF

Aktualno-politična novica
16. 3. 2022 - 15.10
 / KrOFF

Danes minevata dve leti od objave prvega KrOFFa. Znanstvena redakcija je nekaj dni potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo, začela z dnevnimi novicami o širjenju koronavirusa in bolezni covid-19.

Dve leti po izbruhu pandemije smo globalno še vedno v pandemiji. Pričakujemo tudi lokalne poraste števila primerov okužb. Izkazalo se je, da imajo države z višjo precepljenostjo in prekuženostjo sedaj manj hospitaliziranih in umrlih, okuženih s SARS-CoV-2, kot tiste z manjšim dostopom do cepiv in slabšim zaupanjem v cepiva. Ključno je cepljenje starejših. Temu pritrjujejo analize števila umrlih in primerov okužb v Hongkongu, kjer je več kot 60 odstotkov starejših od 80 let necepljenih, v primerjavi z Novo Zelandijo, kjer sta taka le 2 odstotka. Delež primerov okužb, ki vodijo v smrt, je v Hongkongu namreč 4,7-odstoten, na Novi Zelandiji pa le 0,1-odstoten. Najboljše pa jo odnesejo države z visoko precepljenostjo v vseh starostnih skupinah. Ne vemo še, kako velik davek za zdravstvo, življenja ljudi in tudi ekonomijo bodo prinesle dolgoročne posledice okužb s koronavirusom. 

Ker nimamo dobrih podatkov, težko ocenjujemo, kako prekuženi in precepljeni pri nas odhajamo v naslednji val. Vsekakor pa vemo, da naslednji val bo – in še kakšen za njim. Morda bodo valovi postali sezonski, kot je to običajno za ostale koronaviruse, ki so v porastu pozno jeseni in v začetku zime. Vsekakor pa bomo naslednjega pričakali brez KrOFFov znanstvene redakcije. 

Poslednji KrOFF je spisala Zarja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hvala kurcu

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness