Respiratorji frst

Respiratorji frst

Aktualno-politična novica
31. 3. 2020 - 15.00
 / KrOFF

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je minuli petek končno aktiviral tako imenovani Defense Production Act, ki omogoča državi poseg v proizvodnjo v kriznih razmerah. 

Industrijski konglomerati se tako pridružujejo zakasnelemu boju proti novemu koronavirusu kljub določenim nasprotovanjem, denimo General Motors, ki so bili v času prejšnje krize sicer prejemniki državne pomoči v vrednosti preko 10 milijard evrov. Avtomobilski proizvajalec Ford bo tako zagnal proizvodnjo do 30 tisoč enot respiratorjev na mesec. Poenostavljena zasnova respiratorjev floridskega podjetja Airon, ki jo je za zdravljenje najtežjih potekov COVID-19 že potrdil vladni urad za zdravila in prehrano, za delovanje ne potrebuje električne energije. Intubacija in uporaba mehanskega respiratorja, ki ritmično prezračuje pljuča obolelega, se sicer uporablja, ko vnetje resno ogrozi zadostno izmenjavo plinov v pljučih. Za ta namen se uporablja tudi mešanica plinov z višjo vsebnostjo kisika, kot je v zraku. 

Središče epidemije v Severni Ameriki ostaja New York z 8,6 milijoni prebivalcev, med njimi je tudi do 100 tisoč brezdomcev. Iz 40 različnih zatočišč tako poročajo o skupno že 75 primerih okužb in dveh smrtih. Primerne stanovanjske razmere so osnovni pogoj za zdravje, čez lužo in na domačem pragu.

Na pobudo Gospodarske zbornice Slovenije se je pri nas pričela preverjati zamisel o izdelavi slovenskega respiratorja. Do takrat se zanašamo na uvoz – včeraj je tako prispelo 20 respiratorjev s Kitajske, ki sta si jih bratsko razdelila UKC Ljubljana in UKC Maribor.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.